اسراییل مخالف توافق ایران و آمریکاست
علی شکوری راد، فعال سیاسی و تحلیلگر اصلاحطلب در گفت وگو با «اعتماد» درباره احتمال دستیابی ایران و آمریکا به یک توافق گفت: «در صحبتهای مقامات ایرانی به هر دو روی سکه اشاره شده، یعنی هم بر آمادگی ایران برای مقابله نظامی تاکید شده و هم از آمادگی ایران برای رفع نگرانیهای طرف مقابل. اما برای افرادی که موضوعات را عمیقتر تحلیل میکنند، نکات امیدوارکننده بسیاری وجود دارد. این بخشهای امیدوارکننده این است که در این صحنه که در یک طرف آن ترامپ قرار دارد و در طرف دیگر آن آیتالله خامنهای، چند گزاره پر رنگ به چشم میخورد».
وی افزود: «یکی از این گزارهها این است که هیچ کدام از این دو طرف علاقه به جنگ ندارند و در رفتار و گفتارشان نشان دادهاند که خواهان وقوع جنگ نیستند. آیتالله خامنهای گفتهاند که ایران «مذاکره نمیکند، ضمن اینکه جنگ هم نخواهد شد.» این اظهارات رهبری، این نقطه امید را ایجاد میکند که اراده رهبر انقلاب مبتنی بر جلوگیری از وقوع جنگ است. اینکه به چه صورت قرار است از تنش و درگیری نظامی جلوگیری شود مشخص نیست اما نهایتا این مساله روشن است که ایشان مخالف وقوع درگیری نظامی هستند. از سوی دیگر ترامپ هم در عمل نشان داده که کنشگری اقتصادی است و میداند که جنگ برای امریکا بسیار هزینهبر است و با منطق اقتصادی همخوان نیست. بنابراین دادههای برآمده از هر دو سوی این ماجرا برای افرادی که به دور از هیجانات، مسائل را تحلیل میکنند این واقعیت را نمایان میکند که احتمال وقوع جنگ بالا نیست».
شکوری راد تاکید کرد: «شخصا معتقدم احتمال اینکه در ماههای آینده شاهد دیدار و گفتوگوی مستقیم میان ترامپ و رهبری باشیم از احتمال وقوع جنگ بیشتر است. یعنی احتمال یک چنین دیداری که در نگاه اول بعید به نظر میرسد از احتمال وقوع جنگ بیشتر است. اما در عین حال با توجه به اینکه جنگ یک رخداد خانمانسوز است، اندک احتمال وقوع آن هم نگرانکننده است».
وی افزود: «به هر حال ایران از نظر نظامی یک کشور مقتدر است. کشورهای همسایه هم به این اقتدار اذعان دارند. اراده محکمی هم در سطح رهبری مشاهده میشود. هم توان نظامی ایران بالاست و هم اراده محکمی در داخل وجود دارد. این روند باعث شده تا کشورهای منطقه از ایران حساب ببرند. از آنجا که توافق مناسب بین ایران و امریکا، میتواند نگرانیهای آنان را کاهش دهد، این کشورها اکنون خواهان این توافق هستند. چرا که وضعیت موجود برای آنها هم فرساینده است. بنابراین توافق بین ایران و امریکا همه طرفها را به جز اسراییل خوشحال میکند».
******
چه کسی قرار است جلوی اخبار دروغ را بگیرد؟
سایت رجانیوز نوشت:
«اقداماتی در حوزه اطلاعرسانی صورت گرفته که موجب بیاعتمادی جامعه شده و قدم اول کار ما این است که با مردم صادق باشیم. اگر ما مسلمانیم و به اعتقادات خود باور داریم باید بدانیم که از همه انسانها پیمان گرفته شده که جز حق نگویند، چراکه عاقبت با کسی است که با حق است و عاقبت دروغ، شایعه و تهمت باطل است».
مطالب بالا بخشی از سخنرانی مسعود پزشکیان در سالگرد ۹۰ سالگی خبرگزاری ایرنا است. در این بازدید، پزشکیان ضمن ابراز تأسف، عدم صداقت گفتار را مسبب بیاعتمادی جامعه خواند. اما با بررسی عملکرد رسانههای دولت شاهد عدمصداقتهای پرتکرار تیم رسانهای دولت هستیم. تکذیب سفر شهرام دبیری، به قطب جنوب توسط روابط عمومی معاونت پارلمانی رئیس جمهور و خبرگزاری ایرنا آخرین نمونه انتشار اخبار جعلی و دروغ توسط رسانههای وابسته به دولت بود که در نهایت صحت این خبر توسط شخص پزشکیان تایید شد. اما این تنها خبر جعلی ماههای اخیر تیم رسانهای دولت نبود.
