به گزارش رکنا، طبق آخرین گزارش دفتر اطلاعات و داده های آب کشور، بر اساس جدیدترین گزارش هفتگی شاخص های مهم آب و برق در خصوص بارش های منتهی به 15 فروردین 1404، میزان ورودی آب به مخازن سدهای کشور در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته 38 درصد کاهش یافته است، به عبارت دیگر میزان ورودی به مخازن سدهای کشور در سال آبی گذشته برابر 21.21 میلیارد متر مکعب بوده است و اکنون معادل 13.15 میلیارد مترمکعب است.
همچنین آمارها تا 15 فروردین امسال نشان می دهد که حجم آب موجود مخازن سدهای کشور با 17 درصد کاهش نسبت به سال گذشته به 48 درصد رسیده است اما میزان خروجی آب از مخازن سدهای کشور در این بازه زمانی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته با 5 درصد کاهش از 13.64 میلیارد مترمکعب به 12.97 میلیارد مترمکعب رسیده است.
فیروز قاسم زاده، مدیرکل دفتر اطلاعات و داده های آب کشور در این خصوص گفت: از سدهای تهران، سد امیرکبیر دارای 13 درصد پرشدگی، سدلار 2 درصد پرشدگی و زنجیره لتیان-ماملو دارای 16 درصد پرشدگی هستند. همچنین درصد میزان پرشدگی سد زاینده رود استان اصفهان؛ سدهای دز، کرخه و مارون استان خوزستان؛ سد سردشت استان آذربایجان غربی؛ سد جگین استان هرمزگان؛ سد رئیسعلی دلواری استان بوشهر؛ سد کینه ورس استان زنجان؛ سد آزاد استان کردستان؛ سدهای وشمگیر، گلستان و بوستان استان گلستان؛ سدهای پیشین و کهیر استان سیستان و بلوچستان و سد کمال صالح استان مرکزی 25 تا 75 درصد نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته کاهشی بوده است.
مجموعه 13 سد حوضه آبریز دریاچه ارومیه نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته 41 درصد کاهش پرشدگی را به ثبت رسانده است.
محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در دیدار نوروزی مدیران و کارکنان این شرکت، با بیان اینکه آغاز سال 1404 با استمرار خشکسالیها برای پنجمین سال پیاپی همراه شده است، اظهار داشت: اگرچه پیوستگی خشکسالیها در تهران از دورههای دوساله امسال برای نخستین بار به پنج سال رسیده است، اما خوشبختانه در سال گذشته به فضل خداوند و با همت و مجاهدت همکاران و برنامهریزی مناسب دستاوردهای خوبی در حوزه تامین، توزیع و مدیریت مصرف آب و حوزه فاضلاب حاصل شد.
وی بهرهبرداری از 17 هزار میلیارد تومان پروژه در فروردینماه سال گذشته با حضور رئیسجمهوری شهید، اجرای 9 کیلومتر از ابرپروژه رینگ آبرسانی تهران موسوم به حضرت قمر بنی هاشم (ع)، رکوردزنی در نصب انشعابهای فاضلاب، اجرای حدود 200 هزار مترمکعب مخازن ذخیره آب و رشد 130 درصدی عملکرد را بخشی از دستاوردهای کمی و جهادگونه شرکت آبفای استان تهران در سال گذشته برشمرد و افزود: با وجود تشدید شرایط خشکسالی در سال گذشته، توانستیم انتظار تمامی ذینفعان شرکت را برای تامین کمی و کیفی آب برآورده کنیم.
وی با اشاره به تداوم روند کاهشی ذخایر آب سدهای چهارگانه تهران (امیرکبیر، لار، لتیان و ماملو) در سال گذشته، افزود: اگرچه ذخایر آب سدهای یادشده 35 میلیون مترمکعب کاهش یافت و آب موجود در سد امیرکبیر در روزهای پایانی اسفندماه به رقم نازل حدود 10 میلیون مترمکعب رسید، با این حال برنامهها و فعالیتهای مدیریت تنش آبی موجب غفلت از پروژههای بلندمدت نشد بهگونهای که پیشبینی میشود تا شهریورماه امسال 25 هزار میلیارد تومان پروژه مهم در بخشهای آب و فاضلاب آماده بهرهبرداری شود.
اردکانی فاز مایع واحدهای 7 و 8 تصفیهخانه فاضلاب جنوب تهران، تصفیهخانههای فاضلاب رباطکریم، بومهن و رودهن و آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانه فاضلاب، قرچک، پاکدشت، خرگوشدره، افزایش ظرفیت تصفیهخانه پنجم آب تهران و ... را ازجمله این پروژهها نام برد و تصریح کرد: این دستاوردها با وجود تهدید خشکسالیها، نشان میدهد که هزاران فرصت در حوزه آب و فاضلاب تهران نهفته است.
