ماجرای پیامک‌های هشدار بی‌حجابی در اصفهان چه بود؟

فرارو یکشنبه 17 فروردین 1404 - 15:06
در اسفند ۱۴۰۳ با آغاز موج جدید پیامک‌های هشدار حجاب در اصفهان، فرضیه استفاده از دوربین‌های شهری برای شناسایی افراد مد نظر قرار گرفت.

فرارو- در کنار ارسال پیامک‌های توقیف خودرو به علت عدم رعایت حجاب، اخیراً در اصفهان پیام‌های هشدارآمیزی برای افراد ارسال شده است. در آخرین پیام که خطاب به پدر یک دختر ارسال شده، آمده است: «جناب آقای ... / با سلام و احترام / فرزند شما خانم مینا ... بدون رعایت پوشش قانونی در سطح شهر اصفهان حضور داشته‌اند. لطفاً پیگیری لازم به منظور رعایت قانون و اصلاح پوشش ایشان انجام شود.» این پیام از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری اصفهان ارسال شده است. پیامی که تا کنون از سوی دستگاه مذکور تکذیب یا با واکنشی رو‌به‌رو نشده است.

به گزارش فرارو، آنچه در اصفهان رخ می‌دهد از اسفندماه سال گذشته مورد توجه قرار گرفت. در اسفندماه پیام مشابهی به یک خانم با سرشماره Police ارسال شده و حاوی این هشدار بود که، چون فرد مذکور در معابر کشف حجاب کرده، باید خود را ظرف ۴۸ ساعت به پلیس امنیت اخلاقی استان اصفهان معرفی کند.

یک پیام خاص

به رغم این که شورایعالی امنیت ملی به دلیل نگرانی‌های امنیتی حاصل از اجرای قانون عفاف و حجاب جلوی ابلاغ آن را گرفته، مشخص نیست این تشدید برخورد بر چه اساسی شکل گرفته است. با توجه به این که پیام اخیر برای پدر یک دختر ارسال شده، سوالاتی در خصوص منشاء این اطلاعات به وجود آمده. هویت فرد بدون حجاب قانونی که سوار بر خودرو نبوده که با پلاک ماشین شناسایی شود، چگونه به دست آمده که بخواهد چنین پیامی برای پدرش ارسال شود. 

هویت افراد چگونه شناسایی می‌شود؟

مرور واکنش‌ها و مقایسه این پیام با نمونه‌های مشابه نشان می‌دهد که سوالات بیشتر بر محور چگونگی شناسایی هویت فرد طرح شده است. فرد پیاده احتمالاً به نحوی شناسایی شده باشد که کد ملی‌اش نیز به دست آمده و از آن طریق پدرش را پیدا کرده باشند. اگر نه، بعید است بتوان از طریق شماره تلفن به تنهایی اعضای خانواده یک فرد را پیدا کرد. کاربران اصفهانی در توئیتر فرضیه‌های مختلفی در این خصوص مطرح کردند. 

مسئله دوربین‌های چهره‌نگار

در اسفند ۱۴۰۳ با آغاز موج جدید پیامک‌های هشدار حجاب در اصفهان، فرضیه استفاده از دوربین‌های شهری برای شناسایی افراد مد نظر قرار گرفت. در نشست خبری شهردار اصفهان راجع به استفاده از دوربین‌های شهرداری این شهر در روند ارسال پیامک‌های حجاب سوالی مطرح شد. علی قاسم‌زاده در پاسخ گفت: «ما دو دسته دوربین در سطح شهر داریم، نخست دوربین نظارت تصویری که در مرکز کنترل ترافیک، وظیفه‌ی مدیریت ترافیک را برعهده دارند و دوم دوربین ثبت تخلفات راهنمایی رانندگی که مانیتورینگ آن در پلیس راهور قرار دارد و فقط دوربین آن متعلق به ماست و توسط پلیس راهور مورد استفاده قرار می‌گیرد. دوربین‌های مربوط به مباحث اجتماعی [حجاب]و چهره‌نگار ربطی به شهرداری ندارند.» با توجه به این که افراد مخاطب این پیام‌ها هستند، هنوز نحوه انجام این کار مشخص نیست.

قانون حجاب در اصفهان اجرا شده است؟

مشخص نیست که این اقدامات بر اساس همان بخشنامه صادر شده از سوی احمد وحیدی وزیر سابق کشور انجام می‌شود یا قانون حجاب و عفاف در اصفهان به مرحله اجرا رسیده است. قانونی که ابلاغ نشده و استانداری اصفهان نیز ۲۳ اسفند اعلام کرد که چنین قانونی ابلاغ نشده و دستگاه‌های دولتی دستورالعملی برای اجرای آن ندارند.

از سوی دیگر، برخی نمایندگان استان اصفهان با محوریت امیرحسین بانکی‌پور و محمدتقی نقدعلی به عنوان بخشی از طراحان قانون حجاب شناخته می‌شوند و این اقدامات، باعث ایجاد سوالاتی در ایفای نقش احتمالی آنان شده است. برخی نهاد‌های فرهنگی و گروه‌های مردمی موسوم به آمرین به معروف و ناهیان از منکر نیز حامی این اقدامات هستند.

پس از انتشار این پیامک، علی مجتهدزاده وکیل دادگستری در واکنش به آن نوشت: «آنچه در اصفهان در زمینه ارسال پیامک حجاب برای شهروندان اتفاق می‌افتد از جنس لغو خودسرانه کنسرت‌ها در مشهد است، اگر بساط این اقدامات خجالت‌آور برچیده نشود حاکمیت بی‌قانونی و هرج و مرج و از میان رفتن بیش از پیش امنیت شهروندان دور نخواهد بود.»

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.