امامزاده داود؛ میراثی از نسل حضرت عباس (ع)

فرارو چهارشنبه 13 فروردین 1404 - 15:27
نسب امامزاده داوود (ع) در کتاب‌های عمده الطالب، سراج الانساب، کبریت الاحمر و الجریده فی انساب العلویین ذکر شده است.

در دل ارتفاعات زیبای شهرستان زیرکوه، بقعه متبرکه امامزاده داود (ع) همچون نگینی می‌درخشد؛ زیارتگاهی که نسب شریفش با هفت واسطه به حضرت ابوالفضل العباس (ع) می‌رسد. این آستان مقدس امروزه میزبان زائرانی از سراسر ایران است که برای تجربه آرامش معنوی و چشم‌اندازی روح‌نواز، راهی این دیار می‌شوند.

به گزارش شبستان، بقاع متبرکه در خراسان جنوبی به‌عنوان تفرجگاه‌های زیارتی نقش مهمی در گردشگری مذهبی این استان دارند. این اماکن در ایام نوروز به یکی از مقاصد اصلی زائران و گردشگران تبدیل می‌شوند، چراکه علاوه بر جنبه معنوی، دارای طبیعت زیبا، امکانات رفاهی و جاذبه‌های تاریخی هستند.

استان خراسان جنوبی با داشتن بقاع متبرکه و زیارتگاه‌های تاریخی، یکی از مقاصد مهم گردشگری مذهبی در ایران است. این اماکن نه‌تنها فضایی معنوی دارند، بلکه با طبیعت زیبا، باغ‌ها و امکانات رفاهی، در ایام نوروز پذیرای زائران و گردشگران بسیاری هستند.

یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگری مذهبی در خراسان جنوبی، بقاع متبرکه و زیارتگاه‌هایی است که علاوه بر ارزش معنوی، معماری زیبا و طبیعت جذابی دارند. این اماکن به دلیل فضای روحانی و آرامش‌بخش، مورد توجه زائران و گردشگران قرار می‌گیرند.

در خراسان جنوبی ۹۶ بقعه متبرکه وجود دارد که این روز‌ها در ایام نوروز میزبان گردشگران و زائران بسیاری هستند که قصد تشرف به مشهد مقدس و حریم امن رضوی را دارند.

آستان مقدس امامزاده داود (ع) کلاته مزار زیرکوه یکی از بقاع متبرکه‌ای در مرز‌های شرقی است که این روز‌ها میزبان اجرای طرح آرامش بهاری در ضیافت الهی جهت پذیرایی و اسکان زائران و مسافران است.

این بقعه متبرکه در شهرستان زیرکوه، بخش زهان، روستای کلاته مزار واقع شده و ارتفاع تقریبی مزار بقعه نسبت به روستا‌های مجاور حدود ۳۰۰ متر است که به دلیل همین ارتفاع زیاد از چشم انداز جغرافیایی بسیار زیبایی برخوردار است.

امامزاده داود (ع) از جمله مزار‌های معتبر در شهرستان زیرکوه است که با اسامی مختلف در متون تاریخی از آن ذکر شده است، این امامزاده به نام‌های مزار فوداب، مزار شیرگ، مزار امامزاده داود، مزار شاه سلیمان رضا، شاهزاده داود و سلطان حسین مشهور بوده است. در بین اهالی منطقه و منابع و الواح موجود نسب وی را با هفت واسطه به حضرت ابوالفضل العباس (علیه السلام) می‌رسانند؛ داوود بن حسین بن علی بن حسین بن علی بن عبیدالله بن حسن بن عبیدالله بن عباس علی (علیه السلام).

نسب امامزاده داوود (ع) در کتاب‌های عمده الطالب، سراج الانساب، کبریت الاحمر و الجریده فی انساب العلویین ذکر شده است. مهمترین منابعی که از آمدن داود (ع) به منطقه قهستان یادکرده‌اند سراج الانساب گیلانی و تاریخ حسامی است.

امامزاده داود (ع) به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ارتباطی قاین، بیرجند و مجاورت با چندین روستا در اکثر ایام سال پذیرای زائرین است و در فضای دلنشین و چشم نواز این بقعه متبرکه، روح و جان آدمی آرامشی وصف نشدنی را تجربه می‌کند.

امامزاده داوود (ع) کلاته مزار؛ زیارتگاه کهن با بیش از ۴۰۰ سال قدمت 

مسلم رضایی، خادم و عضو هیئت امنای امامزاده داوود (ع) کلاته مزار زیرکوه، اظهار کرد: این امامزاده که در بخش زهان قاینات استان خراسان جنوبی قرار دارد، از نوادگان حضرت ابوالفضل العباس (ع) بوده و با شش واسطه به این خاندان بزرگوار می‌رسد.

