ویتامین B12 چیست و عوارض کمبود آن چیست؟ همه چیز درباره این ویتامین حیاتی

رکنا جمعه 15 فروردین 1404 - 17:01
رکنا: کمبود ویتامین B12 می‌تواند به مشکلات شناختی، کاهش سلامت سیستم عصبی مرکزی و تولید گلبول‌های قرمز خون منجر شود. با مصرف منابعی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و مکمل‌های غنی‌شده، میزان مورد نیاز روزانه این ویتامین را تأمین کنید.
ویتامین B12 چیست و عوارض کمبود آن چیست؟ همه چیز درباره این ویتامین حیاتی

به گزارش رکنا، مدیکال نیوز تودی اعلام کرد که ویتامین B۱۲ در مواد پروتئینی مانند ماهی، گوشت، تخم‌مرغ و لبنیات و همچنین غلات صبحانه غنی‌شده و مخمرهای مغذی وجود دارد و می‌توان آن را به شکل مکمل مصرف کرد.

میزان شایع کمبود ویتامین B12

کمبود ویتامین B12 معمولاً اتفاقی نادر است، اما سطح پایین آن بین افراد شایع است و تا ۴۰ درصد از جمعیت غرب را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

ارتباط سطح ویتامین B12 با مشکلات شناختی

بر اساس یک تحقیق جدید، در افراد مسن، حتی سطوح طبیعی اما پایین یا بالای ویتامین B12 ممکن است با مشکلات شناختی مرتبط باشد.

نقش حیاتی ویتامین B12 در بدن

ویتامین B12، معروف به کوبالامین، یک ویتامین محلول در آب است که نقشی اساسی در توسعه و حفظ سلامت سیستم عصبی مرکزی، تولید گلبول‌های قرمز و حفظ ساختار DNA و RNA ایفا می‌کند.

میزان مصرف روزانه توصیه‌شده ویتامین B12

بر اساس توصیه مؤسسه ملی بهداشت، افراد بالای ۱۴ سال باید روزانه ۲.۴ میکروگرم ویتامین B12 مصرف کنند. این ویتامین در محصولات غذایی مانند لبنیات، ماهی، گوشت، مرغ و تخم‌مرغ به وفور یافت می‌شود؛ همچنین می‌توان آن را از غلات صبحانه غنی‌شده یا به‌صورت مکمل دریافت کرد. کمبود این ویتامین تنها در حدود ۳ درصد افراد دیده می‌شود.

تأثیر سطح پایین و بالای ویتامین B12 بر شناخت

تحقیقات اخیر نشان داده‌اند که حتی در محدوده‌های متعارف، سطح پایین یا بالای ویتامین B12 می‌تواند عملکرد شناختی افراد خصوصاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار دهد.

این بررسی نشان داد که افراد با سطح ویتامین B12 پایین‌تر، سرعت پردازش ذهنی کمتری داشتند، و همچنین سطح بالاتر این ویتامین با افزایش نشانگرهای زیستی تخریب عصبی مرتبط بود.

تجزیه و تحلیل سطوح ویتامین B12 در تحقیقات

محققان برای تجزیه و تحلیل، شرکت‌کنندگان را به دو گروه با سطح B12 کمتر و بیشتر از میانگین تقسیم کردند. بررسی‌ها نشان داد که سطح B12 پایین‌تر به طور قابل توجهی باعث تأخیر در پتانسیل برانگیخته بینایی چندکانونی (mfVEP) شده و نشان‌دهنده کاهش سرعت ارتباطات مغزی است.

همچنین افراد با سطح پایین‌تر ویتامین B12، کندی بیشتری در پردازش اطلاعات و تغییرات مرتبط با اختلالات شناختی در ماده سفید مغز تجربه کردند.

اثر سطوح بالای ویتامین B12 بر شناخت

در همین حال، سطح بالای ویتامین B12 نیز اثرات قابل توجهی داشت؛ افزایش سطح پروتئین T-Tau در این گروه دیده شد که با تخریب عصبی و زوال عقل مرتبط است. این ارتباط بیشتر زمانی مشاهده شد که سطوح پایین B12 فعال در کنار مقادیر بالای B12 غیر فعال وجود داشت.

نیاز به تحقیقات بیشتر

محققان معتقدند که برای درک بهتر این ارتباط‌ها و تأثیرات، انجام تحقیقات بیشتری در این زمینه ضروری است.

  • فیلم تصادف وحشتناک موتور سوار با ماشین در حرکت

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.