به گزارش رکنا، بررسیهای کارشناسان نشان داده است که این یافتهها میتوانند زمینهساز توسعه راهکارهای نوینی باشند که با هدف ارتقای روحیه افراد قبل از تزریق واکسن طراحی میشوند تا به این ترتیب، قدرت واکنش ایمنی بدن را افزایش دهند.
اگرچه پیشتر تاثیر عوامل روانشناختی نظیر استرس بر نتیجهگیری واکسنهای معمولی مانند واکسن آنفلوانزا که غیرفعال شده یا ضعیف شدهاند، اثبات شده بود؛ اما این تحقیقات جدید به تاثیر روحیه و خلق و خو بر واکسنهای مبتنی بر فناوری mRNA پرداختهاند.
واکسنهای آرانای پیامرسان همچون واکسنهای کووید-۱۹ از طریق ورود ماده ژنتیکی به بدن، دستور تولید پروتئینی خاص را به سلولها میدهند که در نهایت پاسخی ایمنی ایجاد میکند.
در این مطالعه، یک گروه پژوهشی از دانشگاه کاردیف پیش از تزریق دوز اول واکسن کووید-۱۹ اقدام به گرفتن نمونه خون از ۱۸۴ نفر کردند.
از شرکتکنندگان خواسته شد که پرسشنامههایی درباره سطح استرس، اضطراب، افسردگی، و روحیه مثبت خود پر کنند. سپس، چهار هفته بعد از دریافت دوز دوم واکسن دوباره آزمایش خون انجام شد.
یافتهها نشان دادند که سطح پادتن در افرادی که مثبتترین روحیه را گزارش کرده بودند، به میزان ۱۶ درصد بیشتر از افرادی بود که کمترین سطح روحیه مثبت را داشتند.
پروفسور کاویتا ودهارا، کارشناس روانشناسی دانشگاه کاردیف، اشاره کرد که تحقیقات پیشین نشان داده بودند عوامل روانی-اجتماعی نظیر استرس ممکن است منجر به کاهش اثربخشی واکسنها شوند، بهویژه در افراد سالمند.
نتایج نشان داد که سطح پادتن در افراد با افسردگی متوسط، ۱۸ درصد کمتر از کسانی بود که علائم افسردگی نداشتند.
پروفسور ودهارا اظهار داشت: این یافتهها که در نشریه «مغز، رفتار و ایمنی» منتشر شدهاند، نشان میدهند که حالتهای روانشناختی ارتباط مستقیمی با واکنش بدن به واکسنهای آرانای پیامرسان دارند. اگرچه این تاثیرات خفیف است، اما همچنان قابل توجه هستند.
طبق گفتهای این پروفسور، این نتایج بر ضرورت درک چگونگی تاثیر عوامل روحی تاکید دارند و میتوانند راهکارهایی برای طراحی درمانهایی بهمنظور بهبود روحیه هنگام تزریق واکسن ارائه دهند. این اقدامات به اثربخشی بهتر واکسنها در گروههای آسیبپذیر کمک میکنند.
واکسنها بهعنوان یکی از مهمترین اقدامات بهداشتی جهانی شناخته شدهاند که بهصورت میانگین در هر دقیقه جان شش نفر را نجات میدهند. این پژوهش به دنبال آن است که فهم بهتری از روشهای ارتقای اثربخشی واکسنها در گروههای آسیبپذیر به دست آورد.