به گزارش مشرق، حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسین فلاحزاده، عصر امروز در نشست استهلال ماه شوال که در مرکز موضوعشناسی احکام فقهی قم برگزار شد، ضمن تبریک عید سعید فطر، بر اهمیت استمرار جلسات فقهی و استهلال تأکید کرد.
وی با اشاره به هماهنگیهای صورتگرفته در خصوص زکات فطریه و کفاره اظهار داشت: با تلاش کمیته امداد امام خمینی(ره)، دبیرخانه شورای زکات کشور و همکاران مرکز موضوعشناسی احکام فقهی، نرخهای زکات فطریه و کفاره در استانهای مختلف تعیین و در اختیار مکلفان قرار گرفته است.مؤسس مرکز موضوعشناسی احکام فقهی حوزه علمیه قم با بیان اینکه رؤیت هلال ماه شوال در ایران و برخی کشورهای دیگر با چشم غیرمسلح ممکن است، تصریح کرد: همان گونه که از قبل مشخص بود، فردا روز عید فطر خواهد بود.
فلاحزاده با اشاره به حضور علما و فضلای ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در تهران و سایر استانها، تأکید کرد: نقش این بزرگواران در راهنمایی مکلفان و ایجاد وحدت در اعلام روز عید بسیار مهم است.وی با تأکید بر اهمیت جلسات مرکز موضوعشناسی احکام فقهی افزود: برکات این جلسات که با حضور نمایندگان مراجع معظم تقلید برگزار میشود، استمرار دارد و موضوعات فقهی پس از بررسی، به محضر مراجع عظام تقدیم میشود.
مؤسس مرکز موضوعشناسی احکام فقهی حوزه علمیه قم با اشاره به اهمیت این نشستها در طول سال اظهار داشت: این جلسات در ایام مختلف، از جمله ابتدای ماه مبارک رمضان و پایان ماه شوال برگزار میشود و انشاءالله برکات آن بیش از گذشته نمایان خواهد شد.
مبنای اعلام اول ماه در عربستان نادرست است
حجتالاسلام رضا مختاری، عضو هیئتامنای مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی حوزه علمیه قم، با اشاره به اعلام عید فطر در برخی کشورهای اسلامی از جمله عربستان، تصریح کرد: این کشور بدون درنظرگرفتن امکان رویت هلال ماه، بر اساس محاسبات و ضوابطی غیرمعتبر، عید را اعلام کرده است.
وی افزود: امسال بهاتفاق همه مراکز علمی و نجومی، رویت هلال در آسیا و چند قاره دیگر، چه با چشم عادی و چه با ابزار، غیرممکن اعلام شد؛ اما عربستان و برخی کشورهای دیگر اعلام عید کردند و در اظهاراتشان به رویت استناد، درحالیکه اصولاً رویت هلال، مبنای تصمیمگیری آنها نیست.
مختاری با اشاره به مبنای اعلام اول ماه در عربستان، گفت: آنها قانونی خاص و نادرست دارند که میگوید اگر کره ماه قبل از خورشید غروب کند، فردا اول ماه نیست، اما اگر بعد از خورشید غروب کند، اول ماه خواهد بود؛ این شیوه ارتباطی با رویت ندارد و بر مبنایی باطل استوار است.
عضو هیئتامنای مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی تأکید کرد: بسیاری از علمای اهلسنت نیز در سالهای گذشته به این روش اعلام ماه اعتراض داشتهاند و حتی در مواردی اعلام کردند که هلال ماه هنوز از تحتالشعاع خارج نشده بود که عید اعلام شد؛ همچنین در برخی کشورها آغاز رمضان یا عید فطر چندین روز اختلاف داشت که خود نشانه نادرستی این روش است.
وی با اشاره به مسئله توهم رویت، گفت: تحقیقات علمی نشان میدهد که از هر صدنفری که برای استهلال میروند، حداقل پانزده نفر دچار توهم رویت میشوند؛ یعنی قوه خیال آنها هلالی را تصور میکند که وجود خارجی ندارد: این مسئله در آثار فقهی گذشته نیز مطرح شده و علامه مجلسی نیز در شرح فقیه به آن اشاره کرده است.
مختاری در ادامه به تغییراتی در نحوه اعلام زکات فطریه اشاره کرد و گفت: برای جلوگیری از مشکلات، تصمیم بر این شده که دفاتر مراجع معظم تقلید مبلغ مشخصی را اعلام نکنند و تعیین میزان آن را به مؤسسات موضوعشناسی واگذار کنند، تا هم شأن مرجعیت حفظ شود و هم از سردرگمی مردم جلوگیری شود.
وی در پایان با تأکید بر لزوم پژوهش درباره احکام فقهی مرتبط با مسافت شرعی، گفت: درگذشته اختلافنظرهایی درباره حد مسافت شرعی وجود داشته است؛ تحقیقات اخیر نشان داده که این مسافت حدود ۴۰ کیلومتر است و این یافتهها میتواند اختلافها را کاهش دهد.
گزارشهای مربوط به رویت هلال امشب بهصورت دقیق ارائه میشود
حجتالاسلام حجتالله بیات، رئیس مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی حوزه علمیه قم، ضمن گرامیداشت مقدم نمایندگان مراجع عظام تقلید و اعضای ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری، اظهار داشت: این نشست همزمان بهصورت مستقیم با ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و رصدگران در سراسر کشور در ارتباط خواهد بود و گزارشهای مربوط به رویت هلال امشب بهصورت دقیق ارائه میشود.
وی با اشاره به روند برگزاری نشستهای علمی در این حوزه تصریح کرد: از سال ۱۳۹۱ و همزمان با تأسیس مرکز، جلساتی با موضوع استهلال و رویت هلال با ابزار و بدون ابزار برگزار شده است؛ همچنین دوره آموزشی مجازی استهلال ویژه طلاب سراسر کشور با همکاری ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و دورهای تخصصی برای ائمه جمعه اهلسنت برنامهریزی و اجرا شده است.
رئیس مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی با بیان اینکه این نشستها در طول سالهای اخیر با حضور اساتید برجسته حوزه علمیه استمرار داشته است، خاطرنشان کرد: در همین راستا، نشستهای علمی با موضوع حکم حاکم در رویت هلال با حضور آیات عظام فقیهی، مفیدی، فاضل لنکرانی و استادان ارجمندی همچون حججاسلام ظهیری و زمانی برگزار شده است؛ همچنین دورههای مهارتافزایی در موضوعشناسی رویت هلال با حضور اساتید متخصص این حوزه تشکیل شده است.
بیات در ادامه با اشاره به اقدامات مؤسسه در زمینه توسعه ابزارهای علمی رویت هلال، اظهار داشت: در اواخر سال گذشته نشستهای مهمی پیرامون استهلال با ابزارهای جدید و بررسی تقویم جهانی و عید فطر برگزار شد؛ همچنین جلساتی برای بررسی و تکمیل نرمافزار تعیین اول ماههای قمری تشکیل گردید که این روند همچنان در دستور کار قرار دارد.