نکات کلیدی افزایش اثربخشی واکسن‌ ها براساس تحقیقات علمی

رکنا سه شنبه 19 فروردین 1404 - 11:42
رکنا: تحقیقات جدید نشان می‌دهد خلق‌وخو و وضعیت روانی افراد پیش از تزریق واکسن می‌تواند نقش مهمی در تقویت پاسخ ایمنی بدن داشته باشد؛ عاملی که در اثربخشی واکسن‌های مدرن مانند واکسن‌های مبتنی بر فناوری mRNA اهمیت ویژه‌ای دارد.
نکات کلیدی افزایش اثربخشی واکسن‌ ها براساس تحقیقات علمی

به گزارش رکنا، بررسی‌های کارشناسان نشان داده است که این یافته‌ها می‌توانند زمینه‌ساز توسعه راهکارهای نوینی باشند که با هدف ارتقای روحیه افراد قبل از تزریق واکسن طراحی می‌شوند تا به این ترتیب، قدرت واکنش ایمنی بدن را افزایش دهند.

تاثیر عوامل روانی بر واکسن‌ها

اگرچه پیش‌تر تاثیر عوامل روان‌شناختی نظیر استرس بر نتیجه‌گیری واکسن‌های معمولی مانند واکسن آنفلوانزا که غیرفعال شده یا ضعیف شده‌اند، اثبات شده بود؛ اما این تحقیقات جدید به تاثیر روحیه و خلق و خو بر واکسن‌های مبتنی بر فناوری mRNA پرداخته‌اند.

واکسن‌های آران‌ای پیام‌رسان همچون واکسن‌های کووید-۱۹ از طریق ورود ماده ژنتیکی به بدن، دستور تولید پروتئینی خاص را به سلول‌ها می‌دهند که در نهایت پاسخی ایمنی ایجاد می‌کند.

بررسی نمونه‌های خون و جمع‌آوری اطلاعات روحی

در این مطالعه، یک گروه پژوهشی از دانشگاه کاردیف پیش از تزریق دوز اول واکسن کووید-۱۹ اقدام به گرفتن نمونه‌ خون از ۱۸۴ نفر کردند.

از شرکت‌کنندگان خواسته شد که پرسشنامه‌هایی درباره سطح استرس، اضطراب، افسردگی، و روحیه مثبت خود پر کنند. سپس، چهار هفته بعد از دریافت دوز دوم واکسن دوباره آزمایش خون انجام شد.

رابطه میان روحیه مثبت و سطح پادتن

یافته‌ها نشان دادند که سطح پادتن در افرادی که مثبت‌ترین روحیه را گزارش کرده بودند، به میزان ۱۶ درصد بیشتر از افرادی بود که کمترین سطح روحیه مثبت را داشتند.

پروفسور کاویتا ودهارا، کارشناس روان‌شناسی دانشگاه کاردیف، اشاره کرد که تحقیقات پیشین نشان داده بودند عوامل روانی-اجتماعی نظیر استرس ممکن است منجر به کاهش اثربخشی واکسن‌ها شوند، به‌ویژه در افراد سالمند.

تاثیر افسردگی بر واکنش ایمنی

نتایج نشان داد که سطح پادتن در افراد با افسردگی متوسط، ۱۸ درصد کمتر از کسانی بود که علائم افسردگی نداشتند.

پروفسور ودهارا اظهار داشت: این یافته‌ها که در نشریه «مغز، رفتار و ایمنی» منتشر شده‌اند، نشان می‌دهند که حالت‌های روان‌شناختی ارتباط مستقیمی با واکنش بدن به واکسن‌های آران‌ای پیام‌رسان دارند. اگرچه این تاثیرات خفیف است، اما همچنان قابل توجه هستند.

ضرورت بهبود روحیه برای اثربخشی واکسن‌ها

طبق گفته‌ای این پروفسور، این نتایج بر ضرورت درک چگونگی تاثیر عوامل روحی تاکید دارند و می‌توانند راهکارهایی برای طراحی درمان‌هایی به‌منظور بهبود روحیه هنگام تزریق واکسن ارائه دهند. این اقدامات به اثربخشی بهتر واکسن‌ها در گروه‌های آسیب‌پذیر کمک می‌کنند.

اهمیت واکسن‌ها در جهان

واکسن‌ها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اقدامات بهداشتی جهانی شناخته شده‌اند که به‌صورت میانگین در هر دقیقه جان شش نفر را نجات می‌دهند. این پژوهش به دنبال آن است که فهم بهتری از روش‌های ارتقای اثربخشی واکسن‌ها در گروه‌های آسیب‌پذیر به دست آورد.

اخبار تاپ حوادث

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.