به گزارش مشرق، دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام در توئیتی نوشت:
یکی از گلایههای مکرر فعالان اقتصادی، نظام ناکارآمد اجرای قوانین مالیاتی و بیمهای است.
در شرایطی که اصل شفافیت باید موجب امنیت سرمایهگذاری و کاهش ریسک برای بنگاههای اقتصادی شود، متأسفانه در ایران، شفافبودن فعالیت اقتصادی به معنای در معرض فشارهای بیشتر قرار گرفتن است.
تولیدکنندهای که به صورت شفاف فعالیت میکند و اطلاعات مالی خود را ارائه میدهد، در معرض رسیدگیهای پیچیده و ممیزیهای سلیقهای قرار میگیرد اما فعالانی که در حوزههای واسطهای یا غیرمولد نظیر ارز، طلا و زمین فعالیت دارند، بدون پرداخت هیچگونه مالیاتی،از سودهای کلان برخوردارند.
ساختار فعلی نظام مالیاتی کشور با این که در سالهای اخیر دستخوش تغییرات مهم و مطلوبی شده است اما هنوز به جای آن که بر پایه دادهمحوری، طراحی شده باشد تا حد زیادی بر ممیزیهای فردمحور و غیرشفاف تکیه دارد.
در بسیاری از موارد، نوع برخورد ممیزان مالیاتی یا کارشناسان بیمه، بر اساس تفسیرهای شخصی و غیرقابل پیشبینی انجام میشود.
همین امر، امکان برنامهریزی را از بنگاههای اقتصادی سلب کرده و باعث شده ریسک فعالیتهای مولد بهمراتب بیشتر از فعالیتهای غیرمولد باشد.
افزون بر این، فشار مالیاتی و بیمهای بیش از حد بر تولیدکنندگان رسمی و ثبتشده، در کنار ضعف شدید در شناسایی و اخذ مالیات از ثروت و سوداگری، موجب تغییر جهت سرمایه از بخش مولد به بخشهای غیرمولد شده است.
در عمل، هر چه فعالیت اقتصادی شفافتر و قانونمندتر باشد، هزینهها و تعهدات بیشتری به آن تحمیل میشود و برعکس، فعالیتهایی که در سایه قرار دارند یا به بازارهای دارایی و دلالی وابستهاند، عملاً از پرداخت مالیات معافاند و بدون نظارت مؤثر به کار خود ادامه میدهند.
نتیجه چنین نظامی، فرار سرمایه از بخش تولیدی، کاهش انگیزه برای ایجاد اشتغال و افت محسوس سرمایهگذاری مولد است.
در حالی که اقتصاد ایران برای عبور از رکود، بیش از هر زمان دیگر نیازمند رشد تولید و تقویت بخش واقعی اقتصاد است، رویکرد فعلی نظام مالیاتی و بیمهای، نه تنها حامی تولیدکننده نیست بلکه در عمل به یکی از موانع اصلی در مسیر تولید و سرمایه گذاری در تولید تبدیل شده است.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.