به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما، سال هاست که پیگیری این موضوع از رسانهها با فراز و نشیبها رو به رو بوده و هم نمایندگان مجلس با تصمیمات مختلف، گاهی به اولویت صحن علنی تبدیل شد و گاهی نیز از دستور کار خارج شد، اما سرانجام مجلس در سال ۹۸، به طور جدی پیگیر تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه شد.
اما بازهم بگیر و نگیرها در تصویب این طرح آن را به سال ۱۴۰۰ رساند و کلیات آن به تصویب رسید. دو سال بعد تصویب جزئیات بالاخره این طرح را در مسیر شورای نگهبان قرار داد. این شورا نیز با بررسی دقیق این طرح دوبار ایرادات مختلفی را بر این طرح گرفت و در نهایت تیر امسال مجدد به مجلس و کمیسیون اقتصادی بازگرداند.
مجلس شورای اسلامی با تغییر از مجلس یازدهم، وارد دوازدهمین دوره از خود شد و برخی از اعضای کمیسیون اقتصادی با این طرح مخالفتها جزئی را مطرح کردند. البته تغییر زودهنگام دولت هم منجر شد تا دولتیها درخواست اظهارنظر برای این طرح را از کمیسیون اقتصادی مجلس بخواهند.
طرح مالیات بر فعالیتهای سوداگرانه سومین بار اصلاح شد
از تیرماه ۱۴۰۳ تا فروردین ۱۴۰۴ دولت نظرات خود را اعلام و کمیسیون اقتصادی طرح مالیات بر سوداگری (عایدی سرمایه) مجدد اصلاح میکند.
جعفر قادری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما، میگوید: کمیسیون اقتصادی مجلس طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی را با حضور نماینده شورای نگهبان به سرانجام رسانده و ایرادات نیز برطرف شده است. منتظریم تا در دو هفته آینده این طرح برای سومین بار به صحن علنی رفته و با تصویب نمایندگان به شورای نگهبان ارجاع شود.
مالیات بر سفته بازی، ابزاری برای هدایت نقدینگی به سمت تولید
اهمیت این موضوع با نامگذاری سال به سرمایه گذاری برای تولید نیز بیشتر شده است. چرا که رهبر انقلاب با تاکید بر این موضوع میگویند: کار دولت، فراهم کردن زمینهها است، برداشتن موانع تولید است؛ کار مردم هم این است که سرمایههای خُرد و سرمایههای بزرگ خود را بتوانند در راه تولید به کار ببرند. اگر سرمایه در راه تولید به کار رفت، دیگر به سمت کارهای مضر مثل خرید طلا، خرید ارز و امثال اینها نخواهد رفت، و کارهای مضر، دیگر انجام نخواهد گرفت.
بر همین اساس تلاشها برای تصویب این طرح به عنوان یکی از ابزارهای مهم سوق دادن نقدینگی به جای بازارهای نامولد، به سمت بازارهای تولید محور از زبان رئیس مجلس شورای اسلامی هم به گوش میرسد.
آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور هفدهم فروردین ماه خود میگوید: در سال ۱۴۰۴ مجلس برای سوق دادن سرمایهها به سمت تولید پیگیر تصویب و اجرایی سازی مالیات بر فعالیتهای سوداگرانه و سفته بازانه خواهد بود.
حالا این طرح تا هفته آینده به صحن علنی رفته و با بررسی مجدد، به شورای نگهبان ارسال خواهد شد تا پس از گذشت بیش از ده سال این طرح به قانون تبدیل شود.
گزارش از نرگس معززی - خبرنگار گروه اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما