دکتر محمدرضا ساوج، متخصص مغز و اعصاب در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در دنیاست و درمان زودهنگام آن نقش بسیار مؤثری در کاهش خسارتهای مغزی و نجات جان بیماران دارد.
وی با بیان اینکه سلولهای مغز به شدت به زمان وابستهاند، افزود: هر چه زمان بیشتری از گرفتگی عروق مغزی بگذرد، سلولهای بیشتری از بین میرود که این موضوع درمان را سختتر و عوارض را بیشتر میکند.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: استفاده از هوش مصنوعی باعث شده زمان تشخیص سکته مغزی از حدود ۹۰ دقیقه به کمتر از پنج دقیقه کاهش پیدا کند و درعین حال دقت آن نیز به بیش از ۹۰ درصد برسد.
دکتر ساوج افزود: این فناوری با تحلیل تصاویر سی تی اسکن وام آر آی به کمک الگوریتمهای یادگیری عمیق، میتواند نوع سکته را با دقت بالا مشخص کند؛ اینکه ناشی از لخته است یا خونریزی. چون روش درمان در هر کدام متفاوت است، انتخاب مسیر درمانی مناسب نیز با کمک هوش مصنوعی دقیقتر انجام میشود.
وی اضافه کرد: اگر تصاویر باکیفیت از بیمار به سیستم داده شود و زیرساختهای لازم مانند انجام سی تی اسکن در داخل آمبولانس فراهم باشد، فرایند تشخیص و درمان حتی در دقایق ابتدایی ممکن خواهد بود.
به گفته این متخصص، هوش مصنوعی در سه مرحله کلیدی به کمک علم پزشکی آمده است؛ تحلیل و تشخیص تصاویر، انتخاب روش درمان، و پیشگیری از سکته مغزی ثانویه با شناسایی عوامل پرخطر.
دکتر ساوج همچنین با مقایسه نتایج درمان در روش سنتی و نوین افزود: در روش سنتی تزریق دارو، فقط از هر ۱۵ بیمار یکی یا دو نفر بهبودی نسبی پیدا میکردند، درحالیکه اگر آنژیوگرافی سریع و دقیق انجام شود، از هر دو بیمار، یک نفر بدون عارضه نجات پیدا میکند.