به گزارش اقتصادنیوز، سایپا از ایران خودرو در تولید محصول پساتحریمی سبقت گرفت. براساس اطلاعات منتشر شده در سایت کدال، سایپاییها در بازه پنج ساله یعنی از ۹۹ تا پایان بهمن ۱۴۰۳ در مجموع حدود ۱۵۲ هزار و ۸۰۰ دستگاه انواع شاهین را در خطوط تولید خود تکمیل کردند. این در حالیست که ایران خودروییها در همن بازه زمانی تولید حول و حوش ۱۵۰ هزار دستگاه انواع تارا را در خطوط تولید خود نهایی کردند.
بنابراین شاهد هستیم که نارنجیهای جاده مخصوص توانستند در مدت پنج سال نزدیک به دو هزار و ۸۰۰ دستگاه بیشتر از ایران خودروییها، از محصولی که بعد از بازگشت تحریمها به سبد محصولاتی خود اضافه کردند، تولید کنند.
سایپاییها در بازه زمانی مورد بررسی، حدود ۱۴۸ هزار و ۹۰۰ دستگاه شاهین فروختند؛ اما ایران خودروییها طی پنج سال ۱۴۷ هزار و ۱۵۰ دستگاه تارا به بازار عرضه کردند تا سایپا در تیراژ فروش هم دست بالا را داشته باشد.
دو خودرؤساز بزرگ کشور بعد از بازگشت تحریمها در سال ۹۷ مجبور شدند با شرکای بینالمللی خود خداحافظی کرده و سبد محصولاتی خود را خالی از محصولات مونتاژی دیدند.
مدیران وزارت صمت به دو مدیران وقت دو خودروسازی بزرگ کشور فرمان دادند تا به منظور مقابله با تحریمها و پُر کردن خلأ خودروهای مونتاژی در سبد محصولاتی خود نسبت به طراحی و تولید محصولات جدید اقدام کنند.
سایپاییها برای این منظور به تولید شاهین شتاب بیشتری دادند و ایران خودروییها هم سراغ طراحی محصولی روی پلتفرم پژو ۳۰۱ رفتند که در دوره پس از امضای توافق نامه برجام قرار بود در خطوط تولید این خودروسازی تولید شود. خروجی تلاشهای مدیران آبیهای جاده مخصوص محصولی به نام تارا شد.
شاهین و تارا از سال ۹۹ وارد سبد محصولاتی ایران خودرو و سایپا شدند.
دو خودرؤساز بزرگ کشور در بازه پنج ساله یعنی از سال ۹۹ تا پایان بهمن ۱۴۰۳ به تدریج تولید این دو خودرو را افزایش دادند.
بررسیهای اقتصادنیوز نشان میدهد در حالی که تولید تارا از ۹۹ تا پایان دومین ماه از زمستان ۱۴۰۳ روند افرایشی داشته است؛ اما این اتفاق برای شاهین به نیفتاده است.
ایران خودرو سال ۹۹ را با تولید حدود ۱۵۰ دستگاه تارا به پایان رساند. این خودروسازی در بازه ۱۱ ماهه سال گذشته تیراژ تولید تارا را به بیش از ۶۴ هزار و ۲۵۰ دستگاه رساند.
حال سراغ روند شاهین برویم. نارنجیهای جاده مخصوص در سال ۹۹ تیراژی حدود هزار و ۷۰۰ دستگاهی را در تولید شاهین ثبت کردند. خودرؤساز ساکن کیلومتر ۱۵ جاده مخصوص در بازه فروردین تا بهمن ۱۴۰۳ تیراژ تولید حول و حوش ۴۴ هزار و ۹۰۰ دستگاهی را برای شاهین نهایی کرد. سایپاییها در سال ۱۴۰۲ بیش از ۵۰ هزار و ۸۰۰ دستگاه شاهین تولید کرده بودند. بعید است این خودروسازی بتواند در بازه یک ماهه اسفند ۱۴۰۳ بیش از ۶ هزار دستگاه شاهین تولید کرده باشد. بنابراین شاهد هستیم که تیراژ تولید شاهین در سال ۱۴۰۳ به نسبت سال ۱۴۰۲ با افت همراه شده است.
دلیل افت شاهین را باید در تغییر ایجاده شده در سبد محصولاتی این خانواده خودرویی جست و جو کرد. سایپاییها تولید شاهین پلاس را از اواخر سال ۱۴۰۲ در دستورکار قرار دادند و همین مسأله روند تولید شاهین را تا حدی کُند کرد.
باید منتظر ماند و دید ایران خودرو و سایپا چه برنامهای برای تارا و شاهین در سال ۱۴۰۴ تدارک میبینند؟ آیا ایران خودرو میتواند عقب ماندگی خود را جبران کند یا اینکه همچنان سایپا دست بالا را در تولید اولین محصول پساتحریمی خواهد داشت.