اولین نیروگاه زغال‌سنگ‌سوز تا چهار سال دیگر به بهره‌برداری می‌رسد

خبرگزاری مهر شنبه 16 فروردین 1404 - 08:57
مجری طرح های نیروگاهی بخار شرکت برق حرارتی گفت: با توجه به اینکه بخشی از زیرساخت های پروژه طبس وجود دارد، مدت زمان بهره برداری از این نیروگاه در بهترین حالت ممکن ۳.۵ تا ۴ سال است.

بهنام خائفی نژاد مجری طرح‌های نیروگاهی بخار شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با ساخت نیروگاه با سوخت زغال سنگ گفت: دو دلیل اصلی برای عدم ساخت این نیروگاه‌ها وجود دارد یکی آنکه به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گاز در جهان هستیم و دیگری مصرف آب این نوع نیروگاه‌ها است.

وی ادامه داد: با تکیه بر اینکه یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گازی جهان هستیم، استراتژی‌های انرژی بر پایه گاز ترسیم شده است که این باعث شده یک مقدار تنوع سبد سوخت کشور در دوره‌ها و دولت‌های مختلف کمتر مورد توجه قرار بگیرد.

مطالعات ساخت نیروگاه‌های زغال سنگ سوز در جنوب کشور در حال انجام است

این مقام مسئول ادامه داد: برای ساخت نیروگاه‌های زغال سنگ سوز استراتژی وجود داشته که نیازمند بازنگری بوده است زیرا در دنیا نیروگاه‌های زغال سنگ سوز کنار آب‌های آزاد ساخته می‌شوند که با توجه به بیشتر بودن مصرف آب نیروگاه‌های بخار و به خصوص زغال سنگ سوز نسبت به نمونه‌های مشابه در ظرفیت‌های برابر، و مواجهه مناطق مرکزی کشور با بحران جدی آب، میزان مصرف آب نیروگاه زغال سنگ سوز مقداری باعث شده که تصمیم گیرندگان امر نسبت به توسعه نیروگاه زغال سنگ سوز با ملاحظه بیشتری برخورد کنند.

مجری طرح‌های نیروگاهی بخار شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی ادامه داد: در کنار این دو موضوع، توسعه تکنولوژی مسئله‌ای درخور توجه است. زمانی که بخواهیم ساخت نیروگاه‌های زغال سنگ سوز را آغاز کنیم باید از تکنولوژی استفاده شود که مصرف آب را کاهش دهد و به تکنولوژی‌های خاصی نیاز دارد که با توجه به تحریم‌ها تأمین آن را از منابع مختلف دشوار کرده و دسترسی به منابعی که دارای این تکنولوژی هستند برای ما محدود شده است.

به گفته وی، این سه دلیل در دو دهه اخیر موجب شده که نیروگاه‌های زغال سنگ سوز کمتر مورد توجه قرار گیرد.

خائفی نژاد ادامه داد: از سال‌های گذشته احداث نیروگاه‌های زغال سنگ سوز مورد توجه قرار گرفت به طوری که در سند جامعه انرژی کشور احداث ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه زغال سنگ سوز پیش بینی شده بود و شورای عالی انرژی نیز در این ارتباط مصوبه‌ای دارد که مربوط به اوایل دهه ۹۰ است.

این مقام مسئول اضافه کرد: در قانون حمایت از صنعت برق، مواردی برای حمایت از احداث نیروگاه زغال سنگ سوز در دستورالعمل صادرات برق نیروگاه‌های زغال سنگ سوز در نظر گرفته شده که در واقع امتیازاتی برایشان پیش بینی شده است.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد تا سالیان خیلی دور منابع گازی در دسترس ماست و به قیمت ارزان می‌توانیم گاز را استخراج کرده و در اختیار صنعت و نیروگاه قرار دهیم.

مجری طرح‌های نیروگاهی بخار شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی افزود: تاکنون مراکزی مورد توجه ما برای احداث نیروگاه مناطق مرکزی بوده اما با توجه به بحران آب بهتر بود که این موضوع را به سمت مناطق جنوبی خصوصاً سواحل مکران، خلیج‌فارس و دریاب عمان سوق می‌دادیم.

