پنج علامت غیرمنتظره ابتلا به زوال عقل که از دست دادن حافظه نیستند

فرارو چهارشنبه 13 فروردین 1404 - 11:02
زوال عقل یکی از بیماری‌های رایج در میان سالمندان است که بیشتر افراد آن را با از دست دادن حافظه می‌شناسند، اما علائم اولیه این بیماری می‌توانند به شکل‌های متنوعی ظاهر شوند.

فرارو- پنج علامت غیرمنتظره زوال عقل شامل کاهش تمایل به تعاملات اجتماعی، کابوس‌های شبانه، از دست دادن حس بویایی، رانندگی کندتر و تغییرات در بینایی هستند!

به گزارش فرارو به نقل از گود هاوس کیپینگ، از دست دادن حافظه معروف‌ترین علامت زوال عقل است، به‌طوری که یک نفر از هر سه نفر، در دوره‌ای از زندگی خود به زوال عقل مبتلا خواهند شد. با این حال، پژوهش‌های زیادی نشان می‌دهند که اولین نشانه‌های هشداردهنده (آن‌هایی که نشان‌دهنده تغییرات ابتدایی در مغز هستند) همیشه به فراموشی مربوط نمی‌شوند. در واقع، ممکن است در ابتدا بسیار بی‌ربط به ذهن به نظر برسند. البته، هر یک از این علائم در حالت انزوا ممکن است هیچ دلیلی برای نگرانی نباشد. اما اگر این نشانه‌ها ادامه یابند، ترکیب شوند یا شما را آزار دهند، همیشه بهتر است نظر پزشک خود را جویا شوید. دسترسی به حمایت مناسب در مراحل اولیه و انجام مداخلات درست می‌تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.

۵ علامت اولیه دمانس

کم شدن تعاملات اجتماعی

در حالی که ارتباط زوال عقل با مشکلات یادگیری و حافظه شناخته شده است، تاثیر آن بر زندگی اجتماعی و عاطفی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، اجتماعی بودن و وضعیت روحی شما می‌تواند نشانه‌های اولیه مهمی باشد. مراقب نشانه‌های اولیه افرادی باشید که در جمع‌های اجتماعی یا تعطیلات از شرکت در مکالمات اجتناب می‌کنند؛ این ممکن است به آغاز زوال عقل اشاره داشته باشد. چرا؟ چون مغز‌های در حال پیری تغییراتی در هر دو ماده شیمیایی سروتونین (که با حالت روحی مرتبط است) و دوپامین (که با انگیزه و حرکت ارتباط دارد) تجربه می‌کنند. بنابراین، نشانه‌های اولیه زوال عقل ممکن است شامل افزایش علائم افسردگی یا کاهش انگیزه و بی‌علاقگی به انجام فعالیت‌هایی باشد که قبلاً از آنها لذت می‌بردند. در حالی که زوال عقل ممکن است فرد را بیشتر به سمت انزوای اجتماعی سوق دهد، انزوا نیز می‌تواند خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد. مطالعات نشان می‌دهند که افسردگی خطر ابتلا به زوال عقل را دو برابر می‌کند، بنابراین رفتن به بیرون و دیدار با دوستان به کاهش این خطر کمک می‌کند.

کابوس‌های شبانه

در سال ۲۰۲۲، محققان دانشگاه بیرمنگام کشف کردند افراد ممکن است سال‌ها یا دهه‌ها پیش از اینکه مشکلات حافظه و تفکر داشته باشند دچار مشکلات مداوم با کابوس‌ها باشند. به گفته دکتر عابدومی اوتایکو، سرپرست این پژوهش: «ما برای اولین بار نشان دادیم که خواب‌های پریشان یا کابوس‌ها می‌توانند با خطر ابتلا به زوال عقل و افت شناختی در بزرگسالان سالم جامعه مرتبط باشند.» تحقیقات او نشان داد که افراد میانسال (۳۵-۶۴ سال) که هر هفته کابوس می‌بینند، چهار برابر بیشتر احتمال دارد که در دهه آینده زندگی خود با کاهش شناختی رو‌به‌رو شوند، در حالی که افراد مسن‌تر دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقل هستند. جالب اینجاست که این ارتباط برای مردان بسیار قوی‌تر بود. مردان مسن‌تر که هر هفته کابوس می‌دیدند، پنج برابر بیشتر احتمال داشت که به زوال عقل مبتلا شوند.

پنج علامت غیرمنتظره ابتلا به زوال عقل که از دست دادن حافظه نیستند/ ترجمه

از دست دادن حس بویایی

آزمون بویایی می‌تواند آزمایشی اولیه برای زوال عقل باشد. در سال ۲۰۱۷، پژوهشگران آمریکایی پیوند جالبی میان زوال عقل و بویایی کشف کردند. آنها دریافتند که افراد سالم ۵۷ تا ۸۵ ساله‌ای که در تشخیص بو‌ها مشکل دارند، پنج سال بعد بیشتر احتمال دارد که دچار زوال عقل شوند. همانطور که پژوهشگران اشاره کردند، از دست دادن حس بویایی به تنهایی نباید شما را نگران کند، اما می‌تواند بخشی از یک مشکل بزرگ باشد.

رانندگی کندتر

در سال ۲۰۲۱، مطالعه‌ای از دانشگاه واشنگتن نشان داد که برای برخی افراد، تغییرات بسیار جزئی در نحوه کنترل یک خودرو می‌تواند از نشانه‌های اولیه بیماری آلزایمر باشد. شرکت‌کنندگان این مطالعه که بالای ۶۵ سال داشتند، یک سال محققان را به جی پی اس خودرو‌های خود متصل کردند. آزمایش‌های پزشکی پیشین نشان داده بود که برخی از آنها در مراحل پیش‌بالینی یا مراحل بسیار اولیه آلزایمر قرار داشتند. هنگامی که داده‌های جی پی اس تجزیه و تحلیل شد، مشخص شد که این شرکت‌کنندگان کندتر از بقیه رانندگی می‌کنند.

تغییرات در بینایی

سال گذشته، مطالعه‌ای در دانشگاه لاگبورو نشان داد تغییرات در بینایی ممکن است ۱۲ سال قبل از تشخیص زوال عقل پیش‌بینی‌کننده باشد. در این مطالعه، بیش از ۸۵۰۰ نفر سالم در یک پروژه تحقیقاتی طولانی‌مدت شرکت کردند. پژوهشگران پیشنهاد کردند که پلاک‌های آمیلوئید یا توده‌های پروتئینی، که با بیماری آلزایمر مرتبط هستند، ممکن است ابتدا نواحی از مغز را که با بینایی ارتباط دارند، تحت تاثیر قرار دهند و بخش‌های مغز مرتبط با حافظه تنها زمانی آسیب ببینند که بیماری بیشتر پیشرفت کرده است.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.