تاثیر قطعی معدل در کنکور یکی از مهمترین و بحث برانگیزترین موضوعات آموزشی سال گذشته بود که این موضوع پس از کش و قوسهای فراوان در شورای عالی انقلاب فرهنگی اصلاح و تغییرات کنکور اواخر اسفندماه گذشته توسط رئیس جمهور ابلاغ شد.
به گزارش ایسنا، بررسی مجدد مصوبه سال ۱۴۰۱ کنکور به ویژه حذف یا اصلاح تاثیر قطعی معدل در کنکور یکی از مهمترین و پرحاشیهترین مباحث آموزشی سال گذشته بود؛ به طوریکه این موضوع از همان ابتدای شروع کار دولت چهاردهم نه تنها به مطالبه داوطلبان بلکه به مهمترین مطالبه جامعه تبدیل شد.
در واقع اواسط تیرماه ۱۴۰۱ بود که مصوبه تغییرات کنکور با عنوان «ماده واحده تکمیل و اصلاح موادی از سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» که در پنجم بهمن ماه ۱۴۰۰ و هفدهم خردادماه ۱۴۰۱ از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده بود، توسط رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد.
یکی از مهمترین بندهای این مصوبه ۸ بندی ماده و بند سوم بود که عنوان شده است سهم سابقه تحصیلی برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در رشتههای پرمتقاضی در سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ فقط پایه دوازدهم به میزان ۴۰ درصد با تاثیر قطعی، برای سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ فقط پایه دوازدهم به میزان ۵۰ درصد با تاثیر قطعی، برای سال تحصیلی ۱۴۰۴ - ۱۴۰۵ فقط پایه یازدهم و دوازدهم به میزان۶۰ درصد با تاثیر قطعی و برای سال تحصیلی ۱۴۰۵ - ۱۴۰۶ و بعد از آن پایههای دهم، یازدهم و دوازدهم به میزان ۶۰ درصد با تاثیر قطعی در نمره کل نهایی خواهد بود.
اگر چه این کلیت مصوبه فوق از همان ابتدا با واکنش های مختلف مثبت و منفی کنکوری ها، خانواده ها، کارشناسان و حتی مسئولان بخش های مختلف تصمیم گیر در آموزش عالی مواجه شد اما تغییرات مربوط به «تاثیر قطعی معدل در کنکور» یکی از بندهای جنجالی مصوبه فوق بود که موجب اعتراض بسیاری از دانش آموزان شده بود. به طوریکه صدای اعتراض آنها در طول عمر دولت سیزدهم که متولی اتخاذ این سیاست بود به جایی نرسید؛ اما مخالفان این مصوبه دست به دامان رییس دولت چهاردهم شدند و در مدت کوتاهی درخواست حذف و یا اصلاح این بند از مصوبه به یکی از مهم ترین مطالبات حوزه آموزشی کشور تبدیل شد.
به طوریکه علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش، در روزهای ابتدای قبول مسئولیت خود در نشست صمیمی با مدل آوران و افتخارآفرینان الپیمادهای علمی به مصوبه تغییرات کنکور واکنش نشان داد و گفت: تاثیر معدل در کنکور دغدغه دانشآموزان است و بارها طی این چند روز گفتم که این موضوع را به شورای عالی انقلاب فرهنگی منعکس و پیگیری خواهم کرد.
بر این اساس تغییر مصوبه کنکور به یکی از کلیدی ترین و اصلی ترین موضوعات مراسم آغاز سال تحصیلی سال گذشته تبدیل شد، در این مراسم که با حضور رییس جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد بسیاری از رتبه های برتر و تک رقمی کنکور ۱۴۰۳ از رییس جمهور درخواست حذف این مصوبه را کردند.
در نهایت مطالبه کنکوری ها به گوش رییس دولت چهاردهم رسید و مسعود پزشکیان رییس جمهور در این زمینه گفت: باید برای کنکور معیارهای جدیدی وضع شود تا رقابت عادلانه و برابر باشد و بازنگری در کنکور ضروری است و در این باره در شورای عالی انقلاب فرهنگی صحبت میکنیم.
عادلانه است کسی که در روستا درس میخواند با کسی که در شمال تهران درس میخواند با هم رقابت کنند؟ باید بازنگری اساسی در کنکور بر اساس عدالت انجام شود. باید معیاری بگذاریم که رقابت عادلانه شود. باید امکانات برای رقابت عادلانه باشد. باید کاری کنیم رقابت در شرایط برابر از نظر معلم، محیط و امکانات وجود داشته باشد.
پس از آنکه مسئولان ارشد دولت چهاردهم نظرات مخالف خود را با تاثیر قطعی معدل در کنکور اعلام کردند؛ حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که متولی اصلی تصویب مصوبه است، در حاشیه جلسه ۹۱۱ این شورا به موضوع کنکور پرداخت و گفت: چند سناریو برای آینده کنکور مطرح شده است. یکی از سناریوها ادامه اجرای مصوبه کنونی کنکور است که به مدت دو سال اجرا شده است.
سناریوی دیگر، حذف تاثیر معدل پایه دهم و تأثیر قطعی پایههای یازدهم و دوازدهم در کنکور است و سناریوی بعدی این است پایه یازدهم و دوازدهم به صورت آزمون جامع برگزار شود و در کنکور تاثیر داده شود. همچنین پیشنهاداتی برای تأثیر فقط پایه دوازدهم یا تاثیر مثبت دروس تخصصی و عمومی مطرح شده است.
خسروپناه تاکید کرد: نظر جمعی بر حذف پایه دهم، ماندن پایه دوازدهم و تعیین تکلیف پایه یازدهم است، تصمیم نهایی در این خصوص در جلسات آینده شورای عالی انقلاب فرهنگی اتخاذ خواهد شد و امیدوارم که خبرهای خوشی برای دانشآموزان در آینده نزدیک اعلام شود.
پس از کش و قوس های فراوان سرانجام پرونده جنجالی کنکور بر روی میز جلسه ۹۱۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست دکتر مسعود پزشکیان قرار گرفت و بررسی شد. اعضای شورای انقلاب فرهنگی تصویب کردند؛ معدل دوره یازدهم و دوازدهم دانش آموزان در نتیجه نهایی کنکور تاثیر قطعی خواهند داشت. در این جلسه اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تاثیر معدل دوره دهم در کنکور را حذف کردند.
تصمیم جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تاثیر معدل در کنکور بر این بود که این مصوبه از سال ۱۴۰۶ اجرایی شود و شامل داوطلبان ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ نخواهد شد. اما در جلسه امروز شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام خسروپناه، دبیر شورا اعلام کرد که این مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی جزئیاتی دارد و اینکه از چه زمانی اجرایی شود، در جلسات آینده تصمیمگیری میشود.
در نهایت اواخر اسفند ماهی که گذشت ماده واحده «اصلاح و تکمیل مصوبه سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزشعالی (پس از پایان متوسطه)» توسط رییس جمهور ابلاغ شد.
در این ماده واحده تاکید شد تأثیر قطعی سابقه تحصیلی پایه دهم برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی حذف میگردد.
سهم نمره سابقه تحصیلی پایههای یازدهم و دوازدهم برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در رشتههای پرمتقاضی به میزان ۶۰ درصد و با تأثیر قطعی در نمره کل نهایی لحاظ میگردد.
جزئیات اجرای این ماده واحده، بنا به پیشنهاد شورای عالی آموزش و پرورش توسط شورای سنجش و پذیرش دانشجو بررسی، تصویب و ابلاغ خواهد شد و مصوبات این شورا، لازم الاجراست».