وی تبدیل این تهدیدها به فرصت را مرهون مجاهدت یکایک کارکنان شرکت آب و فاضلاب استان تهران دانست و گفت: از کارگر بهرهبرداری تا کارشناسان و مدیران حوزههای مختلف به صورت تیمی، پیوسته و زنجیروار و با اخلاص نقش خود را به خوبی ایفا کردند و خداوند نیز به کار همکاران برکت داد تا شرمنده ذینفعان و مشترکان نباشیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران سپس شرایط آبی سال 1404 را سختتر از سال گذشته خواند و افزود: هرچه خشکسالی استمرار مییابد، حلقه تامین آب نیز تنگتر میشود اما تجربه دو سال گذشته نشان داده است که با برنامهریزی و عزم جمعی برای تبدیل تهدیدها به فرصت میتوانیم از این شرایط سخت نیز گذر کنیم.
وی با اشاره به نامگذاری سال 1404 به عنوان سال سرمایهگذاری برای تولید از سوی مقام معظم رهبری، یکی از زمینههای تبدیل تهدید به فرصت در شرکت آبفای استان تهران را عزم جدی مدیران برای جلب و جذب سرمایهگذاریهای بخش خصوصی و استفاده از سایر فرصتهای سرمایهگذاری دانست و گفت: خوشبختانه امکانات و زیرساختهای سرمایهگذاری بخش خصوصی در آبفای استان تهران فراهم است و باید نهایت بهرهبرداری از این ظرفیتها انجام شود.
اردکانی با تاکید دوباره بر لزوم اجرای فعالیتها براساس برنامهریزی مدون و مشخص در تمامی حوزههای فعالیتی شرکت، تصریح کرد: سقایی به عنوان بهترین و مقدسترین شغل در دین و فرهنگ ملی ایرانیان، نعمت و فرصتی است که نصیب ما شده و شکر عملی این نعمت، آن است که از لحظه لحظه سقایی برای تامین آب مردم استفاده کنیم و شرمنده آنان نباشیم.
همچنین نبیالله رشنو، مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر نامگذاری سال 1404 به عنوان سال "سرمایهگذاری برای تولید"، جذب سرمایهگذاران در بخش کشاورزی نیازمند حمایتهای ویژه است تا اعتماد آنان به دلیل شرایط پرریسک تولیدات کشاورزی جلب شود.
وی افزود: تهیه و ابلاغ یک برنامه ملی برای سازگاری با تغییرات اقلیمی در تمام حوزههای کشاورزی و نظارت دقیق بر اجرای آن، به عنوان یک راهبرد بلندمدت، از الزامات مدیریت خشکسالی است. این برنامه باید شامل راهکارهای فنی، مدیریتی و اجتماعی باشد.
رشنو تصریح کرد: پوشش حداکثری مزارع کشور تحت سامانههای نوین آبیاری و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته مانند حسگرهای رطوبت خاک و پهپادهای نظارتی، میتواند به بهینهسازی مصرف آب منجر شود.
وی همچنین تدوین و اجرای الگوی مدیریت مصرف آب در تمام سطوح فردی و اجتماعی را ضروری دانست و گفت: آموزش مستمر کشاورزان و بهرهبرداران، همراه با همکاری نهادهای ترویجی و رسانهها، از عوامل کلیدی موفقیت در این زمینه است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به بررسیهای اقلیمی، خاطرنشان کرد: خشکسالی در سال جاری گستردهتر از سالهای گذشته خواهد بود و مدیریت آن نیازمند رویکردی جامع شامل راهکارهای فنی (مانند آبیاری هوشمند)، مدیریتی (مانند اصلاح الگوی کشت) و اجتماعی (مانند مشارکت مردمی) است. وجود تجربه موفق نشان داده که ترکیب این راهکارها میتواند اثرات خشکسالی را کاهش دهد.
وی در پایان، پوشش حداکثری بیمه تولیدات کشاورزی را از دیگر راهکارهای مؤثر برشمرد و افزود: مراقبت و توسعه عرصههای منابع طبیعی، بهویژه تقویت آبخیزداری و جلوگیری قاطعانه از تصرف و تغییر کاربری اراضی ملی و عمومی توسط سودجویان، باید در مدیریت کلان مورد توجه جدی قرار گیرد.