خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در آخرین ماه سال ۱۴۰۳ نشست ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر نوروز با حضور رئیسجمهوری در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد. در این نشست هر یک از اعضای ستاد مرکزی گزارشی درباره نوروز و برنامههای دستگاه مربوطه خود را اعلام کردند.
سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در این نشست با اشاره به همزمانی نوروز ۱۴۰۴ با ماه مبارک رمضان، این تقارن را فرصتی برای همافزایی سنتهای فرهنگی و معنوی دانست و گفت: امسال، رمضان به نوروز سلام کرد و این دو آئین کهن در فضایی مسالمتآمیز، به مردم ایران سلام گفتند. این همزمانی فرصتی است تا پیوند سنت و معنویت را در فرهنگ ایرانی بیش از پیش به نمایش بگذاریم.
در این برنامه اسکندر مؤمنی وزیر کشور، با اشاره به هماهنگیهای گسترده برای نوروز و رمضان گفت: تمام استانهای کشور آماده خدمترسانی به مسافران نوروزی هستند. بهمنظور ارائه خدمات بهتر، مرکز پایش در محل وزارت کشور تشکیل شده تا نظارت بر کیفیت خدمات در سراسر کشور بهصورت دقیق انجام شود.
وی افزود: در زمینه تأمین مایحتاج عمومی و امنیت شهری، برنامهریزیهای کاملی انجام شده است و هیچ نگرانی برای تأمین کالاهای ضروری در ایام نوروز و رمضان وجود ندارد. برخی استانها که در این ایام میزبان گردشگران بیش از ظرفیت جمعیت خود هستند نیز، خدماترسانی بدون مشکل را تضمین کردهاند.
مؤمنی همچنین تأکید کرد که با همکاری استانداران و دستگاههای مسئول، همه تلاشها در جهت ارائه خدمات بهتر و ایجاد تجربهای مطلوب برای مسافران و مردم در ایام تعطیلات به کار گرفته شده است.
فعالیت ۱۰ کمیته تخصصی در ستاد خدمات سفر
انوشیروان محسنی بندپی، معاون گردشگری کشور و رئیس ستاد مرکزی خدمات سفر، با اشاره به ساختار این ستاد گفت: دستگاههای عضو ستاد در بالاترین سطح مدیریتی، یعنی در سطح رئیس دستگاه یا معاون او فعالیت میکنند. همچنین، در استانها استانداران و در شهرستانها فرمانداران ریاست ستاد خدمات سفر را بر عهده دارند. در ستاد مرکزی نیز ۱۰ کمیته تخصصی در حال فعالیت هستند.
بررسی برنامه ۵ ساله میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ۴ استان
پس از آنکه برنامه ریزی ها در قالب نشست برای گردشگری در ایام نوروز انجام شد، خبر رسید که برنامه پنج ساله توسعه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استانهای گلستان، همدان، اردبیل و کهگیلویه و بویراحمد در شورای عالی برنامه و بودجه وزارتخانه مورد بررسی قرار گرفت.
برنامه توسعه پنج ساله استانهای گلستان، همدان، اردبیل و کهگیلویه و بویراحمد بهمنظور برنامهریزی مناسب در راستای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه در حوزههای میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در شورای عالی برنامه و بودجه وزارتخانه به ریاست علی دارابی قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور مطرح و بررسی شد.
تهیه طرحی برای مقابله با حفاریهای غیرمجاز در کشور
همچنین در ماه اسفند سعید شفیعا، مدیر گروه میراث فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس درباره طرح مجازات اقدامات غیرمجاز مرتبط با تجهیز کاوش یا اکتشاف میراث فرهنگی توسط گروه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: این طرح که در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی تهیه و تدوین شد؛ به امضای چهل و هشت نفر از نمایندگان مجلس رسیده و برای طی مراحل قانونی تقدیم مجلس شده است.
وی گفت: در سه سال اخیر این مرکز چند مجموعه گزارش کار کرده است در اینباره نیز عارضهیابی و شناسایی حفاریهای غیرمجاز در دستور کار قرار گرفت این موضوع در جامعه صرف نظر اینکه چه روندی را طی میکند باید با یک بسته تقنینی روبرو میشد.
مدیر گروه میراث فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس بیان داشت: زمانی که صحبت از حفاریها که غیرمجاز میشود بیشتر ذهنها به سمت گنجیابی میرود در اینباره کسانی که بیشترین سود را میبرند همانهایی هستند که بیل و کلنگ فروختهاند و کارشان فروش نقشههای گنجیابی تقلبی و حفاریهای غیرمجاز بوده است. سود این افراد در اجاره دادن وسایل گنجیابی یا فروختن نقشههاست.
