خبرگزاری مهر- گروه استانها: آذربایجان غربی در بین استانهای کشور از تنوع زیستی کامل به لحاظ داشتن چهار فصل و زیست گونههای با ارزش ملی و بین المللی گیاهی و جانوری و جاذبههای طبیعت گردی محسوب میشود، همچنین وجود یکی از شورترین دریاچههای جهان در ارومیه، با وجود اینکه در معرض خشکی شدید قرار گرفته هنوز هم جاذبهای برای گردشگران است.
وجود جنگلهای غنی در سردشت و پیرانشهر جنوب آذربایجان غربی، قرار گرفتن روستاها در مناطق طبیعی بکر و دیدنی، وجود آثار و بناهای باستانی ثبت شده در فهرست آثار بین المللی و مللی در روستاها همگی دست در دست هم داده تا روستاها و طبیعت آذربایجان غربی را برای طبیعت گردان جذابتر کند.
در این بین وجود عشایر در مناطق بکر و دیدنی کوهستانی آذربایجان غربی بویژه در مناطق شمالی استان نیز جاذبهای بکر و بی نظیر برای طبیعت گردان محسوب میشود.
تپه حسنلو، تپههای باستانی ربط، آبشار شلماش، کاخ باغچه جوق، بناهای جهانی قره کلیسا و تخت سلیمان، کاخ بسطام، دریاچه مارمیشو، پیست اسکی خوشاکو، روستای پردانان پیرانشهر، جزایر و روستاهای اطراف دریاچه ارومیه، باغهای بزرگ سیب و انگور در کنار وجود اقوام مختلف با فرهنگ، گویش و پوششهای مخصوص گوشهای از پتانسیلهای بالقوه حوزه طبیعت گردی آذربایجان غربی بشمار میروند.
لزوم توجه به زیرساختهای اکوتوریسم در آذربایجان غربی
صنعت اکوتوریسم آذربایجان غربی میتواند در رونق و شکوفایی گردشگری استان نقش بی نظیری ایفا کند، طبیعت گردها و توریستها را به سوی خود فرا خواند و علاوه بر معرفی زیباییهای طبیعی این دیار، توریستها را به سفیران فرهنگ و سنن این سرزمین تبدیل کند.
میتوان گفت صنعت اکوتوریسم یا طبیعت گردی این دیار فرهنگ، آداب و رسوم و زندگی اقوام مختلف این استان را هم میتواند برای جهانیان به تصویر بکشد و هرساله جاذبههای تاریخی و طبیعی این استان را میزبان هزاران اکوتوریست کرده و درآمد هنگفتی نصیب استان کند.
جاذبههای طبیعی استان آذربایجان غربی گسترده، بی نظیر و از جذابیت خاصی برخوردار است و برخی از آنها خاصیت درمانی داشته و نقش مؤثری در درمان بعضی بیماریها دارند. به جرأت میتوان گفت آذربایجان غربی در زمینه دارا بودن جاذبههای طبیعی گوی سبقت را از استانهای دیگر ربوده و جایگاه ویژهای را برای خود کسب کرده است.
آذربایجان غربی دارای قریب به سه هزار روستا در ۱۹ شهرستان استان است که حدود ۳۵ درصد جمعیت استان را در خود جای دادهاند و با جرأت میتوان اذعان کرد در اکثریت قریب به اتفاق روستاها وجود جاذبههای طبیعی و تاریخی و طبیعت بکر از جمله بافت سنتی روستاها، وجود آبشارها، غارها، تالابها و عشایر استان برای گردشگران و اکوتوریستها حائز اهمیت بوده و جمعیت عظیمی از گردشگران را به سوی خود جلب میکند.
آذربایجان غربی با دارا بودن آب و هوای مدیترانهای، ۱۴ رودخانه دائمی و پرآب، چشمههای زلال، جزایر دریاچه ارومیه، درهها، جنگلها و مراتع زیبا، طبیعتی وحشی و پرارزش را رقم زده و عظیمترین زیستگاه انواع پرندگان، آبزیان و ماهیان سوف و قزلآلای رنگین کمان را تشکیل داده است، بهگونهای که از ۲۴ تالاب بینالمللی کشور پنج تالاب در استان آذربایجان غربی واقع شده است.
آذربایجان غربی ۴۹ روستای هدف گردشگری دارد
آذربایجان غربی دارای ۴۹ روستای هدف گردشگری است که از جاذبههای تاریخی و طبیعی و ویژگیهای ممتازی برخوردار است.
روستای قره کلیسای چالدران به خاطر قرار گرفتن نخستین کلیسای جهان مسیحیت (قره کلیسا) در آن و برگزاری هرساله آئین مذهبی باداراک از ظرفیت ممتازی برای جهانی شدن برخوردار است با توجه به اینکه خود قره کلیسای چالدران و همچنین آئین مذهبی قره کلیسا در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
پایگاه ملی محوطه تاریخی حسنلو، مهمترین سایت گردشگری در جنوب استان در روستای هدف گردشگری حسنلو قرار دارد و این روستا دارای جاذبههای طبیعی از قبیل سد حسنلو و تالاب حسنلو است و به همین دلیل میتواند در فهرست میراث ناملموس جهانی قرار گیرد.
روستای بارون ماکو هم به خاطر قرار گرفتن کلیسای تاریخی زور زور از اهمیت بالایی برخوردار است و این روستا نیز میتواند ثبت جهانی شود.
