به گزارش مشرق، عید فطر امسال نیز مانند سالهای گذشته با شادی و هیجان همراه شده، زیرا مسلمانان با اقامه نماز جماعت و مراسمی که معمولا شامل دیدارهای خانوادگی، دید و بازدید آشنایان و پوشیدن لباسهای نو است، این روز را جشن میگیرند و پایان ماه مبارک رمضان را رقم میزنند، اما در عید فطر امسال موردی متفاوت نیز وجود دارد؛ در غزه، فلسطینیها چیزی برای جشن گرفتن ندارند، زیرا جنگ با وجود تلاش برای آتشبس همچنان ادامه دارد با این حال، در اورشلیم، هزاران فلسطینی روز یکشنبه در محوطه مسجدالاقصی برای اقامه نماز عید فطر گرد هم آمدند.
یورونیوز گزارش کرد، در صربستان، مسلمانان مراسم عید را در مسجدی در نووی پازار با دعاهای دستهجمعی برگزار کردند. در لیسبون، پایتخت پرتغال، مسلمانان در مکانهای اختصاص یافته برای نماز در فضای باز تجمع کردند. خانوادهها لباسهای نو پوشیدند و از عزیزانشان دیدن و سنت را با جشنهای مدرن ترکیب کردند.
در همین حال، در مقدسترین شهر اسلام، مکه، میلیونها زائر و مردم محلی به نمازهای جماعت در مسجد الحرام پیوستند و در دیگر نقاط خاورمیانه نیز مراسم عید فطر برگزار شد، ازجمله در کشور سوریه، اولین عید فطر بعد از پایان بیش از نیم قرن حکومت خانواده اسد جشن گرفته شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، این عید را به جامعه مسلمانان تبریک گفت و اظهار کرد: این تبریک را با قلبی آکنده از درد بیان میکند زیرا بسیاری از مسلمانان به دلیل جنگ، درگیری یا آوارگی نمیتوانند با خانوادههای خود عید را جشن بگیرند.
در برخی کشورها مانند عمان، اردن و ایران که اکثریت آنان شیعه هستند، عید فطر روز دوشنبه است، مصر و سایر کشورهای شمال آفریقا نیز همین روز را عید اعلام کردند.
برخی از سنتها و آداب و رسوم عید فطر
در اندونزی، بسیاری از مردم برای جشن گرفتن تعطیلات عید فطر در کنار عزیزانشان سنت بازگشت به خانه دارند که «مودیک» نام دارد.
مسلمانان مالزی نیز سنت بازگشت به خانه دارند. روز اول معمولا با نماز صبح در مسجد، طلب آمرزش از خانواده و دوستان و زیارت قبور عزیزان آغاز میشود. سنت «خانه باز» وجود دارد که دوستان و خانوادهها برای جشن عید به دیدار یکدیگر میروند و از خوردن غذاهای لذیذ سنتی لذت میبرند. مسلمانان مسنتر به کودکان و مهمانانی که به خانههایشان میروند در بستههای سبز رنگ پول عیدی میدهند.
در مصر، خانوادهها در نماز عید شرکت میکنند و به دیدار بسیاری از اقوام، دوستان یا همسایگان خود میروند و برخی در تعطیلات سفر میکنند. کودکانی که معمولا لباسهای جدید میپوشند و عیدی میگیرند. تهیه یا خرید کلوچهها با تزیین پودر قند نیز یکی دیگر از لوازم جشن عید در کشور است.
در آمریکا، جایی که مسلمانان یک اقلیت قومی و نژادی متنوع را تشکیل میدهند، بسیاری برای نماز عید و جشنوارههایی گرد هم میآیند که شامل فعالیتهای سرگرمکننده برای کودکان و خانوادهها است و اغلب شامل مواردی مانند نقاشی چهره است.
دیلی صبا گزارش کرد، در ترکیه، عید -به عنوان رمضان بایرام -رویداد فرهنگی و مذهبی است. جشن عید در سه روز و با نماز عید آغاز میشود که در مساجد سراسر این کشور از گنبدهای بزرگ استانبول تا کوچکترین نمازخانهها برگزار میشود. ازجمله مهمترین سنتهای عید، دیدار اقوام و دوستان مسن است. تکریم بزرگان خانواده هم بهعنوان یک وظیفه فرهنگی و هم یک عمل توصیه شده دینی تلقی میشود و ریشههای آن را میتوان در سنتهای باستانی مشاهده کرد. اعضای کوچکتر خانواده، دست پدر و مادر و پدربزرگ و مادربزرگ خود را میبوسند و دستان خود را به نشانه احترام و قدردانی به سمت پیشانی بلند میکنند. این مراسم که اغلب بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای عاطفی در طول عید در نظر گرفته میشود، ارتباطات و پیوندهای خانوادگی را در طول نسلها ایجاد کرده است.
از دیگر سنتهای مردم ترکیه در عید فطر، هدیه دادن لباسهای جدید به کودکان است که لذت این مراسم را افزایش میدهد. خانوادهها گاهی اوقات لباسهای خاصی را برای فرزندان خود انتخاب میکنند که نشاندهنده جشن و تولد دوباره است. همچنین زیارت هل قبور، یکی دیگر از سنتهای ترکیه در این روزها است که طی آن خانوادهها برای گرامیداشت یاد و خاطره عزیزانشان بر مزار آنان میروند. این عمل منعکسکننده احترام و شکرگزاری و سنتی کاملا معنوی است.
اگرچه در دوران زندگی مدرن که شامل ویژگیهایی مانند تماسهای تلفنی، گفتوگوهای ویدیویی و احوالپرسی در رسانههای اجتماعی است اما ویژگی اصلی عید فطر که نیاز به خانواده، احترام به بزرگترها و میهماننوازی است هنوز هم مانند سالهای قبل قدرتمند باقی مانده است.