رقابت غول‌های فناوری برای خرید تیک‌تاک

دنیای اقتصاد شنبه 16 فروردین 1404 - 00:04
با نزدیک شدن به پایان مهلت 75 روزه شرکت بایت‌دنس برای واگذاری شرکت تیک‌تاک گمانه‌زنی‌ها درباره خریداران احتمالی این پلتفرم محبوب نیز داغ شده است؛ خریدارانی که اکنون به نظر می‌رسد شرکت آمازون، غول تجارت الکترونیک جهان، یکی از جدی‌ترین و مهم‌ترین آنها است و مذاکرات این شرکت با مقامات ارشد آمریکایی بر جدیت این تلاش‌ها افزوده. در این راستا، دونالد ترامپ به عنوان یکی از حامیان اصلی تداوم فعالیت تیک‌تاک در ایالات‌متحده اعلام کرده است که احتمالا با قراردادی برای تیک‌تاک موافقت کند که در آن، چین فروش این پلتفرم محبوب متعلق به شرکت بایت‌دنس را تایید کند. در این صورت چین نیز از کاهش تعرفه‌های وارداتی آمریکا بر کالاهای چینی برخوردار می‌شود که این رویکرد حاکی از تغییر رویه ترامپ نسبت به دوره پیشین ریاست‌جمهوری او است.

پایان مهلت شرکت بایت‌دنس

اوایل بهمن ماه بود که در کشاکش جنجال‌های مربوط به ادامه بقای تیک‌تاک در آمریکا، دونالد ترامپ یک دستور اجرایی صادر کرد که بر مبنای آن به شرکت بایت‌دنس فرصتی ۷۵ روزه داده شد تا تیک‌تاک را به یک مالک آمریکایی واگذار کند؛ فرصتی که در نهایت روز ۵ آوریل (۱۶فروردین ماه) تمام می‌شود و به نظر می‌رسد پس از مدت‌ها تکلیف ادامه فعالیت این اپلیکیشن را در آمریکا تعیین می‌کند. ترامپ که حالا یکی از حامیان اصلی تیک‌تاک در آمریکا محسوب می‌شود پیش از این نسبت‌ به ادامه فعالیت این اپلیکیشن در آمریکا ابراز امیدواری کرده و گفته بود که ممکن است با موافقت چین برای فروش تیک‌تاک حتی تعرفه‌های وضع‌ شده روی صادرات این کشور نیز کاهش پیدا کند. دونالد ترامپ در این باره اعلام کرده است که احتمال دارد با قراردادی برای تیک‌تاک موافقت کند که در آن چین فروش این پلتفرم محبوب متعلق به شرکت بایت‌دنس را تایید کند. در مقابل نیز چین از کاهش تعرفه‌های وارداتی آمریکا بر کالاهای چینی برخوردار می‌شود. دونالد ترامپ همچنین جلسه‌ای درباره فروش این اپلیکیشن چینی در اتاق بیضی کاخ سفید با حضور جی‌دی ونس معاون رئیس‌جمهور، هوارد لوتنیک وزیر بازرگانی، مایک والتز مشاور امنیت ملی و تولسی گابارد مدیر اطلاعات ملی آمریکا برگزار کرد؛ موضوعی که می‌تواند نشان‌دهنده اهمیت تیک‌تاک برای ایالات‌متحده آمریکا و ترامپ باشد.

اظهارات ترامپ و مهلت رو به پایان برای خرید تیک‌تاک، خریداران متعددی را به رقابت برای خرید این اپلیکیشن چینی کشانده است. شرکت آمازون یکی از اصلی‌ترین این خریداران است که با پا پیش گذاشتن آن سروصدای بسیاری طی روزهای گذشته در دنیای فناوری به پا شد. بر اساس گزارشی که نیویورک تایمز در این باره منتشر کرده است، این غول حوزه فناوری ضمن پیشنهاد برای خرید تیک‌تاک در این باره با جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا و وزیر بازرگانی نیز مذاکره کرده است. به نظر می‌رسد جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، تلاش‌ها برای یافتن خریدار یا سرمایه‌گذار اصلی را رهبری می‌کند و در این مسیر با گروهی از بزرگان فناوری، شرکت‌های سرمایه‌گذاری خصوصی و سرمایه‌گذاران خطرپذیر همکاری دارد.

در ادامه در خصوص سرمایه‌گذاران جدید احتمالی، می‌توان به Oracle و Blackstone اشاره کرد. علاوه بر این، کنسرسیومی به رهبری فرانک مک‌کورت، میلیاردری که اخیرا بنیان‌گذار ردیت را به عنوان مشاور راهبردی‌اش انتخاب کرده نیز قصد خرید تیک‌تاک را دارد. به نظر می‌رسد این گروه پیشنهاد پرداخت ۲۰ میلیارد دلار به‌صورت نقد را برای خرید تیک‌تاک ارائه داده است و حتی قصد دارد این اپلیکیشن را با استفاده از فناوری بلاک‌چین بازطراحی کند. کنسرسیوم دیگری نیز با حضور بنیان‌گذار شرکت Employer و مدیرعامل Roblox پیشنهادی بالای ۳۰میلیارد دلار را روی میز گذاشته‌اند.

در این میان در ماه ژانویه برخی رسانه‌ها گزارش کرده‌ بودند که ترامپ اعلام کرده است آماده فروش تیک‌تاک به لری الیسون، بنیان‌گذار شرکت اوراکل و همچنین ایلان ماسک است. البته این موضوع تنها تصمیم ترامپ در این باره نیست و او قصد دارد با طرحی تحت عنوان TikTok America نیمی از مالکیت این پلتفرم را به سرمایه‌گذاران آمریکایی واگذار کند و تغییرات اساسی در مالکیت تیک‌تاک ایجاد کند. آن‌گونه که «د اینفورمیشن» گزارش کرده است، این طرح شامل ایجاد شرکتی جدید خواهد بود که ۵۰ درصد آن به سرمایه‌گذاران آمریکایی واگذار می‌شود، در حالی‌ که یک‌سوم سهام در اختیار سرمایه‌گذاران فعلی بایت‌دنس و ۱۹.۹ درصد آن متعلق به خود بایت‌دنس خواهد بود. همچنین شرکت جدید حق استفاده از الگوریتم تیک‌تاک را از بایت‌دنس خریداری خواهد کرد. در بهمن ماه نیز بلومبرگ گزارش داده بود که مایکروسافت در حال مذاکره با بایت‌دنس، شرکت مادر تیک‌تاک است تا بازوی آمریکایی این پلتفرم را خریداری کند. تیک‌تاک در سال ۲۰۲۰ برای فروش کسب‌وکار خود به مایکروسافت تمایل نشان داده بود، اما این شرکت در آن زمان علاقه‌ای به خرید نداشت؛ حتی با وجود اینکه در ماه‌های بعد نام اوراکل نیز به عنوان خریداری بالقوه مطرح می‌شد، اما این معامله هیچ‌وقت صورت نگرفت.

البته ایلان ماسک در همان ابتدای مطرح شدن خرید تیک‌تاک توسط او، این شایعه را از اساس تکذیب کرده بود. او همچنین گفته بود به جای خرید شرکت‌های موجود ترجیح می‌دهد شرکت‌ها را از ابتدا بسازد. ماسک همچنین معتقد بود تا کنون از تیک‌تاک استفاده نکرده است و نمی‌داند چگونه این اپلیکیشن کار می‌کند.

تغییر رویکرد دونالد ترامپ

البته با وجود اینکه اکنون نگه داشتن تیک‌تاک در آمریکا یکی از برنامه‌های اصلی دونالد ترامپ محسوب می‌شود، مخالفت‌ها برای فعالیت این اپلیکیشن چینی در ایالات‌متحده از دوره اول ریاست‌جمهوری او آغاز شد. در سال ۲۰۲۰ دونالد ترامپ این اپلیکیشن را تهدید امنیتی معرفی کرد و تمام سعی خود را کرد تا به‌طور کلی دانلود تیک‌تاک را از فروشگاه‌های آنلاین ممنوع کند؛ موضوعی که در آن زمان به‌طور موقت توسط یک قاضی متوقف شد، اما در سال‌های بعد و در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن، بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاد.

دولت بایدن نیز طی سال‌های بعد نگاهی به اپلیکیشن تیک‌تاک داشت که در تمام دوره ریاست‌جمهوری او بر ایالات‌متحده آمریکا حاکم بود. دولت بایدن به‌شدت نگران بود که این اپلیکیشن به دلیل ارتباط با چین، خطراتی برای امنیت ملی آمریکا داشته باشد؛ از این رو تلاش کرد تا از طریق اقدامات قانونی دسترسی آن را محدود کند. در این راستا، جو بایدن در سال انتهایی ریاست‌جمهوری خود قانونی را با نام قانون «حفاظت از آمریکایی‌ها در برابر اپلیکیشن‌های تحت کنترل دشمنان خارجی» امضا کرد که مطابق با آن باید شرکت چینی بایت‌دنس، مالک شبکه اجتماعی تیک‌تاک، فعالیت‌های خود را تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ در ایالات‌متحده واگذار می‌کرد. به این ترتیب مصوب شد در صورتی که این شرکت از این قانون تبعیت نکند، اپلیکیشن تیک‌تاک از فروشگاه‌های اپلیکیشن ایالات‌متحده حذف و دسترسی آن به زیرساخت‌های ضروری قطع شده و عملا فعالیت آن در ایالات‌متحده پایان می‌یابد. اما در واقع نقش شبکه‌های اجتماعی بر رای آوردن ترامپ و روی کار آمدن او، سرنوشت این اپلیکیشن چینی در آمریکا را عوض کرد. این موضوع تا آنجا ریشه‌دار است که کارشناسان این حوزه معتقدند با نبود حمایت‌های ترامپ کار این اپلیکیشن چینی مدت‌ها پیش در ایالات‌متحده به اتمام رسیده بود. شرکت بایت‌دنس پیش از ۱۹ژانویه به نظر نمی‌رسید تمایلی برای فروش خود به یک مالک آمریکایی داشته باشد، اما اکنون به ناچار ادامه فعالیتش را در ایالات‌متحده منوط به این امر می‌داند و در نتیجه باید منتظر باشد تا دونالد ترامپ گزینه مناسب‌ و در دسترسی را برای واگذاری آن بیابد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.