به واردات تکنولوژی نیازمندیم

خائفی نژاد با اشاره به اینکه هنوز شرکت داخلی نتوانسته به تکنولوژی مورد نیاز دست پیدا کند، گفت: به دلیل اینکه تکنولوژی مورد نیاز بومی سازی نشده است باید نسبت به ساخت این نوع نیروگاه‌ها ملاحظه بیشتری به خرج داد.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: مطالعات جامعی برای احداث نیروگاه زغال سنگ سوز در کشور انجام حتی مکان‌یابی و ظرفیت‌های آن نیز مشخص شده است و تمرکزمان بر سواحل جنوبی کشور خصوصاً بخش سواحل مکران است که مناطقی رابرای احداث نیروگاه مشخص کنیم.

به گفته وی، یکی از مشکلاتی که ما در بحث انتقال تکنولوژی و دریافت تجهیزات این نوع نیروگاه‌ها داشتیم بحث تأمین مالی آن بوده است که خوشبختانه با همکاری مجموعه‌های مختلف مشکلات مالی این موضوع حل شود.

مجری طرح‌های نیروگاهی بخار شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی اضافه کرد: با چند تأمین کننده مطرح رایزنی‌هایی صورت گرفته و آنها اعلام آمادگی کردند که در پروژه طبس و سپس در طرح‌های بعدی مشارکت داشته باشند.

وی در پاسخ به این سوال که چه زمان شاهد احداث این نوع نیروگاه خواهیم بود، تصریح کرد: تمام تلاش این است که در مدت خیلی کوتاهی ابتدا پروژه طبس را به صورت مشخص و سپس بقیه پروژه‌ها رو بعد از انجام مطالعات و کسب مجوزهای لازم وارد فاز اجرا کنیم.

خائفی نژاد اضافه کرد: اقدامات مطالعاتی و مباحث زیرساختی پروژه طبس انجام شده و برای استخراج معدن وارد فاز اجرا شدیم؛ یک بخشی را عملیاتی کردیم که نتایجش هم بسیار رضایت بخش بوده است.

وی ادامه داد: در بخش نیروگاه قسمت‌هایی که در داخل کشور امکان انجام آن وجود داشت آغاز شده ئ پروژه بالغ بر ۲۶ درصد پیشرفت دارد و برای ورود تکنولوژی از سایر کشورها از طریق وزارت نیرو و وزارت خارجه در حال رایزنی هستیم.

بهره برداری از نیروگاه زغال سنگ سوز طبس تا چهار سال دیگر

خائفی نژاد در رابطه با زمان بهره برداری از این پروژه خاطرنشان کرد: دوره احداث نیروگاه‌های بخار برای واحد اول به طور عادی بین ۴ تا ۵ سال به زمان نیاز دارد. با توجه به اینکه بخشی از زیرساخت‌های پروژه طبس وجود دارد، مدت زمان بهره برداری از این نیروگاه در بهترین حالت ممکن سه سال و نیم دیگر است.

مجری طرح‌های نیروگاهی بخار شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی اضافه کرد: در صورتی که شرایط مطلوب باشد امیدواریم واحد یک این طرح با همکاری تمامی ارکان ذی‌ربط دولت در سال ۱۴۰۸ به بهره برداری برسد.

به گفته وی، در پروژه طبس دو واحد بخار وجود دارد که هر واحد بخار با ظرفیت ۳۲۵ مگاوات تعریف شده است.

تکنولوژی به یاری محیط زیست می‌آید

این مقام مسئول در رابطه با مسائل زیست محیطی خاطرنشان کرد: سوخت‌های فسیلی و عملیات احتراق محصولاتی را تولید می‌کنند که در آلودگی هوا نقش دارند و جزو آلاینده‌ها هستند اما واقعیت این است که با سیستم‌های نوین و جدیدی که وجود دارد می‌توان تمام این ذراتی که باعث آلایندگی می‌شوند را جذب و حتی درآمدزایی ایجاد کرد.

وی گفت: سیستم‌هایی وجود دارند که کربن، نیتروژن و گوگرد تولیدی را جذب می‌کنند و مانع از ورود این ذرات به هوای محیط می‌شوند.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.