علی عوضخواه
روزنامه ایران
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بهعنوان بازوان اقتدار و امنیت کشور شناخته میشوند. در نگاه اول وظیفه اصلی آنان صرفاً دفاع از مرزها یا مقابله با تهدیدات نظامی است. اما در دنیای امروز یکی از وظایف اصلی و راهبردی نیروهای مسلح، پیش و بیش از دفاع از مرزها، ایجاد و اعمال حس امنیت و آرامش در بطن جامعه است.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح کشورمان با درک این مهم، در کنار بنای باستانی تخت جمشید ایستاد و با اشاره به مقولههای صلح، آرامش، دوستی و برادری با سایر ملل که آرمان تاریخی مردم ایران بوده است، تأکید کرد که رویکرد جمهوری اسلامی در روابط با همسایگانش نیز در راستای این آرمان همیشگی حرکت کرده و میکند.
اقدام سرلشکر باقری واکنشهای متعددی به همراه داشت. برخی سخنان رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران را پیامی مثبت و نمادین تلقی کردند. اینان انتخاب تخت جمشید بهعنوان محل صدور این پیام را نشاندهنده پیوند تاریخ و آرمانهای امروز دانستند. عدهای دیگر هم این اقدام سرلشکر باقری را تلاشی برای نمایش چهرهای صلحطلب از ایران در منطقه تفسیر کردند.
تعدادی دیگر نیز مخابره پیام عالیرتبهترین مقام نظامی کشور از تخت جمشید را نشانهای از توجه به هویت ملی دانستند.
اما در کنار همه اینها، حضور سرلشکر باقری با لباس غیرنظامی در تخت جمشید و تأکید او بر مقوله آرامش، یک پیام اطمینانبخش برای مردم ایران در دل خود دارد: ایرانیان در امنیت هستند و نیروهای مسلح از آرامش و هویت ایرانیان محافظت میکنند.
تزریق آرامش به جامعه از سوی نیروهای مسلح باعث میشود حتی در شرایط ویژه منطقهای و بینالمللی نیز مردم احساس نکنند خطری کشور را تهدید میکند. از این رو اگر قرار بر رویارویی با تهدیدهای خارجی باشد، نیروهای مسلح آماده دفاع از تمامیت ارضی و امنیت مردم هستند.
این درحالی است که در هفتههای اخیر، رئیسجمهوری آمریکا چندین بار ایران را تهدید کرده است.
متعاقب این تهدیدها، جریان رسانهای وابسته به آمریکا نیز با مانور روی قدرت نظامی ایالات متحده، به دنبال ایجاد تشویش در جامعه ایران بودند. در چنین شرایطی، حضور سرلشکر باقری در تخت جمشید و همزمان بازدید فرمانده قرارگاه پدافندی خاتمالانبیا(ص) و فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران از مناطق پدافندی جنوب و جنوب شرق کشور، در جهت تزریق حس آرامش به جامعه تفسیر میشود.
روز گذشته امیر سرتیپ علیرضا صباحی فرد فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص) و سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب با حضور در منطقه پدافند هوایی جنوب و یگانهای مستقر در جزایر جنوب کشور، توان رزم و آمادگی دفاعی این یگانها را مورد ارزیابی عملیاتی قرار دادند.
این دو فرمانده پدافندی و موشکی، پیشتر نیز در منطقه پدافند هوایی جنوب شرق (استانهای هرمزگان، جنوب سیستان و بلوچستان و کرمان) حضور یافته و از تجهیزات، ادوات و اماکن عملیاتی و توان رزم این منطقه بازدید کردند.
پس از استقبال مردم ایران از پیام سرلشکر باقری، رسانههای فارسی زبان خارجنشین تلاش کردند این اقدام را به ضعف ایران در مقابله با اقدام احتمالی آمریکا تفسیر کنند.
مسألهای که باعث شد تا سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه، بخشی از سخنان خود در جمع فرماندهان و مدیران ستاد فرماندهی کل سپاه را به تأکید بر آمادگی ایران برای مقابله با هر جنگی اختصاص دهد.
فرمانده کل سپاه، با قاطعیت، ضمن اعلام اینکه ایران ابداً از جنگ نگران نیست، به دکترین دفاعی جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: «شروع کننده جنگ نخواهیم بود، اما برای هر جنگی آمادهایم. عطش جهاد برای دفاع از کیان، هویت و موجودیت، یک حقیقت در نیروهای مسلح و مردم است. برای هر دو وضعیت عملیات روانی یا اقدام نظامی دشمن آمادهایم، اما یک گام در مقابل دشمن عقب نخواهیم نشست.»
