به گزارش اقتصادنیوز، وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی اختصاصی و به نقل از افسران امریکایی مستقر در شام مدعی شد، ایالات متحده آمریکا در سوریه نقش دیپلماتیک مهم و پشت پردهای ایفا کرده و به میانجیگری میان گروههای شبهنظامی و دولت جدید این کشور کمک میکند.نیروهای آمریکایی که برای مقابله با تجدید حیات گروه داعش در سوریه مستقر شدهاند، مذاکراتی را میان دولت جدید دمشق و نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا که کنترل بخش وسیعی از شمال شرق سوریه را در اختیار دارند، ترتیب دادهاند. همچنین، افسران آمریکایی گروه دیگری از شورشیان تحت حمایت ایالات متحده در جنوب شرق سوریه، یعنی ارتش آزاد سوریه را تشویق کردهاند تا با شورشیان اسلامگرایی که سال گذشته پس از سرنگونی پنج دهه دولت اسد به قدرت رسیدند و اکنون قدرت را در دست دارند، صلح کنند.
این نشریه در ادامه آورده است، این اقدامات با هدف تثبیت اوضاع سوریه و جلوگیری از بازگشت به درگیری داخلی انجام میشود؛ وضعیتی که میتواند تلاشها برای مهار گروه افراطی داعش را پیچیده کند. داعش عمدتاً در مناطق بیابانی کمجمعیت سوریه فعالیت دارد. این میانجیگریها همچنین به ایالات متحده امکان میدهد در شکلگیری آینده سوریه نقش داشته باشد. فرماندهی مرکزی ایالات متحده، که مسئول فعالیتهای نظامی آمریکا در خاورمیانه است، از اظهارنظر دربارهی نقش واشنگتن در این مذاکرات خودداری کرده است. دولت سوریه و شبهنظامیان نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) به درخواستها درباره نقش آمریکا پاسخی ندادهاند. رسانههای دولتی سوریه نیز اعلام کردند که این توافق، گامی مهم برای جلوگیری از تجزیه کشور است. رهبر نیروهای دموکراتیک سوریه نیز در شبکه اجتماعی ایکس مدعی شد که این توافق فرصتی برای ساختن سوریهای جدید فراهم میکند.مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه از این توافق استقبال کرد و ادعا کرد که آمریکا «بر حمایت خود از گذار سیاسی که نشاندهنده حکمرانی غیر فرقهای و معتبر باشد، به عنوان بهترین مسیر برای جلوگیری از درگیریهای بیشتر تأکید میکند».
وال استریت ژورنال در ادامه ادعا کرد، دولت ترامپ نسبت به رهبران جدید سوریه، که بسیاری از آنها از اعضای گروه هیئت تحریر الشام هستند (گروهی که روابط پیشین خود با القاعده را قطع کرده است)، روی خوش نشان نداده و از آنها خواسته است که دولتی فراگیرتر تشکیل دهند. برخی از مقامات ارشد آمریکایی این گروه را گروهی افراطی دانسته و به نیات آنها مشکوک هستند. مقامات دولت ترامپ، تلاشهای اولیه دولت بایدن برای برقراری ارتباط با دولت جدید دمشق را متوقف کردهاند. ایالات متحده حدود ۲ هزار نیروی نظامی در هشت پایگاه مختلف در سوریه مستقر کرده است، رقمی که بیش از دو برابر تعدادی است که پیشتر بهطور رسمی اعلام شده بود، پیش از آنکه پنتاگون با دلیل دولت سوریه نیروهای کمکی اعزام کند.شکست بشار اسد، نیروهای نظامی این کشور را وادار به عقبنشینی کرد. ایالات متحده از این فرصت استفاده کرده و حملات خود را علیه گروه های افراطی افزایش داده است، از جمله مجموعهای از حملات علیه داعش و شاخهای از القاعده در سوریه به نام «حراسالدین»، که در ماه ژانویه منحل شد.
به ادعای مقامات نظامی آمریکا، احتمال خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به عنوان عاملی برای فشار بر نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) جهت توافق با دولت دمشق عمل کرد. یکی از این مقامات گفت: «این یک اهرم فشار است. تهدید به خروج ما، به نظرم، باعث شد که این توافق ضروریتر به نظر برسد».ترامپ در دوره اول ریاستش تصمیم به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را اتخاذ کرد، اما ژس از آن از اجرای این تصمیم منصرف شد. توافقی که دوشنبه شب میان احمد الشراع، رئیس چمهوری دولت انتقالی سوریه و و ژنرال مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF)، امضا شد، به بنبست سهماهه میان دو طرف پایان داد و راه را برای بازگشت کنترل دولت بر بخش وسیعی از خاک سوریه هموار کرد.یکی از مقامات ارشد نظامی آمریکا در این باره مدعی شد: «گفتوگوهای زیادی انجام شد و ما در نقش میانجی عمل کردیم تا به آنها کمک کنیم این مذاکرات را پیش ببرند. ما بارها میان دو طرف رفتوآمد کردیم تا در نهایت به توافقی برسیم که برای همه قابل پذیرش باشد». در نهایت، توافق بهطور ناگهانی شکل گرفت؛ ائتلاف تحت رهبری آمریکا، عبدی را با بالگرد به یک فرودگاه نزدیک دمشق منتقل کرد، جایی که او سند توافق با الشرع را امضا کرد. این توافق برای دولت کنونی شام یک پیروزی مهم محسوب میشود، چرا که به الشرع کمک میکند اثرات درگیریهای شدید میان نیروهای دولتی و وفاداران به اسد را مهار کند.
به ادعای وال استریت ژورنال، یکی از مقامات نظامی آمریکا مدعی است که ادغام نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در چارچوب دولت، ادامه فعالیت نظامی ایالات متحده در سوریه را تضمین کرده و بدان کمک می کند. او در ادامه مدعی شد: «روسیه همچنان با برخی گروهها همکاری دارد. ترکیه هم گروههای خود را دارد. اگر آمریکا گروهی نداشته باشد که با آن همکاری کند، جایگاهی در مذاکرات نخواهد داشت و در نتیجه، حتی قادر به انجام حملات هوایی هم نخواهیم بود».اگر این توافق اجرایی شود، میتواند یکی از منابع تنش میان ایالات متحده و متحدش، ترکیه، را کاهش دهد. ترکیه نیروهای کرد در سوریه را تروریست میداند، در حالی که آمریکا نیز حزب کارگران کردستان (PKK) را یک گروه تروریستی قلمداد میکند اما میان این گروه و شاخه سوری آن که در نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) حضور دارد، تمایز قائل میشود. ارتش آمریکا مستقیماً با دفتر الشرع و وزارت دفاع سوریه در تماس است تا از درگیری احتمالی میان نیروهای آمریکایی و سوری جلوگیری کند. هفته گذشته، ائتلاف تحت رهبری آمریکا تقریباً یک پایگاه (ادعایی) پرتاب موشک متعلق به اعضای مقاومت را بمباران کرده بود، اما پیش از اقدام، با وزارت دفاع سوریه تماس گرفت. این وزارتخانه تیمی را برای خنثیسازی تجهیزات اعزام کرد تا از حملهای که میتوانست منجر به خسارات جانبی شود، جلوگیری شد. یکی از مقامات ارشد نظامی آمریکا گفت: «آنها همکاری و پاسخگویی خوبی داشتهاند. اگر این ارتباط وجود نداشت، شاهد درگیریهای تصادفی و غیرمنتظرهای میشدیم که عواقب نامطلوبی در پی داشت.»