ماجرای شاسی‌بلند سامسونگ در ایران چیست؟

فرارو سه شنبه 19 فروردین 1404 - 11:07
رنو آراکانا که خط تولیدش بعد جنگ اوکراین در روسیه متوقف شد، در کره‌جنوبی به اسم سامسونگ XM۳ شناخته می‌شود و حالا پا به بازار ایران گذاشته است

فرارو- شاسی‌بلند سامسونگ لقبی است که در ایران به نسخه کره‌ای رنو آرکانا می‌دهند.

به‌گزارش فرارو؛ بعد یک سال تاخیر بالاخره عرضه سامسونگ XM۳ در ایران آغاز شد و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد تا قبل پایان فروردین امسال شاهد ورود شاسی‌بلند سامسونگ به بازار خواهیم بود. مهمترین ایراد سامسونگ XM۳ را می‌توانیم در بخش فنی پیدا کنیم. جایی که سنخیت زیادی بین موتور ۱.۶ لیتر تنفس طبیعی و وزن تقریبا ۱.۵ تن خودرو دیده نمی‌شود. امکانات رفاهی سامسونگ XM۳ چیزی در حد اغلب ماشین‌های مونتاژی حاضر در بازار است و محصول جدید کره‌ای باید با مدل‌هایی وارداتی دیگری مثل کیا اسپورتیج و هوندا وزل رقابت کند. 

شاسی‌بلند سامسونگ در ایران از کجا آمد؟

سامسونگ XM۳ که به عنوان خودرو وارداتی سر از بازار ایران درآورده، نسخه‌ای جدید از رنو آرکانا معروف است. فرانسوی‌ها سال ۲۰۲۰ خودرویی به اسم رنو آرکانا را برای بازار‌هایی مثل بازار خودرو روسیه طراحی کردند و بعد‌ها اسم این مدل در کره‌جنوبی به سامسونگ XM۳ تغییر پیدا کرد.

سامسونگ XM۳ البته تفاوت‌های ظاهری و فنی زیادی با رنو آرکانا دارد. به‌عنوان مثال طول سامسونگ XM۳ حدود سه سانتی‌متر از رنو آرکانا بیشتر است. علاوه بر این، محصولی که به اسم رنو آرکانا در روسیه به دست مردم می‌رسد فقط با پیشرانه توربوشارژ تولید می‌شود، اما سامسونگ XM۳ هم با موتور توربوشارژ و هم با موتور تنفس طبیعی به مرحله تولید رسیده است. 

سامسونگ XM۳ که به شاسی‌بلند سامسونگ در ایران معروف شده، روی پلتفرم رنو کپچر معروف قرار گرفته و قرار است بعد از مرحله واردات، روی خط مونتاژ در ایران هم بایستد. 

مشخصات فنی شاسی‌بلند سامسونگ در ایران

سامسونگ XM۳ همانطور که گفتیم فقط با یک پیشرانه تولید نشده، اما نسخه‌ای که به ایران می‌آید، به پیشرانه تنفس طبیعی مجهز است. موتور چهار سیلندر سامسونگ XM۳ تقریبا ۱.۶ لیتر حجم دارد. 

بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد شاسی‌بلند سامسونگ در ایران می‌تواند قدرتی معادل ۱۲۱ اسب‌بخار و گشتاوری به‌اندازه ۱۵۵ نیوتن‌متر را از طریق گیربکس CVT به‌چرخ‌ها هدایت کند. حاصل این اعداد شتاب ۱۱ ثانیه‌ای برای خودرویی با وزن هزار و ۴۳۵ کیلوگرم است. اتفاقا همین اعداد و ارقام نشان می‌دهند که سامسونگ XM۳ انصافا خودرو دندان‌گیری نیست و از لحاظ فنی بدون عیب و ایراد محسوب نمی‌شود. 

سامسونگ XM۳ نهایتا سرعتی معادل ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت را تجربه می‌کند و در دسته خودرو‌های دیفرانسیل‌جلو قرار دارد. مصرف سوخت ۶.۵ لیتری به‌ازای هر ۱۰۰ کیلومتر بخش دیگری از مشخصات فنی شاسی‌بلند سامسونگ در ایران است و ظرفیت باک بنزین خودرو هم حدود ۵۰ لیتر تخمین زده می‌شود. 

سامسونگ XM۳؛ آپشن‌های شاسی‌بلند سامسونگ در ایران

سامسونگ XM۳ که در اصطلاح عامیانه به شاسی‌بلند سامسونگ معروف شده اساسا یک خودرو کراس‌اوور کوپه است. سامسونگ XM۳ حدود چهار و نیم متر طول و یک متر و ۸۰ سانتی‌متر عرض دارد. ارتفاع یک و نیم متری بخش دیگری از مشخصات ظاهری است و داخل کابین خودرو با طراحی نسبتا ساده‌ای رو‌به‌رو می‌شویم.

سردنده خودرو، ارتفاع بیشتری نسبت به کنسول میانی دارد و پشت فرمان هم شیفتر‌های تعویض دنده به‌چشم می‌خورند. 

فهرست امکانات رفاهی اما نشان می‌دهد که نباید دنبال آپشن خاص و ویژه‌ای در شاسی‌بلند سامسونگ باشیم. دوربین ۳۶۰ درجه، اتوپارک، صندلی‌های برقی عقب و جلو، کروز کنترل تطبیقی، سنسور‌های نور و باران و استارت دکمه‌ای از مهمترین آپشن‌های سامسونگ XM۳ هستند. کنار مواردی که گفتیم البته باید به حضور تهویه اتوماتیک، رادار نقطه‌کور، جلوآمپر دیجیتال، اتوهولد و زیرآرنجی ردیف عقب هم در فهرست امکانات رفاهی سامسونگ XM۳ اشاره کنیم. 

سامسونگ XM۳ چقدر قیمت دارد؟

قیمت سامسونگ XM۳ در ایران بالاخره توسط شرکت وارد‌کننده تعیین شد. بعد تقریبا یک سال انتظار، در آخرین روز‌های ۱۴۰۳ رقمی نزدیک سه میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان برای رنو آرکانای کره‌ای اعلام شد. 

قیمت سامسونگ XM۳ از دید کارشناسان بازار خودرو منصفانه تعیین نشده و خیلی‌ها همین آیتم را جزو معایب شاسی‌بلند سامسونگ در ایران می‌دانند. طوریکه قیمت سامسونگ XM۳ باعث می‌شود با مدل‌هایی مثل کیا اسپورتیج، جیلی آزکارا و هوندا وزل رقابت داشته باشد.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.