تنها سه ماه پس از تشکیل دولت، سخنگوی دولت اعلام کرد با دستور پزشکیان مازوت سوزی در ۳ نیروگاه به خاطر سلامت مردم متوقف شده و دولت سلامت مردم را به خاموشی برقها ترجیح داده است. موضوعی که تبلیغات گسترده حامیان دولت درباره تدبیر پزشکیان برای حفظ سلامتی مردم را به دنبال داشت اما در ادامه با اعلام ادامه مازوت سوزی نیروگاهها و عذرخواهی پزشکیان این خبر به لیست اخبار غلط و جعلی دولت اضافه شد.
اما این پایان اخبار جعلی دولت نبود. در روزهای پایانی سال گذشته، قائمپناه معاون اجرایی رئیسجمهور اعلام کرد که محبوبیت پزشکیان ۷۳٪ است. صحت این آمار خیلی زود توسط بسیاری از صاحب نظران و همچنین دادههای مراکز معتبر نظرسنجی مردود اعلام شد تا قائمپناه مجبور به تصحیح سخنان خود شده و اعلام کند این عدد «از کمینه تا بیشینه» بوده است. این اتفاق یکی دیگر از بیتوجهیهای منصوبین پزشکیان به روایت صادقانه محسوب میشود.
موارد نامبرده تنها بخشی از سخنان ناصحیح مسئولان و رسانههای رسمی دولت در ماههای کوتاه گذشته از شروع دولت چهاردهم است که باعث بیاعتمادی شدید به دولت شده است.
******
عملیات رسانهای ترامپ برای افکار عمومی داخل ایران/ جنگ، مذاکره، دروغ
سایت جهاننیوز نوشت:
پس از ارسال نامه تهدیدآمیز ترامپ به ایران، گمانهزنیها در مورد پاسخ ایران به این نامه و نوع واکنش ترامپ شدت گرفت. خصوصاً زمانی که وی ایران را تهدید به بمباران کرد، رسانهها رویارویی ایران و آمریکا را محتملتر از هر زمان دیگری دانستند. پیش از ارسال این نامه، ادبیات رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران رفته رفته تندتر میشد. این رویکرد افراط گرایانه ترامپ، با امضاء یادداشت ضدایرانی آغاز و با تهدیدات ضمنی و گاه و بیگاه وی به مرور شدت گرفت تا آنکه آتش خشم او دیوانه وار بر غزه و یمن فرو ریخت؛ به این امید که سیاست ارعاب آمیزش در دولتمردان ایران تاثیر بگذارد و با قبول پیش شرطهای هستهای ترامپ، قدرت موشکی و منطقهای ایران را پای میز به او ببخشند.
اما ترامپ پس از دریافت پاسخ متقابل جمهوری اسلامی، به یکباره موضع خود را نسبت به ایران تعدیل کرد. او ابتدا مذاکره غیرمستقیم هستهای با ایران را تلویحاً تایید کرد. گرچه در اظهارات بعدی خود مدعی شد: «فکر میکنم ایران مایل به مذاکره مستقیم با آمریکاست»! ترامپ در همین اظهارات مکارانه خود چنین بیان کرده بود: «فکر میکنم اگر به طور مستقیم گفتوگو کنیم، بهتر است. روند سریعتر پیش میرود و طرف مقابل را بهتر درک میکنید تا اینکه بخواهید از واسطهها استفاده کنید».
اظهار خوشحالی ترامپ از مذاکره با ایران، کار او را به جایی رساند که خواهان گرفتن جشن منطقهای هم شد: «پس از امضای توافق با ایران، یک جشن بزرگ در خاورمیانه برگزار خواهیم کرد». بسیاری از تحلیلگران عقب نشینی ترامپ از مواضع جنگ طلبانه خود را حاصل نامه ایران به علاوه رونماییهای تسلیحاتی نیروهای مسلح میدانند. بعضی نیز معتقدند که ترامپ بین مشاوران جنگ طلب و معاونان واقع بین خود، فعلاً ترجیح داده واقع بین باشد و گزینه جنگ را کنار بگذارد.
حالا ترامپ با به دست گرفتن عملیات رسانهای بازی جدیدی را علیه ایران هم آغاز کرده است. علی رغم توافق ایران و آمریکا برای انجام گفتگوهای غیرمستقیم در عمان که در ادوار گذشته از جمله دولت شهید رئیسی هم انجام میشد و اساسا موضوعی جدیدی هم نیست، رئیس جمهور آمریکا مدعی شده است که در حال مذاکره مستقیم با ایران هستیم!
