به گزارش ایسنا، دهها هزار معترض آمریکایی در سرتاسر ایالات متحده امروز (شنبه) به خیابان میآیند تا اعتراض خود را به سیاستهای ترامپ و نزدیکترین متحد وی، یعنی «ایلان ماسک» نشان دهند.
مخالفان سیاستها «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا قرار است امروز (به وقت آمریکا) حدود ۱۲۰۰ تظاهرات را در سراسر ایالات متحده برگزار کنند، رویدادی که سازماندهندگانش آن را بزرگترین موج اعتراضات یکروزه علیه رئیسجمهور آمریکا و متحد میلیاردر او، «ایلان ماسک» توصیف کردهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این اعتراضات در واکنش به تلاشهای دولت ترامپ برای بازسازی فوری ساختار اداری و افزایش اختیارات ریاستجمهوری برگزار میشوند. هزاران نفر در شرایط آبوهوایی نامساعد و بارش باران، به مرکز شهر واشنگتن آمدهاند. بنا بر اعلام برگزارکنندگان، بیش از ۲۰ هزار نفر در راهپیمایی پارک «نشنال مال» در واشنگتن شرکت میکنند.
اعتراضات در ایالات متحده فرصتی برای مخالفان ترامپ فراهم کرده تا نارضایتی خود را از مجموعه فرمانهای اجرایی اخیر او بهصورت جمعی نشان دهند. به گزارش وبسایت رسمی این رویداد، بیش از ۱۵۰ گروه فعال در آن مشارکت داشتهاند و تظاهرات در هر ۵۰ ایالت آمریکا و نیز در کشورهای کانادا و مکزیک برگزار شده است.
در خیابان کنتیکت در واشنگتن، معترضان منتظر اتوبوس برای حرکت به سمت مرکز شهر بودند و پلاکاردهایی با شعارهایی چون «پادشاه در آمریکا جایی ندارد» و «ماسک را اخراج کنید» در دست داشتند. «تری کلاین»، دانشمند بازنشسته زیستپزشکی از نیوجرسی که برای اعتراض به سیاستهای ترامپ به این راهپیمایی آمده، گفت: «تمام کشور ما و همه نهادهایی که آمریکا را به آنچه هست تبدیل کردهاند، تحت حمله قرار گرفتهاند.»
«دیوید مدن»، کهنهسرباز ۷۵ ساله ارتش و وکیل بازنشسته آمریکایی نیز گفت که از اوهایو به واشنگتن آمده تا علیه «بیعدالتی گسترده در کشور، دزدیده شدن نهادها از مردم، و سردرگمی در دستگاه قضایی» اعتراض کند.
تیم «بهرهوری دولت» به رهبری ایلان ماسک، با تأیید ترامپ، بیش از ۲۰۰ هزار شغل از مجموع ۲.۳ میلیون نیروی فدرال را حذف کرده است؛ اقدامی که گاه بیبرنامه انجام شده و بازگشت برخی متخصصان ضروری را به همراه داشته است. در روز جمعه، اداره مالیات آمریکا اعلام کرد که ۲۵ درصد از کارکنان خود را اخراج میکند.
همچنین چند صد نفر از معترضان امروز مقابل ساختمان اداره تأمین اجتماعی در نزدیکی بالتیمور تجمع کردند؛ نهادی که بهشدت هدف کاهش نیرو قرار گرفته است. این سازمان بهتازگی از تعدیل ۷۰۰۰ نفر و قطع خدمات تلفنی به میلیونها بازنشسته و افراد دارای معلولیت خبر داده بود.
جو حاکم بر این تجمع خشمآلود و همراه با مقاومت بود. بسیاری از معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند با مضامینی چون: «کشور من کجا رفته؟»، «ماسک را به مریخ بفرستید»، و «دست از سر تأمین اجتماعی بردارید!»
«لیندا فالکائو»، که ۲ ماه دیگر ۶۵ ساله میشود، خطاب به جمعیت گفت: «من از ۱۶ سالگی در صندوق تأمین اجتماعی پول ریختهام. وحشتزدهام، خشمگینم، شوکهام. نمیتوانم باور کنم این اتفاق در آمریکا افتاده باشد. عاشق کشورم هستم اما قلبم شکسته. من به این پول نیاز دارم. این پول من است. مزایای من است.»
در واکنش، «لیز هیوستون» معاون دبیر مطبوعاتی کاخ سفید گفت ترامپ هیچ قصدی برای قطع تأمین اجتماعی یا خدمات درمانی ندارد و افزود: «موضع رئیسجمهور ترامپ روشن است: او همیشه از تأمین اجتماعی، مدیکر و مدیکید برای افراد واجد شرایط محافظت خواهد کرد. این دموکراتها هستند که با اعطای این خدمات به مهاجران غیرقانونی، این برنامهها را بهسوی ورشکستگی سوق میدهند و به سالمندان آمریکایی آسیب میزنند.»
در حال حاضر، بسیاری از اقدامات ترامپ با شکایتهای قضایی مواجه شدهاند؛ از جمله تلاش برای اخراج کارمندان دولتی، اخراج مهاجران، و لغو حقوق دگرباشان جنسیتی که منتقدان آنها را تجاوز به اختیارات قانونی رئیسجمهور توصیف میکنند.
ساعاتی پیش از آغاز اعتراضات در ایالات متحده، صدها آمریکایی مخالف ترامپ که در اروپا زندگی میکنند نیز در شهرهایی چون برلین، فرانکفورت، پاریس و لندن تجمع کردند تا مخالفت خود را با تغییرات گسترده ترامپ در سیاستهای داخلی و خارجی ایالات متحده اعلام کنند.
در پاریس، حدود ۲۰۰ نفر عمدتاً آمریکایی در میدان «جمهوری» گرد هم آمدند و با در دست داشتن بنرهایی چون «با ظالم مقابله کن»، «حاکمیت قانون»، «فمینیستها برای آزادی، نه فاشیسم» و «دموکراسی را نجات دهید»، به سخنرانیها گوش دادند.
«تیموتی کاتز»، سخنگوی گروه دموکراتهای خارج از کشور در فرانکفورت گفت: «ما باید همبستگی خود را با هزاران تظاهراتی که امروز در شهرهای مختلف آمریکا برگزار میشود، نشان دهیم.» یکی از معترضان به نام «خوزه سانچز» نیز اظهار کرد: «ترامپ یک شیاد است که دموکراسی آمریکا را نابود میکند.»