تأثیرات روانشناختی تصادفات بر کودکان

بهداشت نیوز شنبه 16 فروردین 1404 - 10:44

به گزارش بهداشت نیوز، مدیر مرکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن برشمردن تأثیرات روانشناختی تصادفات بر کودکان، یکی از انواع اختلال اضطرابی در کودکان را اختلال استرس پس از حادثه (PTSD) دانست و گفت:
همان طور که از نام این اختلال برمی‌آید، بروز آن پس از حوادثی مانند تصادفات رانندگی در کودکان مشاهده می‌شود.

دکتر حمیده صمدی، در گفتگو با مفدا مشهد، ضمن تأکید بر اهمیت توجه عمومی به پویش ملی "نه به تصادفات" اظهار کرد: کودکان در تصادفات به‌ شدت آسیب‌پذیر هستند؛ به‌طوری که هرساله صدها کودک در اثر تصادفات جاده‌ای جان خود را از دست داده یا مجروح می‌شوند، اما متأسفانه تعدادی از والدین هیچ‌گاه تصور نمی‌کنند که ممکن است روزی کودکان آنها دچار حادثه شوند و به هشدارها توجه ندارند. در حالی‌که احتیاط شرط اول ایمنی است. پس هر قدر هم که در رانندگی تجربه داریم، باز هم بایستی احتیاط کنیم. در واقع احتیاط کردن در رانندگی نشانه ترس یا کم تجربگی نیست، بلکه علامت و نشانه علاقه‌مندی شما به جان و مال خودتان و دیگران است.

وی افزود: تحقیقات در مورد مرگ‌ومیر کودکان در تصادفات رانندگی نشان داده از هر سه مرگ در این حوادث، مرگ یک کودک به علت نبستن کمربند ایمنی مناسب یا عدم استفاده از صندلی مخصوص کودک در اتومبیل است.

دکتر صمدی همچنین تأثیرات روانی ناشی از تصادف بر کودکان را بیشتر از بزرگسالان دانست و در خصوص تفاوت علائم و نشانه‌های ناشی از تصادفات در کودکان و بزرگسالان گفت: علائم در هر دو گروه سنی می‌تواند مشابه باشد، اما تفاوت‌هایی نیز وجود دارد. کودکان به دلیل ظرفیت کمتر در مقابله با استرس و رویدادهای آسیب‌زا نسبت به بزرگسالان آسیب‌پذیری بیشتری دارند.

وی ادامه داد: یکی از انواع اختلال اضطرابی در کودکان که به اختلال استرس پس از حادثه (PTSD) معروف است، همان طور که از نام این اختلال برمی‌آید، بعد از حوادثی مانند تصادفات رانندگی در کودکان ایجاد می‌شود و کودک مبتلا به این اختلال دچار سه دسته از علائم عمده می‌شود که عبارتند از:

تجربه مجدد حادثه به صورت افکار مزاحم از جمله خاطرات و تصاویر مربوط به حادثه اجتناب و کرختی به صورت انجام تلاش‌هایی برای دوری از مکان‌ها یا افراد یادآورنده حادثه، بی‌علاقگی به بازی‌های معمول خود، احساس کوتاهی آینده به طوری که کودک مدام فکر می‌کند به زودی خواهد مرد یا فراموشی جزئیات حادثه را دارد.
برانگیختگی شدید مثل گوش به زنگی مفرط، خشم زیاد، اختلال تمرکز، از جا پریدن و یکه خوردن شدید می‌شوند.
دکترای تخصصی روانشناسی در ادامه خاطرنشان کرد: کودک ممکن است احساس گناه داشته باشد؛ به خصوص اگر طی سانحه زنده مانده باشد و سایرین فوت کرده باشند. ضمنا PTSD در کودکی باعث افزایش احتمال بروز افسردگی و سوءمصرف مواد و مشکلات توهم در آینده خواهد شد، لذا در صورت وقوع تصادف و مشاهده علائم PTSD یا سایر مشکلات روانشناختی، ضروری است که فرد آسیب‌دیده به ویژه کودکان، توسط یک متخصص سلامت روان مانند روانشناس یا روانپزشک ارزیابی و درمان شود.
مدیر مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان این گفتگو ضمن دعوت از دانشجویان، کارکنان و اساتید دانشگاه به شرکت در پویش"نه به تصادف" گفت: بیایید دست به دست هم دهیم تا فرهنگ ایمنی در جاده‌ها را ترویج کنیم و از وقوع تصادفات جلوگیری کنیم.

وی اضافه کرد: هر یک از ما می‌توانیم نقش مهمی در کاهش حوادث جاده‌ای ایفا کنیم و با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و آگاه‌سازی دیگران، از بروز حوادث‌های پر خطر و گاهی جبران ناپذیر جلوگیری کنیم پس بیایید با هم و با شعار «نه به تصادف»، ایام خوبی را برای خود و خانواده خویش رقم بزنیم و برای آینده‌ای بدون تصادف تلاش کنیم.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.