به گزارش خبرگزاری مهر، در مراسمی صمیمی و فرهنگی که با حضور جمعی از استادان دانشگاه، پژوهشگران و ایراندوستان بلغاری در شهر صوفیه، پایتخت بلغارستان برگزار شد، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این کشور، از سرکار خانم دکتر هاجر فیوضی، استاد پیشکسوت و پژوهشگر برجسته ایرانشناسی، به پاس یک عمر تلاش علمی در معرفی زبان فارسی و فرهنگ ایرانی اسلامی، تجلیل به عمل آورد.
این مراسم با حضور چهرههای فرهیخته علمی و فرهنگی بلغارستان و در فضایی گرم و صمیمی برگزار شد. در بخشی از برنامه احمدی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان، تقدیرنامه رسمی دکتر محمدمهدی ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را به این بانوی فرهیخته اهدا کرد.
هاجر فیوضی، صدای فرهنگ ایرانی و زبان فارسی در دل اروپاست
احمدی در سخنرانی خود ضمن ابلاغ سلام و احترام ریاست سازمان، دکتر فیوضی را چهرهای برجسته در حوزه گسترش فرهنگ ایرانی در خارج از مرزها دانست و گفت: خانم دکتر فیوضی تنها یک استاد دانشگاه نیست؛ ایشان صدای فرهنگ ایرانی و زبان فارسی است که در دل اروپا میتپد؛ نماد فرهیختگی ایرانی در خارج از کشور؛ انسانی که فراتر از مرزها، با زبان، پژوهش و حضور معنادار خود، فرهنگ ایرانی-اسلامی را زنده نگه داشته است.
وی ادامه داد: ما امروز از چهرهای تجلیل میکنیم که همکاران بلغاری و دانشجویانش او را بهعنوان پُل زندهی ارتباط با تمدن ایران میشناسند. این سرمایهی نمادین، حاصل عشق و وفاداری دکتر فیوضی به زبان فارسی، به شعر حافظ و مولانا، و به تاریخ این سرزمین کهن است.
تجلیل از بانوی فرهنگساز؛ پاسداشت تلاشهای ماندگار در گسترش ایرانشناسی
در ادامه، پیام رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به رسم احترام برای حاضران به عنوان سندی از ارجنهادن نظام فرهنگی ایران به تلاشهای فراملی اندیشمندان ایرانی قرائت شد. در این پیام آمده است:
«ایرانشناس نامدار و پژوهنده پرکار، سرکار خانم دکتر هاجر فیوضی؛ پیشینه دانش ایرانشناسی و کارنامه درخشان آن در کشور بلغارستان مایه مسرت و مباهات است. بیتردید، تار و پود پیوند فرهنگ فارسیزبانان و مردم شریف بلغارستان را، چهرههای ماندگار و دانشوری همچون شما بافتهاند.
بدینوسیله تلاشهای ماندگار شما را ارج مینهیم و نیک میدانیم که توسعه ایرانشناسی و آموزش زبان فارسی، بهمثابه چراغی فروزان در گستره جهانی است که با کوشش اندیشمندانی نظیر شما درخشش بیشتری یافته است. بدون شک، ایراندوستان امروز و آینده، نام و یادتان را به نیکی پاس خواهند داشت." هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق / ثبت است بر جریده عالم دوام ما" همراه با بهترین آرزوها، به شما درود میفرستیم و سپاسگزار خدماتتان هستیم.»
در ادامه این مراسم، خانم دکتر فیوضی نیز ضمن دریافت لوح تقدیر، در سخنانی از این بزرگداشت و نگاه حمایتی نهادهای فرهنگی ایران به مقوله ایرانشناسی قدردانی کرد.
این استاد پیشکسوت ایرانی گفت: برای من، افتخار بزرگیست که سالها در سرزمینی همچون بلغارستان که بستر استقبال از فرهنگ ایرانی در آن عمیق و صادقانه است، فرصت کار، تدریس و ترویج زبان فارسی داشتهام. اما مهمتر از هر چیز، اینکه این تلاشها امروز دیده میشوند و مورد حمایت قرار میگیرند، برایم عمیقاً دلگرمکننده است.
فیوضی با ابراز تشکر از توجه رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به مقوله ایرانشناسی و زبان فارسی این توجه و اندیشه، همراه با رویکرد نوآورانه رایزنی فرهنگی در عرصههای فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی را دلیل استقبال جدی بلغارها در دوره جدید نسبت به شناخت فرهنگ ایرانی دانست.
وی افزود: استقبال دانشجویان بلغاری از ادبیات فارسی، شیفتگی آنان به عرفان ایرانی، و علاقهشان به تاریخ و فلسفه ایران، گواهیست بر آنکه ایران و فرهنگش، هنوز و همیشه، الهامبخش وجدانهای آگاه در سراسر جهان است.
اهمیت این مراسم نهفقط در تجلیل از شخصیت علمی دکتر فیوضی، بلکه در نمادینبودن آن برای سیاست فرهنگی ایران در جهان امروز است. تقدیر رسمی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران، با درک عمیق از جایگاه سرمایههای انسانی و فرهنگی، رویکردی تمدنی، فراملی و راهبردی را در تعاملات فرهنگی خود دنبال میکند.
تجلیل از چهرههایی چون دکتر فیوضی، ترجمهای عینی از «دیپلماسی نرم» ایران است؛ دیپلماسیای که نه با زبان سیاست، بلکه با زبان ادب، حکمت، پژوهش و مهر انسانی دلها را به یکدیگر نزدیک میسازد و فرهنگ را، بهعنوان پلی پایدار میان ملتها، پاس میدارد.