به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، یکی از مسائلی که شرایط بازار سهام در سال ۱۴۰۴ را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ مباحث مرتبط با مذاکرات ایران و آمریکا است که نتیجهبخش بودن یا نبودن آن، اثر قابل توجهی بر وضعیت بازار مذکور در سال جاری خواهد داشت.
از سویی تعرفههای تجاری که دونالد ترامپ برای کشورهای دنیا وضع کرده، اقتصاد جهان را با شوک همراه کرده است؛ به طوری که با وجود رشد قیمت طلای جهانی، بهای هر بشکه نفت برنت با کاهش حدود ۸درصدی در روز جمعه همراه شد.
با توجه به چشمانداز ضعیف اقتصاد، احتمال سرایت رکود به ایران، همراه با رشد قیمت دلار و انتظارات تورمی، وجود دارد. به بیانی سادهتر، بورس تهران با فضای «نااطمینانی حداکثری» درگیر است؛ به خصوص آنکه وزن ریسکهای داخلی نیز به شدت بالا است.
علاوه بر تنشهای منطقهای، خالی ماندن صندلی سکاندار وزارت اقتصاد نیز، سرمایهگذاران را نسبت به آینده مهمترین متغیرهای اقتصادی مردد کرده؛ این درحالی است که همزمان با کاهش قیمت نفت در کنار سناریوی رشد قیمت دلار آزاد، اگر قیمت دلار توافقی یا نرخ ارز موثر بر شرکتها با رشد چشمگیر همراه نشود، تالار شیشهای در میانمدت رفتاری متلاطم نشان خواهد داد.
معاملات بورس تهران در سال ۱۴۰۴ با روند صعودی در نماگرهای سهامی آغاز شده است. شاخص کل بورس در معاملات نوروزی توانست کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی را پس بگیرد و در ۴ روز معاملاتی سال ۱۴۰۴، شاخص کل موفق به ثبت بازدهی حدود ۴ درصدی درصدی شده و شاخص هموزن نیز ۱.۶۴ درصد بر ارتفاع خود افزوده است.
همچنین قرار داشتن دلار بازار آزاد در سطوح تاریخی، از مهمترین مواردی است که سبب شد تا تقاضا در بازار سهام تقویت شود و به سمت ارتفاعات بالاتر حرکت کند.
معاملات بازار سهام در سال جدید، کاملا تحت تاثیر مساله مذاکرات قرار گرفته است. در یک ماه اخیر، اخباری در خصوص مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم ایران با طرفین غربی مخابره شده و این موضوع اثر قابل توجهی بر معاملات بازار سهام داشته است.
از سوی دیگر، در صورتی که توافقی میان ایران و آمریکا رخ دهد؛ بازار سهام از پتانسیل بالایی برای رشد برخوردار است که این پتانسیل از دو منبع نشات میگیرد؛ اول این که بر اثر توافق و حرکت به سمت رفع تحریمها، متغیرهای بنیادی اثرگذار بر بازار سهام دچار تغییرات قابل توجهی خواهد شد.
محصولات شرکتها راحتتر فروخته خواهد شد؛ شرکتهای تولیدی به تکنولوژی روز دنیا دسترسی خواهند داشت و قرادادهای همکاری جدیدی میان شرکتهای ایرانی با شرکای خارجی منعقد خواهد شد.
از سویی دیگر، جاماندگی بازار سهام نسبت به دیگر بازارها در سنوات گذشته، عامل دیگری است که موجبات استقبال دوچندان از صحنه معاملات سهام را فراهم خواهد آورد.
در روزهای پایانی سال 1403، قیمتها در بازارهای دارایی با افزایش افسار گسیختهای همراه شد. مهمترین مقوله اثرگذار بر تقویت تقاضا در روزهای پایانی سال گذشته و روزهای ابتدایی سال 1404، تشدید انتظارات تورمی بوده است.
این موضوع سبب شد تا قیمت دلار در بازار آزاد به ارقام بیش از 100 هزار تومان، قیمت هر گرم طلای 18 عیار به ارقام بیش از 8 میلبیون تومان و قیمت سکه امامی به سطوح بیش از 100 میلیون تومان برسد.
اثر این موضوع در معاملات روزهای ابتدایی بورس تهران در سال 1404 نیز قابل ردیابی بود و میتوان تقاضای روزهای ابتدایی سال در بازار سهام را به این موضوع نسبت داد.