«وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین در یک مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری "نووستی" که صبح امروز، سهشنبه منتشر شده، اعلام کرد که روابط میان روسیه و چین غیرقابل تخریب و مستحکم است و پکن مواضع مسکو را درک و از آن حمایت میکند.
این دیپلمات بلندپایه گفت: «روابط مشارکت همهجانبه و تعامل راهبردی میان چین و روسیه از آزمون تلاطمهای بینالمللی سربلند بیرون آمده، در خط مقدم دوران قرار دارد و مانند کوه "تایشان" شکستناپذیر و استوار است. ما کاملاً مواضع روسیه را درک کرده و از این کشور که با ابزارهای دیپلماتیک از حقوق و منافع مشروع خود دفاع میکند، حمایت میکنیم.»
وزیر خارجه چین همچنین اظهاراتی را که ادعا میکنند دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تلاش دارد از طریق حمایت از مسکو، آن را با پکن دچار تنش کند، محکوم کرده و افزود: «دوستان روسی نیز احتمالاً متوجه تلاش برخی افراد شدهاند که علاقهمند به جنجال آفرینی هستند و بار دیگر بر اصطلاح "استراتژی نیکسون معکوس" مانور میدهند. ما در این مسئله نهتنها نوعی معاملهگرایی مستقیم در سیاست بینالملل میبینیم، بلکه آن را بازگشت ذهنیت کهنه و تقابلی مبتنی بر تقسیمبندی بلوکی ارزیابی میکنیم.»
گفتنی است، وان یی به دعوت سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در تاریخ 31 مارس برای دیداری رسمی به مسکو سفر کرده و تا 2 آوریل در روسیه حضور خواهد داشت. انتظار میرود که طرفین درباره ادامه تماسها در سطح عالی، توسعه روابط دوجانبه و مسائل بینالمللی از جمله اوکراین گفتوگو کنند.
ساختار نظم جهانی به تصمیمات روسیه و آمریکا بستگی دارد
وزیر امور خارجه چین در این مصاحبه، یادآور شد که روسیه و ایالات متحده سهم قابلتوجهی در حفظ ثبات راهبردی جهانی دارند و شکلگیری نظم جهانی آینده به تصمیمات این دو کشور بستگی خواهد داشت. وی توضیح داد: «روسیه و آمریکا قدرتهای پیشرو جهان و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند و سهم چشمگیری در حفظ صلح و آرامش جهانی، بهویژه ثبات راهبردی در سطح بینالمللی دارند. جهتگیری روند کنونی اوضاع و ساختار نظم جهانی به تصمیماتی بستگی دارد که در مسکو و واشنگتن اتخاذ میشود. از همین رو، این موضوع همواره در کانون توجه جامعه جهانی قرار داشته و دارد.»
وان یی در ادامه اظهارات خود با ابراز خوشبینی نسبت به عادیسازی روابط میان مسکو و واشنگتن، افزود: «گام نخست روسیه و ایالات متحده در راستای عادیسازی روابط، موجب امیدواری است. این روند به ثبات توازن قدرت میان قدرتهای بزرگ کمک میکند و در شرایط نگرانکننده کنونی جهان، امیدآفرین است.»
وی یادآور شد که در شرایطی که جهان با «کمبود فزاینده اطمینان و قطعیت» روبهروست، قدرتهای بزرگ باید نقش «عامل ثباتبخش» را ایفا کرده و به تعهدات خود پایبند باشند.
توضیح وزیر خارجه چین درباره روابط کشورش با آمریکا
وزیر امور خارجه چین تاکید کرد که اصل اساسی در شکلدهی به روابط میان چین و ایالات متحده، احترام متقابل است، با این وجود پکن با قاطعیت از منافع خود دفاع خواهد کرد. وی گفت: «احترام متقابل، اصل بنیادین در روابط میان دولتها و پیششرطی مهم برای برقراری روابط چین و آمریکا است. همانطور که شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، در ابتدای سال جاری در گفتوگوی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تأکید کرد، چین و آمریکا موظف به همزیستی مسالمتآمیز هستند و نباید مسیر رویارویی را در پیش بگیرند.»
به گفته وانگ، چین با پایبندی به اصولی که شی جینپینگ مطرح کرده، یعنی احترام متقابل، همزیستی مسالمتآمیز و همکاری مبتنی بر منافع متقابل، روابط با آمریکا را در مسیر توسعهای باثبات، سالم و پایدار پیش خواهد برد. وی افزود: «در عین حال، با قاطعانهترین اقدامات از حاکمیت، امنیت و منافع توسعهای خود دفاع خواهیم کرد. امیدواریم طرف آمریکایی روند تاریخی را واقعبینانه ارزیابی کرده و تصمیمی عاقلانه در برخورد یا چین اتخاذ کند.»
پکن به فشارهای اقتصادی آمریکا واکنش نشان خواهد داد
وزیر خارجه چین هشدار داد که اگر ایالات متحده به اعمال فشارهای اقتصادی بر پکن ادامه دهد، چین با قاطعترین شکل ممکن پاسخ خواهد داد. وی گفت: «همانطور که تاکنون هیچگونه ارعاب و استبدادی بر چین تأثیر نداشته، از این پس نیز چنین خواهد بود. اگر فشارها، حتی باجخواهیهای آمریکا ادامه یابد، پاسخ ما قاطعانهترین شکل را خواهد داشت.»
وزیر امور خارجه چین در پاسخ به سوال دیگری، تأکید کرد که کشورش به راهبرد دفاع هستهای پایبند بوده و هیچگونه تمایلی برای ورود به مسابقه تسلیحات هستهای ندارد. وی گفت: «رهبران کشورهای دارای سلاح هستهای به توافق مهمی دست یافتهاند مبنی بر اینکه در جنگ هستهای پیروزی وجود ندارد و چنین جنگی نباید هیچگاه آغاز شود. از نخستین روزی که چین به سلاح هستهای دست یافته، به جهان اعلام کرده که در هیچ شرایطی آغازگر استفاده از سلاح هستهای نخواهد بود، از آن علیه کشورهای فاقد این سلاح استفاده نخواهد کرد، و در مناطق عاری از سلاح هستهای نیز هرگز تهدیدی در این زمینه نخواهد داشت.»
وانگ یی تأکید کرد: «چین قاطعانه به راهبرد هستهای دفاعی پایبند است و قصد ندارد وارد مسابقه تسلیحاتی با هیچ کشوری شود. ما همواره کمترین سطح از زرادخانه هستهای که تنها برای حفظ امنیت ملی لازم است، را حفظ کرده و معتقدیم که توان هستهای و سیاست چین در این زمینه، سهم مهمی در تقویت صلح و ثبات جهانی دارد.»