پیازچه (Spring onions) که با نام پیاز سبز نیز شناخته میشود، یک افزودنی خوشطعم و پرکاربرد در غذاهای مختلف در سراسر جهان است. از خواص پیازچه میتوان به مقابله با رادیکالهای آزاد، کاهش التهاب بدن، جلوگیری از رشد باکتریهای مضر، کاهش سطح قند خون، تقویت تراکم و استحکام استخوانها، بهبود هضم غذا و حفظ سلامت میکروبیوم روده اشاره کرد.
به گزارش درمانکده، این گیاه متعلق به خانواده آلیوم (Allium) است که شامل سیر، ترهفرنگی و پیازچه کوهی نیز میشود. برخلاف پیازهای بالغ، پیازچه طعمی ملایمتر دارد و پیش از تکمیل رشد غده برداشت میشود؛ به همین دلیل هم قسمت سفید و هم ساقههای سبز آن قابل خوردن هستند. گنجاندن پیازچه در رژیم غذایی نهتنها طعم غذاها را بهبود میبخشد؛ بلکه فواید تغذیهای متعددی نیز دارد.
پیازچه حاوی ترکیبات گوگردی است که نقش مهمی در کاهش سطح قند خون ایفا میکنند. این ترکیبات توانایی بدن در تولید انسولین را افزایش داده و از ابتلا به دیابت جلوگیری میکنند. علاوه بر این، پیازچه حاوی کرومیوم (Chromium) است و به کنترل سطح قند خون کمک میکند. همچنین مصرف منظم پیازچه میتواند متابولیسم گلوکز را بهبود بخشیده و از مقاومت به انسولین جلوگیری کند.
پیازچه سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند کورستین (Quercetin) است که به خنثیسازی رادیکالهای آزاد و کاهش استرس اکسیداتیو کمک میکنند. این خاصیت آنتیاکسیدانی برای سلامت کبد مفید بوده و از سلولهای کبدی در برابر آسیبهای ناشی از سموم و رادیکالهای آزاد محافظت خواهد کرد. همچنین این سبزی حاوی ترکیبات گوگردی مانند آلیسین (Allicin) است که به پاکسازی کبد و افزایش توانایی آن در دفع سموم از بدن کمک میکند.
کنترل میزان مصرف پتاسیم و فسفر برای افرادی که مشکلات کلیوی دارند بسیار مهم است. پیازچه حاوی فسفر کمی است و این ویژگی باعث میشود که پیازچه یک انتخاب مناسب در رژیم غذایی سازگار با کلیه باشد. علاوه بر این، پیازچه سرشار از فلاونوئیدها (Flavonoids) و فنولها (Phenols) است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند. این ترکیبات میتوانند التهاب و استرس اکسیداتیو که هر دو از عوامل موثر در حفظ سلامت کلیهها هستند را کاهش دهند.
در صورتی که مبتلا به بیماریهای کلیوی هستید، توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن این سبزی به رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه دراینباره مشورت کنید.
افزودن پیازچه به رژیم غذایی در دوران بارداری میتواند فواید متعددی داشته باشد که عبارتاند از:
با اینکه سبزیجات خانواده آلیوم مانند پیاز، سیر، پیازچه، تره و… میتوانند به بهبود حرکت، تعداد و کیفیت اسپرم کمک کنند؛ اما تحقیقات خاصی درباره فواید مصرف پیازچه روی مردان انجام نشده است.
مصرف پیازچه میتواند به تسکین درد لثه در نوزادانی که در حال دندان درآوردن هستند، کمک کند. با این حال، پیازچه را با احتیاط به رژیم غذایی نوزاد اضافه کنید؛ زیرا برخی نوزادان ممکن است به سبزیجات خانواده آلیوم مانند پیاز و سیر حساسیت داشته باشند.
