تهران درحال سپری کردن پنجمین سال متوالی خشکسالی است؛ این رویه در طی نیمقرن اخیر بیسابقه بوده است. محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در این خصوص گفت: در طی نیم قرن اخیر، روند خشکسالیهای تهران بدین شکل بوده که ۲ سال خشکسالی پیدرپی داشتیم و بعد از آن، چند سال ترسالی را در تهران تجربه میکردیم، این برای نخستین بار است که ۵ سال خشکسالی پیدرپی را در تهران سپری میکنیم.
به گزارش تابناک به نقل از جهان صنعت، وی افزود: ۸۴درصد آب توزیعی در تهران، صرف مصارف خانگی میشود و با این سهم بزرگ، در شرایط خشکسالی متوالی و کمبارشی شدید امسال، مدیریت مصرف خانگی میتواند راهگشا باشد.
۵ سد امیرکبیر (کرج)، لتیان، طالقان، ماملو و لار، منابع اصلی تأمین آب شرب تهران، در کنار برداشت از منابع زیرزمینی هستند؛ در سنوات گذشته همواره ۶۰درصد تأمین آب تهران از منابع سطحی و ۴۰ درصد از منابع زیرزمینی انجام میشد، اما ظرف دو سال اخیر این نسبت عکس شده و اکنون ۶۰درصد تأمین آب از منابع زیرزمینی صورت میگیرد. با این حال، با وجود سهم ۴۰درصدی منابع سدها در تأمین آب تهران، این منابع سطحی، سهم اصلی را در حفظ کیفیت آب تهران دارند و نمیتوان بدون منابع سدها، آب تهران را از نظر کمی و کیفی تأمین کرد.
بررسی وضعیت ذخایر سدهای تهران در شروع سال در طی سالهای اخیر، بهوضوح نشاندهنده وضعیت خشکسالی روبه تشدید تهران است.
بهجز سد طالقان که بهخاطر عدم اجرای بهموقع خط دوم انتقال آب به تهران، نمی توان از ظرفیت کامل آن برای تأمین آب تهران استفاده کرد و همواره ذخایر بهتری نسبت به ۴ سد دیگر دارد، وضعیت ۴ سد اصلی تأمین آب تهران در شروع هر سال، در جدول زیر گردآوری شده است.
از نظر میزان بارشها نیز، روند خشکسالیهای متوالی و روبه تشدید تهران کاملا مشهود است. میزان بارشهای تهران از ابتدای سال آبی جاری تا روز پنجم فروردین ماه، ۱۲۲.۲ میلیمتر بوده که نسبت به آمار میانگین بلندمدت (سالهای نرمال) کاهشی ۳۵ درصدی و نسبت به میزان بارشها در مدت مشابه در سال گذشته، کاهشی ۱۰درصدی داشته است.
بررسی روند بارشهای تهران در مدت مشابه طی سالهای اخیر نیز که در جدول زیر گردآوری شده، نشاندهنده وضعیت خشکسالیهای متمادی و تشدید خشکسالیها در تهران است.