شدیدترین سقوط بورس‌های آمریکا در تاریخ | هشدار تورمی برای جهان

همشهری آنلاین یکشنبه 17 فروردین 1404 - 10:45
با اقدام ترامپ در وضع تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای وارداتی از اکثر کشورهای جهان، تاکنون بیشترین آسیب به بازارهای مالی آمریکا وارد شده است. ارزش بورس‌های آمریکا طی ۲ روز پنجشنبه و جمعه حدود ۵تریلیون دلار کاهش پیدا کرد که شدیدترین سقوط بازارهای مالی آمریکا طی ۲ روز متوالی در طول تاریخ محسوب می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین، وضع تعرفه‌های تجاری از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، علیه بسیاری از کشورهای جهان منجر به سقوط بازارهای مالی در سراسر جهان شد و بیش از همه به بورس‌های آمریکا ضربه وارد کرده است.

البته سقوط بورس‌های آمریکا از زمان شروع ریاست ‌جمهوری ترامپ آغاز شده بود؛ به طوری که ارزش بورس‌های ایالات متحده از ۱۷ژانویه، یعنی جمعه قبل از سوگند ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری وی، تقریباً ۹.۶تریلیون دلار سقوط کرده است.

حدود ۵تریلیون دلار از این رقم تنها طی روزهای پنجشنبه و جمعه رخ داده که بزرگ‌ترین کاهش دو روزه ارزش سهام بورس‌های آمریکا در تاریخ است.

ضربه ترامپ به اقتصاد آمریکا و جهان

به گزارش همشهری، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا بالاخره پس از ماه‌ها کش و قوس از فهرست خود برای اعمال تعرفه بر واردات کالا از دیگر کشورها رونمایی کرد. این فهرست شامل ۱۳۵کشور جهان می‌شود.

در این بین تعرفه بر واردات کالا از چین به آمریکا که بزرگ‌ترین شریک تجاری این کشور است به ۳۴ درصد افزایش یافته و از این پس واردات کالا از اتحادیه اروپا به آمریکا هم مشمول تعرفه ۲۰ درصدی می‌شود. تعرفه بر واردات کالا از ویتنام به آمریکا هم که یکی از دوستان این کشور در شرق آسیا به شمار می‌رود به ۴۶ درصد افزایش یافته است. تایلند نیز که یکی از شرکا و نزدیکان سیاسی آمریکا در آسیا به شمار می‌رود از تعرفه‌های گمرکی ترامپ بی‌نصیب نمانده و از این پس ورود کالا از این کشور به ایالات متحده مشمول ۳۶ درصد عوارض گمرکی خواهد بود. هند و ژاپن نیز که از متحدان سیاسی و اقتصادی آمریکا هستند از گزند تعرفه‌های دونالد ترامپ در امان نمانده‌اند و تعرفه‌ها کالاهای هندی ۲۶درصد و ژاپن ۲۴درصد افزایش یافته است.

در واقع آمریکا در بزرگ‌ترین عملیات اقتصادی خود در حوزه تجارت بین‌الملل در چند دهه گذشته، تعرفه کالاهای وارداتی بیش از ۱۳۵کشور جهان را افزایش داده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد تعرفه‌هایی را که قصد دارد از روز دوم آوریل اعمال کند، مشمول همه کشورها خواهد شد. این موضوع می‌تواند اثرات عمیقی بر تجارت جهانی داشته باشد و همین عامل به سقوط بازارهای مالی جهان تبدیل شد.

سقوط بازارهای مالی در سراسر دنیا

نگاهی به فهرست شاخص بازارهای مالی در سراسر جهان نشان می‌دهد همه بازارهای مالی جهان با نزول‌های سنگین مواجه شده‌اند و بالغ بر چندین تریلیون دلار از ارزش بورس‌های دنیا کاسته شده است.

در بیشترین نزول، بورس ایتالیا در یک هفته گذشته نزدیک به ۱۲درصد از ارزش خود را از دست داده است. بورس توکیو نیز با ۶.۵درصد افت مواجه شده و ارزش بورس‌های اروپایی۴.۴درصد کاهش یافته است. با این حال از نظر سقوط ارزش، بازارهای سهام آمریکا در صدر قرار دارند.