بر اساس اعلام اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی سه روستای آذربایجان غربی درراه ثبت جهانی شدن و قرار گرفتن در فهرست یونسکو قرار گرفتند. سه روستای تاریخی حسنلو نقده، بارون ماکو و قرهکلیسای چالدران برای ثبت در فهرست جهانی روستاهای تاریخی ایران پیشنهاد شده است.
۴۱ واحد بوم گردی در آذربایجان غربی وجود دارد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: آذربایجان غربی دارای ۴۱ واحد بوم گردی است که تسهیلات و مجوزهای آنها توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعطا میشود، اظهار کرد: علاوه بر این همچنین ۲۰ واحد بوم گردی دیگر در استان در حال احداث است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۹ پروژه گردشگری با سرمایه گذاری شش هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان توسط ۴۹ سرمایه گذار در حال انجام است، گفت: بدون تردید در صورت تخصیص اعتبارات و تسهیلات بیشتر اقدامات بهتری در این حوزه انجام خواهد گرفت.
صفری گفت: یکی از سیاستهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایجاد واحدهای بوم گردی با ایجاد اشتغال پایدار در روستاها است که برای این منظور تسهیلات و سایر مشوقهای لازم به سرمایه گذاران ارائه میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی گفت: در حال حاضر ۷۶ فرصت و ۱۹ بسته سرمایهگذاری در بخش گردشگری استان تهیه شده است که میتواند در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
وی ادامه داد: این استان با دارا بودن یک هزار و ۸۱۵ اثر ثبت ملی و پنج اثر ثبت جهانی قرهکلیسا چالدران، کلیسای زورزور ماکو، تخت سلیمان تکاب، آئین مذهبی بادراک، و کاروانسرای شاهعباسی خوی از جمله چهار استان برتر ایران است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی تصریح کرد: همچنین آذربایجان غربی با داشتن طبیعت بکر، آبشارها، چشمههای آب گرم، جنگلها و … ظرفیت بالایی برای جذب گردشگری طبیعت دارد.
وی ادامه داد: برای استفاده بهینه از این ظرفیتهای و جذب گردشگر در استان باید دو اقدام اساسی انجام داد که مورد اول معرفی ظرفیتها و جاذبههای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی بوده و مورد دوم تقویت زیرساختهای گردشگری در استان است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی بر لزوم تقویت زیرساختهای حملونقل ریلی، جادههای و هوایی استان نیز تاکید کرد و گفت: ارتقای کیفیت قطارهای مسافربری استان و راهاندازی ایرلاین بومی و افزایش تعداد پروازها در این راستا میتواند مؤثر باشد.
صفری گفت: سرمایهگذاری در حوزه گردشگری ریسک پایینی داشته و یک سرمایهگذاری سبز محسوب میشود که آسیبی به محیط زیست نیز وارد نمیکند و در این راستا حمایت از سرمایهگذاری در اولویت قرار داشته و حمایتهای لازم از سرمایهگذاران تا حد امکان انجام خواهد شد و به استعلامات در کمترین زمان ممکن پاسخ داده میشود.
طبیعت و فرهنگ؛ جلوهای خاص از هویت آذربایجان غربی
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر معرفی ظرفیتهای گردشگری گفت: مردمان آذربایجان غربی، با مهماننوازی شاخص و آدابو رسوم خاص خود، همیشه پذیرای گردشگران بودهاند. حضور در این استان، فرصتی برای ارتباط مستقیم با فرهنگ و طبیعت ایران است؛ تجربهای که آرامش، آگاهی و لذت را توأمان به ارمغان میآورد.
رضا رحمانی با تاکید بر اینکه با توجه به ظرفیتهای فراوانی که این استان در حوزه گردشگری دارد باید جاذبههای گردشگری آذربایجان غربی بهخوبی معرفی شود، افزود: در این راستا نخستین سایت تخصصی گردشگری کشور به همت ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی در استان طراحی شده و بنابراین در حوزه گردشگری باید یک اقدام زیربنایی انجام داد.
وی با اشاره به وجود ۵۰ منطقه نمونه گردشگری در استان تصریح کرد: علاوه بر آن ۱۰ تالاب بینالمللی و کمنظیر در آذربایجان غربی وجود دارد و علاوه بر آن اگر بتوان تخت سلیمان تکاب و دریاچه ارومیه را به خوبی معرفی کرد، شاهد رونق گردشگری در استان خواهیم بود.
رحمانی اظهار کرد: این استان با پیشینه تاریخی و طبیعت منحصربهفرد خود، در نوروز به اوج زیبایی و شکوه میرسد. از آرامش گرفته تا شکوه کوهها و دشتهای سرسبز و باغهای پرشکوفه، همهجا عطر بهار جاری است. مردمان اصیل این دیار، با آئینهای جاودانه و میزبانی کمنظیر خود، نوروز را برای هر مسافری به تجربهای خاص تبدیل میکنند.
آذربایجان غربی دارای قریب به سه هزار روستا در ۱۹ شهرستان استان است که حدود ۳۵ درصد جمعیت استان را در خود جای دادهاند و با جرأت میتوان اذعان کرد در اکثریت قریب به اتفاق روستاها وجود جاذبههای طبیعی و تاریخی و طبیعت بکر از جمله بافت سنتی روستاها، وجود آبشارها، غارها، تالابها و عشایر استان برای گردشگران و اکوتوریستها حائز اهمیت بوده و جمعیت عظیمی از گردشگران را به سوی خود جلب میکند.