روایتی از روزی که امام راحل در قم به جمهوری اسلامی رأی داد

خبرگزاری مهر سه شنبه 12 فروردین 1404 - 02:44
قم- امام راحل در اولین ساعات شروع همه پرسی جمهوری اسلامی در ۱۰ فروردین ۱۳۵۸ با حضور در خیابان چهارمردان و مسجد چهارمردان قم که صندوق شماره ۳۰ در آن مستقر بود، در این انتخابات شرکت کرد.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها - مهدی بخشی سورکی: مهر ماه سال ۱۳۵۷ بود که امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، آن زمان که هنوز انقلاب ایران به پیروزی نرسیده بود و ایشان در فرانسه حضور داشتند، طرح جمهوری اسلامی را به عنوان نظام جایگزین رژیم طاغوت پس از سرنگونی آن اعلام کردند.

پس از بیان این مفهوم از سوی امام راحل، خبرنگاران و روزنامه نگاران در روزهای بعد، از ایشان درخواست داشتند که نظام جمهوری اسلامی را بیشتر توضیح دهند که ایشان در این زمینه بیان کردند، «ما خواستار جمهوری اسلامی می‌باشیم. جمهوری فرم و شکل حکومت را تشکیل می‌دهد و اسلامی یعنی محتوای آن فرم که قوانین الهی است.»

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مقرر شد به فرمان امام راحل تعیین رژیم جدید سیاسی ایران به رفراندوم گذاشته شود.

امام این دستور را در مراسم معارفه مهندس بازرگان به عنوان نخست وزیر از ایشان مطالبه کردند و در این خصوص فرمودند: «رئیس دولتی را معرفی می‌کنیم تا موقتاً دولتی تشکیل بدهد و جمهوری اسلامی را به رفراندوم بگذارد. با اینکه من اعتقادم این است که دیگر احتیاج به رفراندوم نیست و مردم مکرر به جمهوری اسلامی رأی داده‌اند، لکن برای اینکه بهانه تمام بشود و شمارش آرا بشود، ما باید آزادانه یک همچو کاری بکنیم تا مردم بدانند، تا همه عالم بدانند که رأی آزاد که مردم می‌دهند به که می‌دهند و به چه رژیمی می‌دهند.»

روایتی از روزی که امام راحل در قم به جمهوری اسلامی رأی داد

جریان‌های سیاسی در ماه‌ها و هفته‌های مانده به برگزاری رفراندوم جمهوری اسلامی، قالب‌های دیگری برای آینده نظام سیاسی ایران مطرح می‌کردند که «جمهوری دموکراتیک اسلامی، جمهوری خلق یا جمهوری فدراتیو خلق‌های ایران، جمهوری ایران، جمهوری دموکراتیک ایران، حکومت جمهوری ملی اسلامی ایران یا جمهوری دموکراتیک سوسیالیستی» از مهمترین آنان بوده است.

امام راحل وقتی این اظهار نظرهای متفاوت در مورد ماهیت حکومت جدید ایران از سوی گروه‌ها و جریان‌های سیاسی را شنید، بیانیه‌ای در ۹ اسفندماه سال ۱۳۵۷ همزمان با ترک تهران به سمت شهر مقدس قم صادر کرد.

بنیانگذار جمهوری اسلامی در این بیانیه تاکید کرده بود: «آنچه اینجانب به آن رأی می‌دهم، جمهوری اسلامی است و آنچه ملت شریف ایران در سرتاسر کشور با فریاد از آن پشتیبانی نموده است، همین جمهوری اسلامی بوده است، نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم. من از ملت شریف انتظار دارم که به جمهوری اسلامی رأی دهند که تنها این مسیر انقلاب اسلامی است و کسانی که مخالف هستند، آزاد و مختارند که اظهار مخالفت نمایند.»

در فاصله ورود امام راحل به قم تا زمان برگزاری رفراندوم، ایشان بارها کلمه دموکراتیک برای نظام اسلامی را تقبیح کرده، آن را «فرم غربی» نامیدند و در این خصوص بیان کردند: «ما فرم‌های غربی را نمی‌پذیریم. آنچه ملّت ما می‌خواهد جمهوری اسلامی است، نه جمهوری، نه جمهوری دموکراتیک، نه جمهوری دموکراتیک اسلامی، جمهوری اسلامی.»

رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران در بیانات خود بارها «جمهوری اسلامی» را تأمین‌کننده استقلال، عدالت، آزادی و رفاه دانستند.»

امام راحل همچنین به جریان‌های بیرون و داخل کشور نسبت به حذف اسلام نیز هشدار داده بودند و اعلام کردند: «این‌ها می‌خواهند یا جمهوری را در اینجا ایجاد کنند که اسلام نباشد یا جمهوری دموکراتیک را که باز اسلام در کار نباشد یا جمهوری دموکراتیک اسلامی، دموکراتیک را که باز یک رنگ غربی به آن بدهند.»