در طب سنتی، قسمتهای مختلف گیاه پیازچه از جمله پیاز، ساقهها و ریشهها به اشکال مختلف مانند خام، پخته یا خشک مصرف میشود. در جدول زیر میتوانید خواص این سبزی از نظر طب سنتی را مشاهده کنید:
خواص پیازچه تازه | تقویت سیستم ایمنی بهبود هضم غذا کاهش التهاب بدن |
خواص پیازچه پخته | درمان مشکلات تنفسی مانند سرفه، آسم و برونشیت کاهش فشار خون بهبود عملکرد قلبوعروق |
خواص پیازچه خشک شده | کاهش التهاب و دردهای عضلانی کمک به سمزدایی بدن کاهش آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد |
خواص درمانی ریشه پیازچه | بهبود گردش خون درمان دردهای مفصلی درمان مشکلات گوارشی |
این سبزی سرشار از گوگرد است که برای تولید کراتین (Keratin) یا همان پروتئین ساختاری مو ضروری است و به تقویت و رشد موهای سالم کمک میکند. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در پیازچه از فولیکولهای مو در برابر آسیبهای محیطی محافظت کرده و به حفظ سلامت پوست سر کمک میکنند.
پیازچه کمکالری و سرشار از فیبر است که میتواند به کاهش وزن کمک کند. همچنین این سبزی حاوی مواد مغذی مهمی مانند ویتامینهای A، C، K و فولیک اسید است که برای حفظ سلامت عمومی بدن ضروری هستند. فیبر موجود در پیازچه احساس سیری را افزایش میدهد و به کنترل اشتها کمک میکند. علاوه بر این، برخی ترکیبات این گیاه میتوانند متابولیسم را تحریک کرده و در سوزاندن چربی موثر باشند.
پیازچه سرشار از ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. همچنین این سبزی دارای خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی است که میتواند به درمان عفونتهای ویروسی و کاهش علائم سرماخوردگی کمک کند. علاوه بر این، ترکیبات موجود در پیازچه باعث تسکین گرفتگی تنفسی و خروج خلط از مجاری تنفسی میشود.
عوارض جانبی و مضرات استفاده از پیازچه عبارتاند از:
اگر به سبزیجات خانواده آلیوم حساسیت دارید، از مصرف پیازچه بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
پیازچه و ساقه آن یکی از سبزیجات پرکاربرد است که در غذاهای مختلف بهعنوان طعمدهنده، تزئینکننده یا حتی مواد اصلی استفاده میشود. از این سبزی میتوان در غذاهای مختلف مانند سالاد، پاستا، پیتزا، سوپ و املت استفاده کرد.
در این مقاله به بررسی خواص پیازچه پرداختیم. همانطور که اشاره شد، پیازچه یکی از سبزیجات مفید و پرخاصیت است که نهتنها طعمی خوشایند به غذاها میبخشد؛ بلکه تاثیرات قابل توجهی بر سلامت بدن دارد. این گیاه برای کنترل قند خون، حفظ سلامت کبد و کلیهها، تقویت سیستم ایمنی و سلامت استخوانها مفید است.
با این حال، توصیه میکنیم قبل از گنجاندن پیازچه در رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه دراینباره مشورت کنید. متخصص تغذیه میتواند در تعیین میزان مناسب پیازچه با توجه به نیازهای بدنتان به شما کمک کند.
پیازچه میتواند به تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و تنظیم قند خون کمک کند. همچنین این سبزی به هضم غذا کمک کرده و سرشار از ویتامینهای مختلف و آنتیاکسیدان است.
روغن پیازچه بهدلیل داشتن ترکیبات گوگردی میتواند به بهبود سلامت پوست کمک کند.
تا به امروز تحقیقات معتبری درباره تاثیر پیازچه بر درمان بیماریهای زنان مانند فیبروم (Uterine Fibroid)، کیست یا بینظمیهای قاعدگی انجام نشده است.
پیازچه کوهی و پیازچه هر ۲ از اعضای خانواده آلیوم (سیرها) هستند؛ اما از نظر ظاهر، طعم و کاربردهای آشپزی تفاوتهایی دارند. از خواص پیازچه کوهی میتوان به تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون، کاهش التهاب بدن و بهبود هضم غذا اشاره کرد.
منبع: netmeds | healthglobe