به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسین انتظامی سالهاست که در ساختار رسانهای کشور چهره مطرحی است، چه زمانی که جوانترین مدیر در قامت معاونت مطبوعات در دولت سازندگی هاشمی رفسنجانی حضور پیدا کرد، چه آن زمان که روزنامه جامجم را پایهریزی و راه انداخت تا با حضور چند تن از اساتید روزنامهنگاری در مقابل موج بزرگ روزنامههای اصلاحطلب دوره ریاستجمهوری سید محمد خاتمی سدشکن بوده و در جریان اصولگرا روزنامهای با تیراژ بالا و با ضریب نفوذ وجود داشته باشد. او اگرچه در سالهای مختلف چه در رسانه و چه در دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی و چه در وزارت فرهنگ و ارشاد سمتهای همچون، مدیرمسئول، سخنگو و رئیس سازمان سینمایی را داشت؛ اما در خرداد امسال در قامت منتقد شرایط فرهنگی کشور در مناظرههای ریاستجمهوری شرکت کرد و او برای اولینبار ۶ روز در تلویزیون حاضر شد و در این برنامهها از خود چهرهای به نمایش گذشت که منتقد وضع موجود بود و نگران فاصله با نقطه مطلوب.
حضور او آن قدر پررنگ بود که به یکی از گزینههای اصلی برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد و به پدیده سال فرهنگ تبدیل شد. انتظامی در این سلسله میزگردها یک منتقد واقعگرا بود. سالها ست مسئله اصلی او فروریختن سرمایه اجتماعی رسانههای داخلی و خلع مرجعیت آنان است و کاهش محسوس اعتماد عمومی. این مسئله یکی از چالشهای اصلی او در گفتگوها با نامزدهای ریاستجمهوری بود. البته بحث در این حد باقی نماند و پاسخ به پرسشهای او چالش اساسی ۶ نامزد بود، چرا که مسئله اصلی مردم نشسته پای مناظرهها را مطرح کرد.
برای رسانه چه کردید و چرا آن دو خبرنگار بازداشت هستند
در اولین میزگرد فرهنگی چالش اصلی حسین انتظامی با محمدباقر قالیباف، طرح مسئله ازدسترفتن مرجعیت رسانه و فشار به رسانهها بود، او از رئیس مجلس پرسید: «شما باتوجهبه مسئولیتهای بسیاری که داشتهاید و رئیس مجلس هم بودهاید برای کاهش فشار که کمک به مرجعیت رسانه میکند، چه کردهاید و تدبیر شما چیست؟» اما دستگیری فعالان رسانهای مسئله مهمتری بود که همه را پای گیرندهها لحظهای مجبور کرد تا با دقت به ادامه میزگرد نگاه کنند، انتظامی ادامه داد: «دو نفر از فعالان رسانهای از روز شروع انتخابات بازداشت شدهاند، اما گفته میشود که این موضوع برای شکایت جنابعالی بوده که در ادامه تکذیب شد، شما برای آزادی این دو بهعنوان رئیس مجلس چه کردهاید؟»
این پرسش شوک کننده برای قالیباف درباره بازداشت دو خبرنگار یاشار سلطانی و وحید اشتری بود که در ارتباط با پروندههای مرتبط با قالیباف، مدیران و خانواده او درگیر و افشاگری کرده بودند، اگرچه در همان روزها صبا آذر پیک دیگر خبرنگاری که فعالیتهایی علیه قالیباف داشت برای اجرای حکم فراخوانده شد. اگرچه قالیباف در آن مناظره گفت که: «همین خبرنگارانی که اشاره کردید و بازداشت و محکوم شدند، این احکام در دادگاه اولیه، در دادگاه ثانویه و حتی در دیوان عدالت اداری مطرح شده و شاکی آنها همه خصوصی هستند.» اما طرح بازداشت خبرنگاران در رسانه ملی آن هم بدون اهانت و اتهام از جمله جاسوسی و... امری کمسابقه بود.