در آمریکا بیشترین نزول مربوط به سهام شرکت‌های فناوری بوده و ارزش سهام شرکت‌های حوزه فناوری صدها میلیارد دلار کاهش یافته است.

آن طور که آمارها نشان می‌دهد تقریبا هیچ بورسی از وضع تعرفه‌های تجاری از سوی آمریکا در امان نبوده و شاخص بوس فرانسه ۴درصد، آلمان ۳.۸درصد، انگلیس ۳.۸درصد و بورس مسکو ۲درصد کاهش یافته است.

دلایل نزول

این نزول‌ها به‌دلیل آن است که طبق برآورد مؤسسات مالی جهان وضع تعرفه‌های تجاری از سوی دونالد ترامپ می‌تواند منجر به رکود اقتصادی و تشدید تورم در سراسر جهان، به‌ویژه در خود ایالات متحده شود.

در حالی که بسیاری از اقتصادهای بزرگ نیز در تلاش برای انجام اقدامات تلافی‌جویانه هستند که می‌تواند منجر به تشدید جنگ تجاری و چالش بزرگ‌تری برای اقتصاد جهان شود. پیش‌بینی می‌شود این اقدامات منجر به افزایش تورم و بیکاری و در عین حال پایین آمدن رشد اقتصادی آمریکا شود.

آمریکا به رکود نزدیک‌تر شد

در تازه‌ترین رویداد، بانک بین‌المللی گلدمن ساکس اعلام کرد افزایش تعرفه‌ها به تشدید بحران برای شهروندان آمریکایی منجر می‌شود.

طبق گزارش گلدمن ساکس احتمال بروز رکود اقتصادی در این کشور به‌خاطر اقدامات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

نشریه اکونومیست نیز هشدار داد افزایش تعرفه‌های تجاری از سوی آمریکا و تلافی کردن آن از سوی سایر کشورهای جهان می‌تواند آن را به سمت بحران تجاری مشابه آنچه در دهه ۱۹۳۰اتفاق افتاد، سوق دهد.

هشدار تورمی برای جهان

به زعم مؤسسات مالی دنیا وضع تعرفه‌های تجاری علیه بسیاری از کشورهای جهان می‌تواند منجر به رکود و افزایش تورم در جهان شود، چرا که در وهله اول هزینه تجارت جهانی افزایش خواهد یافت و از طرف دیگر بسیاری از کشورهای جهان دست به اقدامات متقابل خواهند زد و قرار است حتی سرمایه‌گذاری در آمریکا را کاهش دهند؛ به‌طور مثال امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه از شرکت‌های اروپایی خواست که سرمایه‌گذاری‌های ایالات متحده را به حالت تعلیق درآورند، زیرا اتحادیه اروپا در حال تهیه بسته‌ای از اقدامات تلافی‌جویانه است.

تلویزیون دولتی چین نیز گزارش داد چین، کره‌جنوبی و ژاپن توافق کرده‌اند که به‌طور مشترک به اقدامات تنش‌زای تجاری ترامپ پاسخ دهند. این سه کشور نخستین نشست گفت‌وگوی اقتصادی خود طی ۵ سال گذشته را برگزار کردند و اصلی‌ترین هدف از برگزاری این نشست تسهیل در مبادلات تجاری منطقه‌ای در آسیا در سایه اقدامات دولت آمریکا در اعمال تعرفه بر واردات کالا به این کشور بوده است.

این نشست به فاصله چند روز مانده به اجرایی شدن اعمال تعرفه بر واردات برخی کالاها ازجمله خودرو به آمریکا در روز دوم آوریل برگزار شده است.

دفتر نخست‌وزیری کانادا هم اعلام کرد که نخست‌وزیر این کشور و رئیس‌جمهور مکزیک درباره نحوه مقابله با اقدامات تجاری غیرموجه رئیس‌جمهور آمریکا گفت‌وگو کرده‌اند.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.