به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ در سال ۱۴۰۳، صادرات غیرنفتی ایران به بیش از ۵۷ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل، افزایش ۱۶ درصدی در ارزش دلاری را نشان میدهد. طبق گزارش صدا و سیما و آمار گمرک، حجم صادرات غیرنفتی در سال گذشته بالغ بر ۱۵۲ میلیون تن بوده است و این میزان در مقایسه با سال ۱۴۰۲، افزایش ۱۰ درصدی در وزن و ۱۵.۶۲ درصدی در ارزش دلاری را تجربه کرده است.
همچنین، واردات کالا به ایران در سال ۱۴۰۳ به ۳۹.۳ میلیون تن و به ارزش ۷۲.۴ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل، کاهش ۰.۷۷ درصدی در وزن و افزایش ۸.۲۲ درصدی در ارزش دلاری را نشان میدهد.
در میان کالاهای صادراتی غیرنفتی، عمدهترین اقلام شامل گاز طبیعی، پروپان مایعشده، بوتان مایعشده، متانول، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازیشکل مایعشده و میعانات گازی بودهاند. ارزش گمرکی متوسط هر تن از این کالاها ۳۱۴ دلار بوده است. سایر اقلام صادراتی نیز شامل قیر نفت، اوره، شمش آهن و فولاد غیرممزوج، میلههای آهنی یا فولادی و پلیاتیلن میشوند.
چین، عراق، امارات، ترکیه، پاکستان، افغانستان و هند به ترتیب اصلیترین مقاصد صادراتی غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۳ بودهاند. این کشورها در مجموع با ۴۷.۶ میلیارد دلار، ۸۲.۳ درصد از ارزش دلاری صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
در زمینه واردات، یکی از مهمترین اقلام وارداتی کشور طلا به میزان ۱۰ میلیون تن با ارزشی بالغ بر ۸ میلیارد دلار بوده است که ۱۱.۱۲ درصد از کل ارزش واردات کشور را تشکیل میدهد. کالاهای اساسی شامل ذرت دامی، کنجالههای سویا، دانه سویا تراریخته، برنج، روغن دانه آفتابگردان و گوشیهای هوشمند نیز از جمله اقلام برتر وارداتی به کشور بودهاند.
کشورهای امارات، چین، ترکیه، آلمان، هند، هنگکنگ و روسیه به ترتیب اصلیترین صادرکنندگان کالا به ایران در سال ۱۴۰۳ بودهاند. این کشورها در مجموع ۶۰.۷ میلیارد دلار از کل واردات ایران را به خود اختصاص دادهاند.
در نهایت، با وجود افزایش قابل توجه صادرات غیرنفتی، تراز تجاری غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۳ به منفی ۱۴.۶ میلیارد دلار رسید که بیش از ۸ میلیارد دلار آن مربوط به واردات شمش طلای خام بوده است.
مشروح گزارش را اینجا بخوانید.