گروه سیاست - دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اصرار دارد که باید با ایران به صورت مستقیم وارد مذاکره شود. ایران هم اعلام کرده است که مذاکره مستقیمی در کار نخواهد بود و اگر مذاکرهای در کار باشد، غیرمستقیم است.
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، به «نامهنیوز» گفت: «بر اساس قواعدی که جمهوری اسلامی ایران پذیرفته و منطقی نیز هست، ما مذاکرات مستقیم را نخواهیم پذیرفت و مذاکرات غیرمستقیم حداکثر چیزی است که ما آماده آن هستیم. در شرایط تهدید، پذیرش هر نوع گفتوگو یا توافق به معنای پذیرش ضعف است. در موقعیت تهاجم، میتوان طرف مقابل را وادار به گفتوگو کرد. در صلح حدیبیه، پیامبر(ص) سالها با دشمن جنگید و در زمانی صلح حدیبیه را پذیرفت که در موقعیت تهاجم قرار داشتند. در واقع صلح حدیبیه پشت دروازههای دشمن منعقد شد».
او ادامه داد: «مذاکرات مستقیم، آن هم در شرایطی که یک کشور به طور بیسابقهای تهدید میکند، به معنای پذیرش ضعف، ترس و افزایش فشارهای دشمن خواهد بود. شاید همین مذاکرات غیرمستقیمی که ما پذیرفتهایم، به دلیل رعایت نظراتی باشد که میگویند میشود با ترامپ مذاکره کرد. به نوعی همراهی با این نظرات به نظر من اشتباه است. آقای عطاالله مهاجرانی در دوران ریاستجمهوری آقای هاشمی، در مقطعی، موافق مذاکره با آمریکا بود. زمانی که ترامپ در دوره اولش بر سر کار آمد، برخی از نوشتههای او برای توجیه مذاکره با آمریکا استفاده کردند که خود او در همان مقطع صراحتا اعلام کرد که در آن زمان گزینه نظامی روی میز نبود، اما حالا که تهدید نظامی از سوی آمریکا مطرح میشود، نباید مذاکره کرد».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «برخلاق آمریکاییها ما در موقعیت خوبی قرار داریم. ترامپ تصور میکرد به محض روی کار آمدن، میتواند در جنگ اوکراین صلح برقرار کند اما نتوانست. او در موضوع تعرفهها هم عملا شکست خورده است».
قنادباشی در پایان گفت: «تهدید ترامپ مبنی بر اینکه جنگی رخ خواهد داد، جدی نیست. البته اطرافیان او به ویژه صهیونیستها تمایل دارند آمریکا را به سمت جنگ سوق دهند. ترامپ میخواهد اقتصاد آمریکا را قدرتمند سازد، اما اطرافیان صهیونیست او صرفا به فکر حمله به ایران هستند. در عرصه عمل، اگر ترامپ احساس کند که آمریکا ضررهای هنگفتی خواهد کرد و اگر بداند که در صورت وقوع جنگ، حیفا و تلآویو با خاک یکسان خواهند شد، وارد جنگ با ایران نخواهند شد».