خالصسازان در رقابت میمانند یا پوششی هستند
حسین انتظامی از پایان دولت حسن روحانی و روی کار آمدن دولت سیزدهم کلیدواژهای را پیگیری کرد و در توییتهایش بارها به کار بود و آن خالصسازی و خالص سازان بود، واژهای که اصولگرایان معتدل و بعدتر اصلاحطلبان آن را بسط دادند و اشاره آنان به گروه حاکم بر دولت و قوه مقننه بود که یکدستسازی حکومت را نه جریانی بلکه فرقهای و تندروانه دنبال میکردند و به دنبال خالصسازی به معنای تسویهحساب و تصفیه همه جریانها از حکومت بودند. کسانی که نمایندگان سهگانه در انتخابات داشتند، قاضیزاده، زاکانی و جلیلی.
حسین انتظامی در دومین مناظره و پیش از آنکه وارد گفتگو فرهنگی با امیرحسین قاضیزاده هاشمی شود، اشارهای مستقیم به جایگاه او در انتخابات کرد و بیمقدمه پرسید: «اگر قرار است ادامه دهید (و در انتخابات باقی میمانید) سؤالم را عرض میکنم؛ اما اگر قرار است روزهای آینده شاهد انصراف جنابعالی باشیم، بهتر است بهاصطلاح سر کار نباشیم و مزاحمتی برای شما نداشته باشیم.»
اگرچه قاضیزاده هاشمی تأکید کرد که سخت، کنارهگیری میکند و تا آخر خواهد ماند، اما نظر انتظامی درست بود و قاضیزاده پیش از انتخابات از نامزدی انصراف داد و کنارهگیری کرد.
میزگرد فرهنگی با سومین نامزد، سعید جلیلی شاید جنجالیتر از دو میزگرد قبلی بود، چرا که حسین انتظامی مثالی ملموس، عینی و اجتماعی را مقابل تمام شعارها انتخاباتی جلیلی گذاشت تا او را وادار به واکنش کند و جواب قابلدرک را به مخاطب ارائه دهد که جلیلی از این کار بازماند. پرسش همینقدر ساده بود که انتظامی پرسید: در دولت شما اگر یک خانم بیحجاب یا کمحجاب در یک رستوران باشد و رستوران تعطیل شود و صاحب رستوران ضرر اقتصادی کند و مردم با هم درگیر شوند و عین ماجرا در یک تاکسی اینترنتی اتفاق بیفتد و سبب شود خودرو را به پارکینگ منتقل کنند برای این اتفاق چه تدبیری دارید؟»
عمق راهبردی و حجاببانهای مترو
سعید جلیلی که تمام این سالها بهعنوان نماینده تندرو از جریان انقلابی شناخته میشود که تأثیر مستقیم در پرونده هستهای داشته و موجب تحریمها متعدد شده است، تلاش کرد تا در پاسخ این پرسش محسوس، به «عمق راهبردی» مشکلات و معضلات و زنان اشاره کند و اینکه اول باید عمق راهبردی فهم شود. حسین انتظامی دستبردار نبود و پرسید: «حالا تا آن عمق راهبردی درک شود چه اتفاقی میافتد؟ مردم همینطور باشند؟!» این مسئله هم از سوی جلیلی بیپاسخ ماند. البته او پاسخ داد؛ اما کلی و ابهامآمیز و با طرح مسائل تاریخی و... . او بهوضوح نگفت در صورت تشکیل دولت؛ او چه دستوری برای حل مسائل روزمره مردم خواهد داد. این نوع پاسخدادن جلیلی بسیاری از کارشناسان را به یاد مذاکرات او با نمایندگان سه قدرت اروپایی برای احقاق حقوق هستهای انداخت، مذاکراتی که ۶ قطعنامه و تحریم برای ایران در پی داشت.
علیرضا زاکانی، شهردار وقت و حال حاضر تهران که یکی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری بود، در میزگرد فرهنگی در مقابل پرسش انتظامی از نحوه مدیریتش بر شهرداری، موردی را انکار کرد که در مقابل چشم همه مردم بود و آن را هر روز دیده بودند. انتظامی از دیگر نامزد پوششی انتخابات پرسید: «شما مسئولیت سازمانی را دارید که شکل کوچکتری از اداره کشور را دارد. در حوزه اجتماعی لازم نیست بپرسیم چون میتوان کیفیت استقرار حجاببانها را الگو بگیریم و بگوییم در سطح کشور نیز همین رفتار خواهد شد. مثلاً تراز مدیر گزینی شما مانند عملکردتان در شهرداری است. یا چینش مدیریت شما؛ یا سیاست رسانهای شما؛ یا الگوی رفتار شما با مجلس، مانند رفتار فعلی شما با مجلس خودتان که شورای شهر است، خواهد بود.»