امام راحل در ۱۸ اسفندماه ۵۷ در سخنرانی خود در قبرستان بقیع قم با انتقاد از کسانی که دم از دموکراتیک می‌زنند، آنان را افرادی خائن نامیدند و بیان کردند «این‌ها مگر با اسلام دشمن‌اند؟ مگر با ملت اسلام دشمن‌اند که می‌خواهند منحرف کنند. من متأسفم از این اشخاص که دعوی ملیت می‌کنند و با ملت مخالفت می‌کنند. آنها که به اسم ملیت و با اسم خلق دوستی، خنجر به پشت ملت می‌زنند، بیدار بشوند. ملت خون داده است تا جمهوری اسلامی وجود پیدا کند نه جمهوری، نه جمهوری دموکراتیک؛ یعنی جمهوری غربی، یعنی بی‌بند و باری غرب. این تقلیدها را کنار بگذارید، این غرب‌زدگی‌ها را کنار بگذارید، بگذارید ملت با این سیری که گرفته است، استقلال خودش را تمام کند.»

روایتی از روزی که امام راحل در قم به جمهوری اسلامی رأی داد

امام خمینی (ره) در خیابان چهار مردان قم به جمهوری اسلامی رأی داد

بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران درست یک ماه پس از آنکه از تهران به قم عزیمت کرده بود در اولین ساعات شروع رأی گیری همه پرسی جمهوری اسلامی در ۱۰ فروردین ۱۳۵۸ با حضور در خیابان چهار مردان و مسجد چهار مردان قم که در جریان مبارزات انقلابی بیشترین شهید را تقدیم کرده بود و صندوق شماره ۳۰ در آن مستقر بود، در این انتخابات شرکت کرد و رأی خود را به صندوق انداختند.

ایشان در ساعت ۱۰:۱۵ دقیقه همراه با فرزندشان مرحوم حجت‌الاسلام احمد خمینی سوار بر اتومبیل وارد این خیابان شدند که ناگهان با هجوم مردم و عکاسان و خبرنگاران مواجه شدند.

شلوغی و ازدحام موجب شد امام نتوانند برای رأی‌گیری از اتومبیل خود پیاده شوند و در نهایت ایشان رأی آری و شناسنامه خود را به کمک مرحوم حاج احمد خمینی از شیشه اتومبیل بیرون دادند و پس از ثبت مشخصات و دریافت مجدد شناسنامه در میان بدرقه پرشکوه مردم از میان جمعیت خارج شدند.

با توجه به اینکه خبرنگاران و فیلم‌برداران موفق به ضبط تصاویر دلخواه نشده بودند، به منزل امام پیام فرستادند که اگر ممکن است ایشان یک‌بار دیگر در جایی دیگر رأی بدهند تا آنها موفق به عکس‌برداری و فیلم‌برداری از این صحنه شوند و ساعتی بعد امام در پاسخ این پیام را ارسال می‌کنند: «من یک نفر هستم و یک‌بار رأی داده‌ام و بیش از یک‌بار حق این کار را ندارم.»

امام راحل انگیزه خود از انتخاب این محل برای شرکت در همه پرسی را اینگونه بیان می‌کند که «امروز رفتم در محلی‏‎ که شهدای قم جان خود را برای اسلام و جمهوری اسلامی از‏‬ دست دادند. برای اینکه آنها را شاد و ملت اسلام را دلگرم کنم. به جمهوری اسلامی‏ ‎ ‏رأی دادم.»

نام بزرگ چهار مردان ‎در‏‎ ‏فداکاری و جان نثاری در تاریخ عالم ثبت شد

وقتی مردم قم فهمیدند که امام خمینی (ره) قرار است در محله چهار مردان قم رأی خود را به صندوق بیندازند؛ عده زیادی از آنان از ساعات ابتدایی رأی گیری در محل حاضر شدند و جمعیت به گونه‌ای به هم فشرده و متراکم بود که به گفته شاهدان عینی این روز، امام نتوانستند از خودروی خود خارج شوند و همانجا پس از انجام مقدمات اخذ رأی توسط مسئولان شعبه برگه رأی امام راحل و حجت الاسلام و المسلمین سید احمد خمینی فرزندشان تحویل مسئولان شد تا در صندوق بیندازند و مردم نیز با شعارهای الله اکبر خمینی رهبر او را بدرقه کردند.

امام خمینی (ره) جایی دیگر نیز فرموده بودند «نام بزرگ چهارمردان‎ در‏‎ ‏فداکاری و جان نثاری در تاریخ عالم ثبت شد».

۱۲ فروردین روزی که کنگره‌های قصر ۲۵۰۰ ساله حکومت طاغوتی فرو ریخت

«صبح گاه ۱۲ فروردین که روز نخستین حکومت الله است، از بزرگ‌ترین اعیاد ملی و مذهبی ماست و ملت ما باید این روز بزرگ را عید بگیرند و زنده نگه دارند؛ روزی که کنگره‌های قصر ۲۵۰۰ ساله حکومت طاغوتی فرو ریخت و سلطه شیطانی برای همیشه رخت بربست و حکومت مستضعفین جانشین آن گردید.» این عبارات شورانگیز، بخشی از پیام امام خمینی (ره) در تاریخ ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ پس از تثبیت نظام مقدس جمهوری اسلامی بود.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

بیشتر بخوانید