به گزارش خبرگزاری مهر، گاردین در گزارشی به تشدید تنشها میان ایران و آمریکا پرداخت.
در این گزارش آمده است: پس از تهدید صریح دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مبنی بر حمله نظامی به ایران در صورت عدم پذیرش خواستههای آمریکا درباره برنامه هستهای، مقامات ایرانی این اظهارات را نقض منشور سازمان ملل متحد دانسته و آن را محکوم کردند.
ترامپ روز یکشنبه اعلام کرد: «اگر ایران توافق نکند، بمباران خواهد شد. بمبارانی که نظیر آن را هرگز ندیدهاند.» این تهدید، که شدیدتر و صریحتر از مواضع پیشین او بود، پس از ارسال نامهای از سوی ترامپ به ایران برای مذاکره انجام شد. مقامات ایرانی تأیید کردند پاسخ خود را از طریق عمان ارسال کردهاند و خواهان مذاکرات غیرمستقیم هستند.
واکنشهای به تهدیدات ترامپ
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، تهدید ترامپ را ناقض صلح و امنیت بینالمللی دانست و تأکید کرد: چنین تهدیدی نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد و رژیم پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. خشونت، خشونت میآفریند و صلح، صلح؛ آمریکا میتواند انتخاب کند.
آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران نیز ضمن کماهمیت دانستن تهدیدهای ترامپ، گفت: ما بعید میدانیم که چنین تهدیدی عملی شود، اما اگر اتفاقی رخ دهد، پاسخ ایران قاطع و شدید خواهد بود.
سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، با اشاره به حضور نیروهای آمریکایی در منطقه گفت: «کسی که در خانه شیشهای نشسته، سنگ پرتاب نمیکند.» او به استقرار ۵۰ هزار نیروی آمریکایی در پایگاههای منطقهای اشاره کرد و نسبت به آسیبپذیری آنها هشدار داد.
مخالفت صریح عربستان با حمله به ایران
گاردین مینویسد: یکی از نکات مهم در تحولات اخیر، مخالفت گسترده کشورهای حاشیه خلیج فارس، به ویژه عربستان سعودی، با هرگونه حمله نظامی آمریکا علیه ایران است. گزارشها حاکی از آن است که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، قصد دارد در دیدار با ترامپ، مخالفت خود را با چنین اقدامی اعلام کند.
تحلیلگران بر این باورند که مخالفت عربستان با حمله به ایران ناشی از نگرانی این کشور از بیثباتی بیشتر در منطقه است. منابع دیپلماتیک تأکید کردهاند دولت عربستان، علیرغم رقابتهای منطقهای خود با ایران، تغییر رژیم در تهران را به نفع خود نمیبیند و از افزایش تنشهای نظامی در خلیج فارس نگران است.
در حالی که برخی مقامات آمریکایی از جمله مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا خواستار «تخریب کامل» برنامه هستهای ایران شدهاند، برخی دیگر مانند استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، تنها به محدودیت این برنامه اشاره کردهاند. این اختلاف نظرها درون دولت آمریکا نیز باعث پیچیدگی بیشتر وضعیت شده است.
به نظر میرسد مخالفت عربستان و سایر کشورهای منطقه با حمله به ایران، چالشی جدی برای سیاستهای تهاجمی دولت ترامپ خواهد بود و ممکن است برنامههای او را برای اعمال فشار حداکثری بر ایران با مشکل مواجه کند.