علیرضا زاکانی در جواب گفت: «ما چیزی به نام حجاببان نداریم. آنچه در رسانهها میبینیم درست نیست.»
به او رای ندهید او کاندیدا نیست
میزگردهای فرهنگی نامزدها با حسین انتظامی بهگونهای پیش رفت که سایت تحلیلی عصر ایران نوشت: «ستارۀ بیچون و چرای میزگردهای انتخاباتی صداوسیما همچنان حسین انتظامی است که برخی بهطعنه گفتهاند ما به او رأی میدهیم!» البته این یکروی سکه بود و از سوی دیگر روزنامه کیهان به سردبیری حسین شریعتمداری به او حمله کرد و نوشت: «حسین انتظامی که این روزها در میزگردهای فرهنگی نامزدهای چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری، خوب سخن میگوید و آنها را به چالش میکشد، درعمل اما کارنامه متفاوتی دارد.» و کارنامه او در دولتهای قبل و مدیریت فرهنگیاش را به چالش کشید.
گشت ارشاد، مهاجران و اخراج اساتید دانشگاه، محورهای که هنوز ادامه دارند
پرسش انتظامی از پورمحمدی معطوف به گشت ارشاد و اراده و اختیار دولت در حلوفصل امور اجتماعی بود که در این پرسش خلاصه شد: «اگر شما رئیسجمهور شدید اجازه میدهید وزارت کشور شما سردمدار گشت ارشاد باشد؟»
پاسخ مصطفی پورمحمدی کاندیدای که خود جنجالآفرین بود و ناکام آن انتخابات شد، این بود: «رشد و کنترل فرهنگ، در کف خیابان رخ نمیدهد. اگر یک موضوع فرهنگی را اجازه دادیم کف خیابانی شود قطعاً نمیتوانیم آن را کنترل کنیم. کف خیابان جای احترام و انضباط است نه بگیروببند.» اما چالش میزگرد فرهنگی با مسعود پزشکیان فقط به انتظامی و پرسشهایش ختم نشد؛ بلکه اعتراض محمد فاضلی و پرخاش و ترک میزگرد از سوی او جنجالیترین اتفاق میزگردهای فرهنگی بود. پزشکیان با سید محمد بهشتی از چهرههای تأثیرگذار فرهنگی و محمد فاضلی جامعهشناس همراه بود و با این ۵ پرسش انتظامی روبرو شد، اولین آن اخراج بهظاهر قانونی اما فراقانونی اساتید دانشگاه بود، پرسش که ریشه درگیری در آن میزگرد شد. گردن نگیری مدیران، ارزش جان انسانها و مسئله مهم مهاجران و مرجعیت رسانهای موضوعهای محوری مطرح شده بود که پزشکیان تلاش کرد پاسخ دهد؛ اما کماکان او دولتش با آن درگیر هستند.
حسین انتظامی در شهریور و مهرماه اگرچه در یک رقابت تنگاتنگ برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود؛ اما پس از انتخاب سید عباس صالحی بهعنوان وزیر اولین معاون او در معاونت منابع انسانی در آن وزارتخانه انتخاب و منصوب شد.
انتظامی در مهرماه طرح چابک سازی وزارت فرهنگ و اشارد اسلامی را منتشر کرد که نشان می داد او برنامه مدون برای وزارت فرهنگ دارد.
دو سرفصل از این پیشنهاد چابکی سازی مورد توجه رسانه قرار گرفت؛ یکی جمله جدا سازی سازمان اوقاف و سازمان حج و زیارت و دومی تعیین تکلیف مجوزهای که وزارت فرهنگ ارشاد صادر می کند.
۵۷۵۷