فرهاد شهرکی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با افکار نیوز، ضمن انتقاد از عدم برنامهریزی صحیح در مدیریت منابع آب کشور، گفت: ایران از دیرباز با کمبود آب مواجه بوده اما متاسفانه هیچگاه بر اساس این واقعیت، برنامهریزی جامعی صورت نگرفته است،با توجه به لزوم بهینهسازی مصرف آب و فرهنگسازی در این زمینه، آموزشهای ناکافی باعث شده نسل جوان درک صحیحی از کمبود آب در کشور نداشته باشد.
نماینده مردم زابل،زهک،نیمروز و هیرمند با اشاره به تجارب جهانی، استفاده چندباره از آب، ایجاد شبکههای فاضلاب و پساب را از اولویتهای کشورهای مواجه با تنش آبی دانست و تاکید کرد: متأسفانه برخی از شهرهای ایران دارای سیستم فاضلاب مناسب برای جمعآوری و تصفیه آب نیستند،اما حدود ۷۰ درصد آب مناطق شهری میتواند از طریق سیستمهای فاضلاب جمعآوری و تصفیه شده و در فضای سبز مورد استفاده قرار گیرد، اما این موضوع در برنامهریزیهای سالانه کشور مورد غفلت واقع شده است.
عضو کمیسیون تلفیق جستوجوی منابع آبی جدید را سومین راهکار کشورهای دنیا برای مقابله با کمآبی دانست و افزود: ابتدا باید بهینهسازی و فرهنگسازی در زمینه مصرف آب انجام شود، سپس تصفیه پساب در دستور کار قرار گیرد و در نهایت به سمت منابع جدید حرکت کرد. متاسفانه حفر چاههای عمیقتر و استفاده از منابع آبی شیرین، اقداماتی پرهزینه و مخرب برای محیط زیست است .
این نماینده مجلس با بیان اینکه کشاورزی ایران هیچگاه بر اساس منابع آبی تعریف نشده، گفت: محصولات آببر در تمامی نقاط کشور کشت میشوند و هیچ اقدامی برای هدایت مردم به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالا و مصرف کمتر آب صورت نگرفته است.
شهرکی در پایان، از رهاشدگی در بخشهای مختلف آب انتقاد کرد و گفت: اگرچه اصلاحات لازم در تمامی بخشها ضروری است، اما شرایط اجتماعی و اقتصادی مردم تاب تحمل دشواریهای ناشی از این اصلاحات را ندارد، با توجه به تجارب گذشته و سازگاری اجتماعی مردم، میشد در سه دهه گذشته اقدامات لازم را انجام داد،اما در حال حاضر با شرایط بسیار دشواری مواجه هستیم و هنوز برنامهریزی منسجم و پیوستهای برای مقابله با این شرایط در دست نیست.