سقوط بازارها با نسخه تلخ ترامپ/ خطر رکود جهانی در کمین است؟

اقتصادنیوز دوشنبه 18 فروردین 1404 - 20:02
اقتصادنیوز: بازارهای مالی جهان روز دوشنبه نیز تحت‌تأثیر سیاست‌های تجاری دونالد ترامپ به سقوط ادامه دادند. شاخص سهام آسیا-پاسیفیک بیشترین افت روزانه از سال ۲۰۰۸ را تجربه کرد و سهام چین در هنگ‌کنگ بیش از ۹ درصد سقوط کرد. ترامپ با دفاع دوباره از تعرفه‌ها، گفت که «برای حل مشکل، باید دارو خورد» و سرمایه‌گذاران را به فراموشی بازارها دعوت کرد.

به گزارش اقتصادنیوز، آشوب بازارهای مالی که به‌دنبال تعرفه‌های دونالد ترامپ ایجاد شد، روز دوشنبه نیز ادامه پیدا کرد؛ سهام آسیایی سقوط کرد و معاملات آتی آمریکا نشان داد که زیان پنج تریلیون دلاری هفته گذشته هنوز تمام نشده است. شاخص MSCI آسیا-پاسیفیک، پس از دفاع دوباره ترامپ از تعرفه‌ها اما تا 7.9 درصد کاهش یافت که بر اساس گزارشی از بلومبرگ بیشترین میزان کاهش روزانه از سال 2008 میلادی محسوب می‌شود.

براساس گزارش اکوایران، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که بازارها را برای لحظه‌ای فراموش کنند؛ او تاکید کرد که نمی‌خواهد هیچ‌چیز کاهش یابد، اما برخی اوقات برای رفع مشکل باید دارو مصرف کرد.

این سخنان ترامپ در حالی ایراد شد که آشوبی گسترده سراسر بازارهای آسیایی را فرا گرفته است. پس از بسته‌شدن بازارها در روز جمعه برای تعطیلات، شاخص کلیدی سهام چین در هنگ‌کنگ بیش از 9 درصد کاهش یافت. "ین" ژاپن اما تقویت شد، چراکه سرمایه‌گذاران به سمت پناهگاه‌های امن‌تر رفتند؛ نفت برنت نیز  چهار درصد سقوط کرد. در این بازار، معاملات آتی شاخص نزدک هم کاهش بیش از چهار درصدی داشت. 

سقوط_سهام_چین_در_هنگ_کنگ_به_دنبال_هراس_از_جنگهای_تعرفهای

به گفته کارو چانانا، تحلیلگر ارشد شرکت سرمایه‌گذاری ساکسو بانک، بازارها با یک هراس کلاسیک درباره رشد اقتصادی روبه‌رو هستند و ریسک‌پذیری احتمالا ضعیف باقی خواهد ماند.

در این گزارش آمده است که نگرانی سرمایه‌گذاران به اوج خود رسیده است، چراکه سخنان رئیس‌جمهوری آمریکا روشن کرد که دولت آمریکا برای نجات آن‌ها تلاشی نخواهد کرد و چین نیز روز جمعه اعلام کرد که تعرفه‌های متقابلی را بر ایالات‌متحده اعمال می‌کند. با ادامه این هیاهو، برخی افراد نزدیک به ترامپ از او خواستند تا درباره برنامه‌های خود برای اعمال تعرفه‌های متقابل در 9 آوریل تجدیدنظر کند.

بیل آکمن، میلیاردر و موسس صندوق پوششی پرشینگ اسکوئر در حساب خود در شبکه اکس نوشت، معتقد است اجرایی‌کردن تعرفه‌ها در نهم ماه آوریل علیه کشورهای جهان، بسیار بیش از آن‌که از آمریکا دریافت می‌شود یک اشتباه است؛ او گفت که ترامپ خطاناپذیر نیست و خواستار تعلیق 90 روزه تعرفه‌ها شد.

اقتصاد هنگ کنگ

احتمال کاهش ارزش یوان از سوی چین

اما با کم‌رنگ‌شدن امیدها برای تعلیق تعرفه‌ها از سوی واشنگتن، بازارها و مقام‌ها منتظر واکنش در پکن بودند، و این گمانه‌زنی تقویت شد که چین ممکن است به‌شدت ارزش یوان را کاهش دهد. گرچه مقامات چین ثبات ارزی را در اولویت قرار داده‌اند، ولی تحلیلگران انتظار دارند که اقدامات آمریکا، آن‌ها را مجبور به تجدیدنظر کند. در چنین شرایطی، یوان ضعیف‌تر، کالاهای چینی را در خارج ارزان‌تر می‌کند، بخشی از اثرات تعرفه‌های ترامپ را جبران کرده و اما خرید کالاهای آمریکایی را برای مصرف‌کنندگان داخلی گران‌تر خواهد کرد.

با این حال کاهش ارزش پول هزینه‌هایی هم دارد، که خطر فرار سرمایه از جمله آن‌هاست.

بالا گرفتن نگرانی‌ها از رکود اقتصادی

فراتر از چین نیز فروش گسترده در بازارها، نگرانی‌ها از رکود اقتصادی را تشدید کرده است و انتظارات از این‌که فدرال رزرو به آن پاسخ دهد را افزایش داده است؛ حتی در شرایطی که احتمال رکود تورمی ناشی از تعرفه‌ها انجام آن را پیچیده کند.

هم اکنون نیز سرمایه‌گذاران به اوراق خزانه‌داری آمریکا هجوم بردند تا جایی‌که بازده اوراق 2 ساله به 3.43 درصد رسید که پایین‌ترین سطح از سال 2022 محسوب می‌شود. همچنین بازده اوراق 10 ساله آمریکا نیز با 0.13 درصد کاهش به 3.87 درصد رسید.

این شرایط سبب شد موسسه مالی تی‌دی سکوریتی نیز به گلدمن ساکس و یو‌بی‌اس بپیوندد و انتظارات خود از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را جلوتر بیندازند؛ براساس پیش‌بینی این موسسه، بازده اوراق 10 سال آمریکا می‌تواند امسال تا سه درصد کاهش یابد.

تحلیلگران تی‌دی، از جمله اوسکار مونز، احتمال وقوع رکود اقتصادی در آمریکا را 50 درصد اعلام کردند و انتظار خود از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را از ماه جولای به ژوئن تغییر دادند؛ براساس پیش‌بینی این افراد، فدرال رزرو از ماه ژوئن تا ماه می 2026 در تمام جلسات خود نرخ بهره را کاهش می‌دهد.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.