نشریه «نیوزویک» نوشت، با آنکه روسیه در فهرست تعرفه جهانی «دونالد ترامپ» نبود، اما اقدام رئیس جمهور آمریکا میلیاردها دلار به بازار سهام و شرکتهای روسی آسیب وارد کرد.
به گزارش ایرنا، این رسانه آمریکایی در تحلیلی با بیان اینکه تعرفههای «دونالد ترامپ» ضربه سنگینی به اقتصاد روسیه وارد کرد، عنوان داشت که طبق اعلام کاخ سفید، روسیه به دلیل تحریمهای موجودی که پیش از این تجارت میان دو کشور را کاهش داده بود، از فهرست تعرفهها حذف شد.
طبق این گزارش، اگرچه روسیه این هفته از تعرفههای ترامپ مصون ماند، اما سقوط بازار سهام این کشور تاثیر اقتصادی تحریمهای مربوط به جنگ اوکراین و محدودیت مسکو برای تامین هزینههای جنگ را برجسته ساخت.
بر این اساس، ارزش سرمایه بازار شرکتهای بورس مسکو (MOEX) طی دو روز ۲۳.۷ میلیارد دلار کاهش یافت و از ۵۵.۰۴ تریلیون روبل (۶۵۱.۸ میلیارد دلار) به ۵۳.۰۲ تریلیون روبل (۶۲۷.۹ میلیارد دلار) در پایان روز جمعه رسید. شاخص فوق که عملکرد ۴۳ شرکت بزرگ روسیه را نشان میدهد، طی هفته ۸.۰۵ درصد سقوط کرد که بیشترین کاهش از سپتامبر ۲۰۲۲ تاکنون است.
همچنین سهام برخی از بزرگترین شرکتهای روس هم کاهش قابل توجهی داشت؛ اسبربانک (۵.۲ درصد کاهش)، شرکت گازپروم (۴.۹ درصد کاهش)، غول فولاد و زغالسنگ Mechel (۷ درصد کاهش) و تولیدکننده گاز Novatek (۵.۴ درصد کاهش) تجربه کردند.
طبق این گزارش، از سوی دیگر تصمیم اوپک برای بیش از سه برابر کردن تولید نفت در ماه مه نیز فشار بر روسیه را اضافه کرد. کارشناسان معتقدند اوپک با این کار تلاش دارد تاثیر منفی تعرفههای ترامپ را با فروش بیشتر نفت جبران کند، اما در واقع این کار به ضرر روسیه تمام میشود.
رسانه مستقل روسی The Bell هم هشدار داده است که اگر قیمت نفت به دلیل رکود اقتصادی جهانی ناشی از تعرفهها کاهش بیشتری پیدا کند، روسیه مجبور خواهد شد برای پوشش کسری بودجه خود وام بگیرد، که در شرایط جنگ تجاری هزینهبر خواهد بود.
به نوشته نیوزویک، این تحولات در سطح جهان نیز تاثیرگذار بوده است و حدود ۲.۵ تریلیون دلار از ارزش والاستریت و بازارهای سهام دیگر مناطق جهان کاست.
در همین چارچوب، چین در پاسخ به تعرفههای ۳۴ درصدی ترامپ بر کالاهای چینی، تعرفه متقابل ۳۴ درصدی را علیه آمریکا اعمال کرد. «گو جیاکون» سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که بازار واکنش خود را نشان داده است. وی از واشنگتن خواست برای مذاکره اقدام کند.
به گفته تحلیلگران، «شی جینپینگ» رئیسجمهور چین، با این اقدامات قصد دارد نشان دهد چین تحت فشار کوتاه نمیآید؛ هرچند که ممکن است دامنه اقدامات تلافیجویانه چین به دلیل بازرسی بیشتر از شرکتهای آمریکایی در حوزههای ضدانحصار و امنیت سایبری و کنترل بیشتر صادرات مواد معدنی استراتژیک گسترش یابد.
«یوگنی کوگان» استاد مدرسه عالی اقتصاد مسکو تاکید دارد «یک بحران عظیم در برابر چشمان ما در حال شکلگیری است.»
نیوزویک در پایان آورده است: حذف روسیه از لیست تعرفههای ترامپ میتواند اقدامی از سوی رئیسجمهور آمریکا برای کسب اهرم فشار بیشتر بر پوتین در مذاکرات صلح اوکراین باشد.