«نه» بازارها به تعرفه ترامپ

دنیای اقتصاد سه شنبه 19 فروردین 1404 - 00:04
پافشاری رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، بر اعمال تعرفه‌ها، بازارهای جهانی را به لرزه درآورده و فضای ترس و وحشت را میان سرمایه‌گذاران برانگیخت. روز دوشنبه شاخص‌های سهام آمریکا و سایر کشورها با سقوطی کم‌سابقه مواجه شدند. شاخص قراردادهای آتی ایالات‌متحده تاکنون 4‌درصد سقوط کرده است. در همین راستا کارشناسان هشدار داده‌اند که S&P500 نیز در یک‌قدمی ورود به فاز خرسی است. شاخص ترس نیز هم‌اکنون در بالاترین سطح خود از زمان بحران 2008 و همه‌گیری کرونا قرار دارد. در آسیا نیز بازارها حال چندان مساعدی ندارند. شاخص هنگ‌کنگ با 13‌درصد کاهش بدترین روز خود از زمان بحران مالی آسیا را تجربه کرد. بازارهای شانگهای، تایپه و توکیو نیز 7 تا 10‌درصد ریزش را تجربه کردند. اروپا نیز از این توفان در امان نماند و شاخص Stoxx600 که نماینده بازار اروپاست 5‌درصد افت کرد. علاوه بر این بیت‌کوین و نفت نیز با کاهش شدید قیمت مواجه شدند. این درحالی است که بازار رمزارزها به‌سختی تلاش کرد در برابر پیامدهای این رویداد مقاومت کرده و واکنش زیادی نشان ندهد؛ با این حال نتوانست چندان موفق عمل کند.

نیوشا شایان‌مهر: در پی این واقعه، دونالد ترامپ اعلام کرد اگرچه دوست ندارد تلخی تعرفه‌ها بازار را در مسیر سراشیبی قرار دهد، با این حال برای دستیابی به روزهای بهتر نیاز است تا هزینه آن پرداخت شود. درحال حاضر همه چشم‌ها به دیدار قریب‌الوقوع بنیامین نتانیاهو با ترامپ دوخته شده است؛ چرا که وی اولین رهبر خارجی خواهد بود که درباره تعرفه‌ها مستقیما با وی به گفت‌وگو خواهد پرداخت.  در همین راستا چین اعلام کرده است که با ابزارهای پولی و مالی که در اختیار دارد، آماده مقابله با این اتفاق خواهد بود. در مقابل بیل اکمن خواستار توقف 90روزه این دسته از سیاست‌ها شده و آن را اشتباهی بزرگ خواند. اما ترامپ در شبکه‌ اجتماعی خود به مردم اطمینان داد که این مسیر سخت و گاه تلخ به نتیجه‌ای تاریخی منجر خواهد شد.

 بازار به روایت ویکس

بازارهای مالی آمریکا روز دوشنبه شاهد جهشی بی‌‌‌سابقه در شاخص ویکس بودند. شاخص نوسانات Cboe، معروف به VIX که به اندازه‌گیری ترس و وحشت حاکم بر بازار می‌پردازد، با افزایش ۱۸درصدی، به ۵۳واحد رسید. این شاخص در ساعات اولیه معاملاتی حتی از ۶۰واحد هم فراتر رفته و زنگ خطر را برای سرمایه‌گذاران به صدا درآورد. در دودهه گذشته، تنها دو بار این شاخص در پایان روز بالای ۵۰واحد بسته شده بود: نخست در اواخر سال 2008 در اوج بحران مالی جهانی و سپس در اوایل 2020 همزمان با فروپاشی بازارها به دلیل همه‌گیری کرونا. 

Untitled-1 copy

این شاخص پیش‌بینی نوسانات ۳۰روز آینده بازار را براساس قراردادهای اختیار معامله نشان می‌دهد و معمولا در زمان بحران‌‌‌‌ها مورد رصد قرار می‌گیرد. وقتی این شاخص به محدوده بحرانی نزدیک می‌شود، معامله‌گران برای محافظت از سبد سرمایه‌گذاری‌‌‌ خود به اوراق اختیار معامله روی می‌‌‌آورند. به همین دلیل، ویکس اغلب برخلاف جهت بازار سهام حرکت کرده و در زمان سقوط بازار، جهش می‌کند. درحال حاضر سرمایه‌گذاران نگرانند که این فقط یک شوک موقت است یا نشانه‌‌‌‌ای از توفانی بزرگ‌‌‌‌تر که در راه است.

 آسیا به زانو درآمد

روز دوشنبه بازار آسیا یادآوری‌کننده بحران‌های بزرگ جهانی برای سرمایه‌گذاران بود. ترکش تعرفه‌ها به شاخص هانگ‌سنگ که شرکت‌های چینی صادرات‌محور را در خود جای داده است، بیش از سایر شاخص‌ها اصابت کرد. هانگ‌سنگ با افت 13.2درصدی بیشترین سقوط از اکتبر 1997 را تجربه کرد.  شاخص تایکس که نماینده بازار تایوان است، با سقوط 9.7درصدی بدترین روز خود از سال ۱۹۹۰ را ثبت کرد. همچنین دو شرکت کلیدی در زنجیره تامین محصولات اپل هر کدام ۱۰‌درصد از ارزش خود را از دست دادند. بازارهای توکیو، سئول و شانگهای نیز از این موج در امان نماندند و هر یک بیش از ۵‌درصد افت کردند.

 بازار شرط‌بندی چه می‌گوید؟

افزایش نگرانی‌‌‌‌ها از رکود اقتصادی در آمریکا به دلیل تعرفه‌ها موجب شده است تا سرمایه‌گذاران پیش‌بینی خود از کاهش تهاجمی نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو را افزایش دهند. بازار مشتقات بیش از ۵۰‌درصد احتمال می‌دهد که فدرال‌رزرو در نشست بعدی خود در ۶ و ۷مه ‌نرخ بهره را کاهش دهد. این در حالی است که یک هفته پیش این احتمال تنها ۱۴‌درصد بود. داده‌ها نشان می‌دهند که احتمال کاهش به محدوده ۳ تا 3.25‌درصد یا پایین‌‌‌تر تا پایان سال بیش از هر زمان دیگری است. این یعنی حداقل پنج‌کاهش 0.25واحد درصدی در راه است، در حالی که هفته گذشته بازار تنها سه‌کاهش را پیش‌بینی می‌کرد. 

در مقابل پاول، رئیس فدرال‌رزرو، روز جمعه اعلام کرد که بانک‌مرکزی نیازی به عجله برای کاهش نرخ‌ها ندارد، اما باید توجه داشت که فشار تعرفه‌‌‌‌ها موجب می‌شود قیمت‌ها افزایش یافته و احتمالا فدرال‌رزرو را در کاهش شدید نرخ بهره محتاط‌‌‌‌تر کند. در همین حال، ترامپ در شبکه اجتماعی خود از پاول خواست نرخ‌ها را کاهش دهد که نشان‌دهنده تنش میان کاخ‌سفید و بانک‌مرکزی است.

  پیش‌بینی رکود از بازار کالایی‌ها  

  بلاتکلیفی طلا با ریسک تعرفه

  بیت‌کوین در کف ۵ماهه

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.