وی در ادامه گفت: در منابع تاریخی متقدم نیز از داود بن حسین و حضور او در قهستان و مبارزاتش یاد شده است.

قاسمی عنوان کرد: در این زیارتگاه، مراسم دعای ندبه به‌صورت هفتگی برگزار می‌شود و در دهه نخست محرم، عزاداری ویژه‌ای با حضور هیئت‌های مذهبی از روستا‌های همجوار برپا می‌گردد.

وی در ادامه گفت: همچنین تمامی مناسبت‌های ولادت و شهادت ائمه اطهار (ع) با آیین‌های خاص گرامی داشته می‌شود.

خادم امامزاده داود (ع) کلاته مزار به امکانات این بقعه متبرکه اشاره کرد و افزود: برای رفاه حال زائران، شش کانکس و سه اتاق گازکشی‌شده در محوطه امامزاده در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه بیان داشت: همچنین آشپزخانه و کشتارگاه نوساز، سرویس‌های بهداشتی معمولی و فرنگی، و حمام تازه‌ساخت از دیگر امکانات این زیارتگاه به شمار می‌رود.

رضایی با بیان اینکه با وجود قدمت و اهمیت این امامزاده، برخی مشکلات همچنان پابرجاست، ادامه داد: از جمله خاکی بودن مسیر دسترسی و نیاز به سنگ‌فرش کردن محوطه، کمبود امکانات رفاهی و سرگرمی ویژه کودکان، و کمبود بودجه برای تکمیل شبستان و زائرسرا که همچنان نیمه‌تمام باقی مانده است.

خادم و عضو هیئت امنای امامزاده داود (ع) کلاته مزار به ساخت شبستان و زائرسرای این آستان مقدس اشاره کرد و گفت: این پروژه از سال ۹۸ آغاز شده و در دو طبقه در حال احداث است و برای تکمیل به اعتباری بالغ بر ۲٠ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

وی در ادامه اظهار کرد: در طبقه اول این پروژه ۱٠ سوییت جهت اسکان زائران در نظر گرفته شده و طبقه دوم آن شامل شبستان این بقعه متبرکه است.

رضایی همچنین از استقبال گسترده زائران در تعطیلات نوروزی خبر داد و گفت: از ابتدای عید نوروز تاکنون حدود سه هزار زائر به این مکان مقدس مشرف شده‌اند.

خادم و عضو هیئت امنای امامزاده داود (ع) کلاته مزار خواستار توجه بیشتر مسئولان و خیرین برای توسعه و بهبود امکانات این زیارتگاه تاریخی شد.

حجت‌الاسلام اسماعیل مختاری-رئیس اداره اوقاف و امور خیریه زیرکوه- در گفت‌و‌گو با خبرنگار شبستان با اشاره به اهمیت امامزاده داود (ع) کلاته مزار در بخش زهان گفت: بنای اولیه این بقعه متبرکه در سال ۱۳۷۷ احداث شده و بر اساس شهرت محلی، این امامزاده منتسب به حضرت ابوالفضل (ع) است.

وی با تأکید بر حضور پرشور زائران در این مکان افزود: این امامزاده در ایام نوروز، به‌ویژه لحظه تحویل سال و همچنین در مناسبت‌های مذهبی مانند شهادت و ولادت معصومین (ع) میزبان دلدادگان اهل‌بیت (ع) است و مکانی مناسب برای عبادت، راز و نیاز و توسل به شمار می‌رود.

رئیس اداره اوقاف زیرکوه در ادامه اظهار داشت: این بقعه متبرکه نیازمند تکمیل زائرسرا و آسفالت مسیر دسترسی است که تحقق این امر به مشارکت مردم و حمایت مسئولان نیاز دارد.

وی همچنین خاطرنشان کرد که تاکنون وقفی با نیت توسعه این بقعه به ثبت نرسیده و از مردم خیر منطقه خواست تا در این امر خداپسندانه مشارکت کنند.

به گفته حجت‌الاسلام مختاری، امکانات کنونی این بقعه شامل آشپزخانه، کشتارگاه، زائرسرا، تربت‌خانه و مجموعه سرویس‌های بهداشتی است که بخشی از نیاز‌های زائران را تأمین می‌کند، اما توسعه بیشتر آن مستلزم حمایت‌های مردمی و دولتی است.

وی با اشاره به استقبال گسترده زائران از این مکان مقدس اظهار داشت: سالانه بیش از ۳۰ هزار زائر به این امامزاده مشرف می‌شوند، به‌ویژه در ایام محرم که هیئت‌های مذهبی از روستا‌های اطراف برای عزاداری در این مکان گرد هم می‌آیند.

حجت الاسلام مختاری در پایان گفت: همچنین در نوروز و مناسبت‌های مذهبی دیگر، عاشقان مکتب اهل‌بیت (ع) به زیارت این امامزاده بزرگوار می‌پردازند.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.