رسانهها از مهمترین نهادهای اجتماعی هستند، اما میزان اعتماد مردم به آنها در سراسر جهان متفاوت است. گزارش سالانه Edelman’s Trust Barometer تصویری کلی از سطح اعتماد عمومی به رسانهها ارائه میدهد. برخی کشورها همچنان رسانههای خود را قابلاعتماد میدانند، درحالیکه در برخی دیگر، مردم نسبت به صحت و بیطرفی اخبار تردید دارند.
به گزارش روزیاتو، این گزارش نشان میدهد که در چه کشورهایی رسانهها از اعتماد بالایی برخوردارند و در کدام کشورها مردم نگاه بدبینانهتری دارند.
بر اساس جدیدترین دادهها، کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی به رسانهها دارند. برخی از پرجمعیتترین کشورهای آسیا، ازجمله چین، اندونزی و هند، سطح بالایی از اعتماد عمومی به رسانهها را نشان میدهند. این در تضاد با کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی است که در آنها میزان اعتماد به رسانهها پایینتر است.
با این همه، سطح بالای اعتماد به رسانهها لزوماً به معنای کیفیت بالای آنها یا پوشش خبری جامع و بیطرف نیست. برای مثال، در چین میزان اعتماد بالا است، اما این احتمالاً به این دلیل است که شهروندان عمدتاً در معرض رسانههای دولتی هستند و گزینههای جایگزین محدودی دارند.
در اکثر کشورها، سطح اعتماد به رسانهها اندکی افزایش یافته است و تنها پنج کشور با کاهش اعتماد مواجه شدهاند. بیشترین تغییر در آرژانتین مشاهده شده است، جایی که همزمان با روی کار آمدن خاویر میلی، اعتماد به رسانهها و دولت بهطور چشمگیری افزایش یافته است.
در جدول زیر میبینیم که چه سهمی از هر جامعه به نهادهای رسانهای کشورشان اعتماد دارند.
در پنج سال گذشته، تغییرات قابلتوجهی در میزان اعتماد به رسانهها در کشورهای مختلف رخ داده است:
روسیه دیگر در این گزارش پوشش داده نمیشود، اما آخرین دادههای ۲۰۲۲ نشان میدهد که تنها ۲۹ درصد از مردم به رسانههای این کشور اعتماد دارند، که پایینترین میزان در میان کشورهای موردبررسی است.
چندین عامل در کاهش اعتماد به رسانههای سنتی نقش دارند:
برخی رسانهها به دلیل وابستگی به احزاب یا گروههای سیاسی، به جانبداری در پوشش خبری متهم میشوند. بسیاری از رسانهها برای جذب مخاطب و حفظ منافع مالی، روی یک جناح خاص تمرکز میکنند.
رواج خبرسازیهای هیجانی و تَله-کلیک به جای گزارشهای مستند و دقیق، باعث کاهش اعتماد عمومی شده است. کاهش درآمد رسانهها نیز منجر به کاهش کیفیت بررسی صحت اخبار شده است.
رسانههای اجتماعی و وبسایتهای خبری مستقل، جایگاه رسانههای سنتی را به چالش کشیدهاند. این منابع اغلب روایتهای متفاوتی ارائه میدهند که باعث سردرگمی و بیاعتمادی بیشتر در جامعه میشود.