سردار اسماعیل کوثری فرمانده دفاع مقدس
برخلاف برداشتهای سطحی و اشتباه برخی افراد، اسلام هرگز مروج جنگ و خشونت نبوده است، بلکه اساس اسلام بر صلح، صفا و تسلیم در برابر حق است. اما همین اسلامِ رحمانی ایستادگی برابر ظلم، زورگویی و تجاوز، ایستادگی و مقاومت را اصل میداند.
برخی گمان میکنند وقتی سرلشکر باقری در کنار نمادی از اقتدار حضور پیدا کرده و سخنانی درباره مقاومت میگوید، با پدیده جدیدی روبهرو هستیم. این برداشت نادرست است. این موضعگیری نهتنها جدید نیست، بلکه ریشه در ذات انقلاب اسلامی و فرهنگ ملت ایران دارد. اساساً دکترین جمهوری اسلامی از ابتدا بر این مبتنی بود که آغازگر هیچ جنگی نباشد، اما در برابر متجاوز با قدرت ایستادگی کند.
اگر رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران در سخنانی موضع مقاومت ملت ایران را تکرار میکند، این امر نه ناشی از جنگطلبی، بلکه برگرفته از ذات اسلام و خواست ملت صلحطلب ایران است. این پیام بیانگر این است که ما از صلح استقبال میکنیم، اما هرگاه به کشور، مردم یا مرزهایمان تعرضی صورت گیرد، با قدرت تمام ایستادگی خواهیم کرد.
هشت سال دفاع مقدس را با همین منطق سپری کردیم. ما جنگ را آغاز نکردیم، بلکه قدرتهای بزرگ صدام را برای حمله به جمهوری اسلامی ایران تحریک کردند. در آن زمان هم دشمنان میگفتند بیایید در همان مناطق اشغالی صلح کنیم، اما ملت ما ایستادگی کرد تا وجببهوجب خاک وطن آزاد شد.
امروز نیز همین پیام را به جهان میدهیم: جمهوری اسلامی ایران بر مبنای مکتب رهاییبخش اسلام همواره خواهان صلح است. اما هر متجاوزی بداند اگر به این ملت و این خاک دستدرازی کند، ما او را رها نخواهیم کرد و با قدرت پاسخ خواهیم داد. ما از اسلام، مقاومت و صلح را توأمان آموختهایم. این فرهنگ نه یک تاکتیک، بلکه یک اعتقاد است.
سردار محسن رشید، فرمانده دفاع مقدس
پیام رئیس ستادکل نیروهای مسلح از تخت جمشید، نشاندهنده رویکردی است که در آن نیروهای مسلح و مدیران دیپلماتیک بهطور همزمان در حال فعالیت هستند. با این تفاوت که هر یک از این دو بخش وظایف و اهداف خاص خود را دارند و همان را نیز دنبال میکنند. اشاره سرلشکر باقری به نماد تخت جمشید بهعنوان نمادی از صلح و دوستی، میتواند نشاندهنده تلاش برای ایجاد تصویری مثبت و آرامشبخش از ایران در سطح بینالمللی باشد.
این پیام سرلشکر باقری میتواند بهعنوان یک سیگنال به طرفهای خارجی نیز تلقی شود مبنی بر اینکه ایران آماده است تا در عین حفظ آمادگی دفاعی، به دیپلماسی و گفتوگو نیز بپردازد. این رویکرد میتواند به تقویت مواضع جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات بینالمللی کمک کند و نشان دهد کشور ما در عین برخورداری از قدرت دفاعی، به دنبال راهحلهای مسالمتآمیز نیز هست.
همچنین پیام سرلشکر باقری از کنار تخت جمشید، این پیام را به جامعه میدهد که نیروهای مسلح کشور در مواقع نیاز، از منافع ملی دفاع خواهند کرد و آمادگی مقابله با هر تهدیدی را دارند. نهایتاً اینکه این پیام میتواند به عنوان یک تلاش برای کاهش تنشها و ایجاد فضایی مثبتتر در روابط بینالمللی ایران تعبیر شود و حاکی از آن باشد که دریچه مذاکرات باز است البته در چارچوب اصول تعریف شده جمهوری اسلامی ایران.