افزایش ۷۰ درصدی بودجه پژوهشگاه میراث فرهنگی
محمدابراهیم زارعی سرپرست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری در بیست و دومین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران که در موزه ملی ایران با حضور وزیر میراثفرهنگی برگزار شد، گفت: در حوزه خلیج فارس لازم است پژوهشهای خوبی انجام شود و ساماندهی محوطههای تاریخی و سایت موزهها نیز باید در دستور کار قرار دهیم.
زارعی تصریح کرد: ما باید راه را برای افرادی که دلسوز ایران هستند هموار کنیم تا به ایران بیایند و کاوشهای باستانشناسی را با نظارت پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری انجام دهند.
سرپرست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری گفت: این همایش به لحاظ علمی مهمترین رویداد وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است و از پژوهشگران تقاضا داریم تا سالیانه فعالیتهایشان را به ما ارائه کنند تا مؤثر واقع شود.
وی ادامه داد: ما توجه ویژهای به گردشگری باستانشناسی خواهیم داشت. تلاشمان ارتباط بیشتر با استان هاست و امیدواریم حوزهپژوهش در استانها احیا شود. از این پس بسیاری از برنامههای ما به صورت استان محور خواهد بود و پنج پروژه بزرگ برای پژوهشگران باستانشناسی در استانها معرفی خواهیم کرد و برای کاوشهای باستانشناسی در استانها از وزیر میراثفرهنگی تقاضا داریم به ما در این زمینه کمک کند.
زارعی تصریح کرد: بودجه امسال پژوهشگاه ۷۰ درصد افزایش داشته است و این موضوع جای خوشحالی دارد و در حوزه باستانشناسی میتواند به ما کمک کند.
درخواست هنرمندان برای کارگروه رسمی قوه قضائیه در حوزه صنایع دستی
امسال مراسم اختتامیه فجر صنایع دستی با عنوان سرو سیمین ۹ یک مهمان ویژه داشت. حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، سید رضا صالحیامیری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، سعد القدومی رئیس شورای جهانی صنایعدستی، داوران و ارزیابان سازمان جهانی صنایعدستی، مریم جلالی معاون صنایعدستی کشور و جمعی از هنرمندان و فعالان حوزه صنایعدستی، در این مراسم حضور داشتند.
هر چند که موضوع این برنامه صنایع دستی بود، ولی فعالان گردشگری هم از فرصت استفاده کرده و در حضور اژه ای سخنرانی کردند.
در این برنامه مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور گفت: ترویج صنایعدستی یکی از بهترین راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم است و از طریق آن میتوان با اشتغال عزت آفرین از بزه و وقوع جرم و بیکاری جلوگیری کرد. صنایع دستی ایران در طول تاریخ نه جا زده است و نه درجا. ضمن اینکه صنایع دستی در توصیف نمانده است و همیشه راه پیشرفت و توسعه خود را دنبال میکند.
معاون صنایع دستی ادامه داد: حقیقتاً وفاق امروز در صنایع دستی به خوبی تجلی یافته است و در کنار صنایع دستی در هر سه حوزه مأموریتهای این وزارتخانه خود را نمایان کرده است. هنرمندان صنایع دستی در کنار فعالان و مدیران میراث فرهنگی و نیز مدیران و فعالان حوزه گردشگری اینجا هستند که بگویند ما میتوانیم مسائل مهم معیشتی و اقتصادی را با اقتصاد هویت بنیان برطرف کنیم.
درخواست نمایش آثار پرگامون در موزههای ایران
چرا نباید آثار موزه پرگامون در موزههای ایران به نمایش گذاشته شوند و چرا آثار موزههای ایران در آلمان به نمایش درنیاید؟ این صحبتهای سیدرضا صالحیامیری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی جمهوری اسلامی ایران بود که در دیدار با مارکوس پوتسل، سفیر آلمان، ضمن اشاره به تاریخ روابط فرهنگی دیرینه میان ایران و آلمان، اشاره کرد و گفت: رابطه فرهنگی دو ملت ایران و آلمان از قدمت زیادی برخوردار است و این دو ملت احساسات مثبت متقابلی نسبت به یکدیگر دارند. روابط فرهنگی میان دو کشور باید تقویت شود.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در ادامه به اهمیت استفاده از ظرفیتهای موزههای آلمان برای گسترش همکاریها اشاره کرد و افزود: موزههای آلمان، بهویژه موزه پرگامون، نمونههایی برجسته از هنر و تاریخ بشری هستند. چرا نباید آثار موزه پرگامون در موزههای ایران به نمایش گذاشته شوند و چرا آثار موزههای ایران در آلمان به نمایش درنیاید؟ پیشنهاد من برگزاری نمایشگاههای موزهای مشترک است که میتواند همکاریهای فرهنگی میان دو کشور را توسعه دهد.
