به تازگی زمزمههای جدیدی مبنی بر مخالفت دولت با افزایش تعرفه واردات خودروهای برقی و هیبریدی مطرح شده که احتمال بازگشت حقوق ورودی خودروهای برقی و هیبریدی را به روال سال گذشته پررنگ کرده است.

پس از ممنوعیت چندساله واردات خودرو قرار بود که با باز شدن درهای واردات تنوع بازار این کالا بیشتر شده و رشد قیمت خودروهای داخلی هم متوقف شود، اما به نظر می رسد موانع جدیدی پیش آمد که مهم ترین آن تغییر حقوق ورودی خودروهای وارداتی بود که این مساله با واکنش های مختلفی همراه شد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، به دنبال مخالفت بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تعیین حقوق ورودی ۱۰۰ درصدی برای واردات خودرو که بسیاری این اقدام را در تضاد با تسهیل واردات خودرو می دانند و حقوق ورودی خودروهای برقی و هیبریدی و برگشت به روال سال گذشته محتمل به نظر می رسد.
در جریان تصویب قانون بودجه ۱۴۰۴، تعرفه واردات خودروهای برقی و هیبریدی به شکلی غافل گیرکننده از چهار به ۱۰۰ درصد افزایش یافت و این افزایش ۲۵ برابری که به نظر می رسد با هدف جبران کسری بودجه دولت انجام شد، عملاً تمام مزیت تعرفهای خودروهای پاک نسبت به خودروهای بنزینی را از بین برد. اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی بر خودروهای برقی و هیبریدی باعث شد این خودروها جذابیت اقتصادی خود را از دست بدهند.
ابهام بزرگ در حقوق ورودی خودروهای وارداتی
در حالی که در سال گذشته، حقوق ورودی خودروهای سواری برقی ۴ درصد، خودروهای هیبریدی ۱۵ درصد، خودروهای بنزینی با حجم موتور تا ۱۰۰۰ سیسی ۲۰ درصد، خودروهای بنزینی با حجم موتور ۱۰۰۱ تا ۱۵۰۰ سیسی ۵۵ درصد، خودروهای بنزینی با حجم موتور ۱۵۰۱ تا ۲۰۰۰ سیسی ۹۵ درصد و خودروهای بنزینی با حجم موتور ۲۰۰۱ تا ۲۵۰۰ سیسی ۱۳۵ درصد تعیین شده بود، تعیین حقوق ورودی یکسان ۱۰۰ درصدی برای تمامی خودروهای سواری وارداتی، بدون در نظر گرفتن نوع سوخت، حجم موتور و سایر مشخصات فنی، جای ابهام دارد. همچنین ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی گمرک نزدیک به ۱۵۰ درصد رشد داشته و باعث شده تا در سال جاری افزایش چشمگیر قیمت خودروهای وارداتی را شاهد داشته باشیم.
در این خصوص علی احمدنیا، سرپرست امور اطلاع رسانی دولت اعلام کرد: دولت موافق افزایش تعرفه خودورهای برقی و هیبریدی نیست و برای حل مشکل با مجلس نیز رایزنی شده که نتیجه مثبت است. همچنین برای رفع ابهامات بخشنامه واردات خودرو در ابتدای هفته پیش رو جلسهای در دفتر معاون اول رئیس جمهور با حضور وزیر صمت و معاونان مربوطه برگزار خواهد شد.
به نظر میرسد این موضوع آنطور که باید مورد بررسی دقیق مجلس شورای اسلامی و دولت قرار نگرفته و با افزایش نرخ گمرکی، فشار قابل توجهی بر قیمت خودروهای وارداتی وارد شده و همین مساله بر قدرت خرید مصرفکنندگان تاثیرمستقیمی گذاشته است و تقاضا برای خودروهای وارداتی را به شدت کاهش داده است. واردکنندگان نیز به دلیل استقبال کم متقاضیان در ادامه با مشکل مواجه شده و همین امر درآمدهای دولت از محل حقوق ورودی را کاهش میدهد.
شوک جدید به بازار خودرو
از سویی دیگر، در ماه های اخیر که شاهد جهش حداکثری نرخ ارز بودیم و تمامی اجناس افزایش قیمت بی سابقه ای را تجربه کردند، دولت با تصمیم به اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی بر خودروهای وارداتی در سال ۱۴۰۴ شوک جدیدی به بازار خودرو وارد کرد. این درحالی است که معمولا با افزایش شدید نرخ ارز دولت ها با کاهش تعرفه سعی می کنند تا افزایش قیمت شدیدی به جامعه تحمیل نکنند.
همچنین درست است که تعرفه واردات برای حمایت از تولید، صنعت و کنترل بازار در نظر گرفته می شود، اما این اقدام زمانی کارآمد است که توان تولید محصولات داخلی آنقدر بالا باشد که با کیفیت مشابه خارجی دریک راستا قرار گیرد نه آنکه فرسنگ ها فاصله داشته باشد!
افزایش حقوق واردات علاوه بر آن که واردات خودرو را محدود می کند بلکه باعث کاهش رقابت در بازار خودرو شده و این امر به نفع تولیدکنندگان داخلی است که می توانند محصولات بی کیفیت خود را با قیمت های بالاتر عرضه کنند. همچنین تغییرات مکرر در تعرفه واردات خودروها می تواند منجر به ایجاد ابهام و عدم شفافیت در بازار خودرو شده و این امر تصمیم گیری را برای واردکنندگان و خریداران سخت می کند.
به گزارش تابناک، به نظر می رسد با بازنگری در تعرفه واردات خودروهای وارداتی و همچنین رایزنی دولت با مجلس بر سر بررسی مجدد تعرفه ها به ویژه خودروهای برقی و هیبریدی، ایجاد نظام تعرفه ای شفاف و پایدار برای واردات خودرو می توان انتظار داشت تا وضعیت بازار خودرو و حمایت از مصرف کنندگان بهبود یابد.
منبع خبر "
تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.