صالحیامیری همچنین به برگزاری همایشهای سالانه فرهنگی ایران و آلمان اشاره کرده و گفت: ما باید همایشهای مشترک سالیانه فرهنگی ایران و آلمان را برگزار کنیم تا بهطور مداوم ارتباطات فرهنگی و علمی میان دو کشور گسترش یابد.
یک اقدام تعجب برانگیز مؤسسه اکو
در سال گذشته مؤسسه فرهنگی اکو در ایران تقویمی را برای سال جدید منتشر کرد که در آن نظامی گنجوی این شاعر پارسی گوی را به عنوان شاعر آذربایجانی معرفی کرده است همچنین در بخش دیگری از این تقویم سالانه، مولانا نیز به عنوان شاعر اهل کشور ترکیه معرفی شد.
در طول سالهای اخیر تلاشهای مقطعی برای اینکه نظامی گنجوی را بیشتر در ایران پاس بداریم شده است اما هیچکدام جنبه بین المللی نداشته است تا جایی که کشور آذربایجان توانست این شاعر فارسی گوی را به نام خود کند. اقداماتی که ایران انجام داد از اعطای نشان عالی یونسکو به برگزیدگان جایزه حکیم نظامی بود تا ثبت روز ملی در تقویم ایرانی.
با وجود اینکه بیشتر از ۳۰ سال از استقلال جمهوری آذربایجان نمیگذرد، این کشور مدعی است که نظامی گنجوی به جمهوری آذربایجان تعلق دارد. برای این منظور و با هدف هویت سازی همایشها و برنامههای مختلفی برگزار میکنند و پا را فراتر گذاشته حتی کتیبههای فارسی مقبره نظامی را هم با کتیبههای ترکی جابه جا کردهاند. از آن طرف در ایران مشاهده میشود، مؤسسه فرهنگی اکو در اقدامی عجیب اقدام به انتشار یک تقویم به مناسبت سال جدید میکند که در آن نظامی گنجوی را به عنوان شاعر آذربایجانی معرفی میکند و هیچ ارگان فرهنگی و دولتی هم آن را نمی بیند!
نمایش ۷۰ خودروی دیده نشده
از گروه موزههای دفینه هم خبر رسید که حدود ۷۰ خودروی دیده نشده که تاکنون در گنجینه موزه خودروهای تاریخی ایران نگهداری میشد در معرض نمایش قرار گرفت.
انواع مرسدس بنز ضد گلوله در کنار رولز رویسهای فانتوم ۶ و ۱ که قدیمیترین خودروی موجود در ایران است در این سالنها به نمایش گذاشته میشود. پیش از این رولز رویس احمدشاه قاجار، قدیمی بود ولی با نمایش رولز رویس فانتوم ۱ این خودرو قدیمیترین خودروی موجود در ایران اعلام میشود. همچنین یکی دیگر از خودروهای شاخص به نمایش گذاشته شده، اولدزموبیل فوتورامیک ۹۸ گیا است.
«فیات شلت» هم یک خودروی منحصر به فرد است که احتمالاً ده نمونه از آن در دنیا باقی مانده است. یک نمونه از «فیات شلت» در گنجینه موزه خودروهای تاریخی موجود بود که در سالن جدید به نمایش گذاشته میشود.
فروریختن کاشیهای مسجد جامع اصفهان
در آخرین روزهای اسفند، مدیر مسجد جامع اصفهان در واکنش به فرو ریختن کاشیهای ایوان، از آغاز عملیات مرمت و بازسازی این بخش خبر داد.
رضا کارگر درباره علت فرو ریختن کاشیهای ایوان بیرونی این مسجد اظهار کرد: این اتفاق چند وقت پیش رخ داد، اما به دلیل تقارن با ماه رمضان، تصمیم گرفتیم تا پایان این ماه، عملیات تعمیرات را به تعویق بیاندازیم تا مزاحمتی برای نمازگزاران ایجاد نشود. در حال حاضر برنامهریزی کردهایم که از اواسط اردیبهشتماه، ترمیم و بازسازی این قسمت آغاز شود.
وی بابیان اینکه نمیتوان گفت پدیده فرونشست عامل اصلی فروریختن کاشیهای ایوان است، افزود: کاشیهایی که فروریختهاند، کاشیهای قدیمی نیستند و نگرانی برای اینکه کاشیهای قدیمی مسجد در حال تخریب هستند وجود ندارد.