کاملا مشخص است که این دست اظهارات ضد و نقیض ترامپ در مورد جنگ یا مذاکره، مذاکره مستقیم یا غیر مستقیم و مواردی از این دست کاملا هوشمندانه بوده و با هدف تحریک افکار عمومی داخل ایران، برهم زدن دستگاه محاسباتی تصمیم گیران ایرانی و همچنین ایجاد شکاف داخل کشور انجام شده است. به عقیده آنها ادبیات متناقض یک روز جنگ و یک روز مذاکره از یک طرف اثرات مخربی بر بازار داخلی ایران خواهد گذاشت و از طرف دیگر جامعه را مایوس و در مقابل مسئولان ایرانی بدبین خواهد کرد. رهبرانقلاب هم در هفتههای گذشته از جمله خطبههای نماز عید سعید فطر اشاره کردند که دشمن برای برهم زدن آرامش داخل کشور برنامه دارد.
این پازل ضدایرانی وقتی شفافتر میشود که پس از شکست تهدید ایران به جنگ و اصرار برای مذاکره مستقیم، حال عناصر وطن فروش فراری از کشور دست به کار شده اند تا بر مبنای ادعای دروغ ترامپ بتوانند افکار عمومی داخل ایران را علیه مسئولان کشور تحت تاثیر قرار بدهند. موضع ایران توسط رهبر انقلاب مشخص شده و کاملا واضح است. مسئولان کشور از جمله رئیس جمهو تا دستگاه دیپلماسی هم مواضع شفافی در تبعیت از بیانات رهبری اتخاذ کردهاند. مسئولان نظامی هم پیامهای لازم و تصاویر مورد نیاز را تولید کردهاند. مسئولان امر باید مراقب بلندگوهای به ظاهر ایرانی اما در خدمت آمریکاییها در داخل کشور باشند؛ مرجفونی که رهبرانقلاب چندی پیش درباره آنها تذکر دادند.
******
ماجرای ترور سردار حاجیزاده چیست؟
خبرگزاری فارس نوشت:
یک منبع آگاه با رد شایعۀ اخیر برخی رسانههای معاند و فضای مجازی دربارۀ ترور سردار حاجیزاده آن را بخشی از سناریوی تکراری دشمن برای ایجاد رعب و اختلال در فضای روانی کشور دانستند.
این منبع آگاه با اشاره به سابقۀ دروغپردازیهای رسانههای ضدایرانی در موارد مشابه، مانند شایعۀ ترور سردار قاآنی که بارها تکذیب شد، تأکید کرد: «دشمنان ایران با القای اخبار کذب، تلاش میکنند ذهن مردم را بهسمت فضای جنگ و ترس سوق دهند، اما این توهمات کودکانه هرگز محقق نخواهد شد.»
وی افزود: «سردار حاجیزاده همچنان با اقتدار در حال انجام مأموریتهای خود است و اینگونه شایعات تنها نمایش مضحک دیگری از ناتوانی دشمن در مقابله با قدرت و هوشیاری ملت ایران است.»
این منبع در پایان به طرحکنندگان این اخبار دروغین گفت: «اگر انرژی خود را صرف واقعیتها میکردند، امروز مجبور نبودند هر چند ماه یکبار، سناریوی ترورهای تخیلی را تکرار کنند!»
******
حسن روحانی چه در سر دارد؟
سایت تابناک نوشت:
حسن روحانی رئیس جمهور اسبق در هفته های اخیر دور جدیدی از فعالیت سیاسی و رسانه ای خود را آغاز کرده است. او در آخرین روزهای سال ۱۴۰۳، با لحنی تازه دست به انتقاد زد. روحانی در یک اظهار نظر صریح دیگر وضعیت کنونی ایران را "بسیار خطرناک" توصیف کرد. این در حالی است که محمود واعظی رئیس دفتر روحانی در هفته گذشته هم بلافاصله این راهبرد را ادامه داد و به دفاع از عملکرد دولت وقت در ماجرای برجام پرداخت، رویکردی که به نظر می رسد با یک توع هماهنگی ویژه اتخاذ شده و پیشبینی می شود همچنان ادامه خواهد یافت.
نوک تیز پیکان حملات حسن روحانی، صداوسیما بود، روحانی برای اولین بار از تعبیر خاص "گروهک" برای اداره کنندگان صداوسیما استفاده کرد. حسن روحانی در ماجرای برجام، زخم خورده از خصوص صداوسیما است و به نظر می رسد رویکرد جدید بر این اساس تنظیم شده باشد. روحانی همچنین بر لزوم تعامل با جهان و وحدت ملی تأکید کرد و گفت که بدون جذب سرمایه، فناوری و بازار، بازسازی اقتصادی ممکن نیست.
روحانی با تأکید بر نیاز به "تعامل سازنده با جهان"، خود را به عنوان یک "سیاستمدار و راهبر اهل راه حل" محور معرفی کرد که میتواند جایگزینی برای سیاستهای فعلی باشد. بلافاصله بعد از این دیدار با اعضای کابینه سابق، حسن روحانی که معمولا تن به مصاحبه نمی دهد؛در مصاحبهای که به مناسبت سال جدید با روزنامه ایران انجام داد به بازی جدید خود ادامه داد و سخنانی را مطرح کرده که در فضای سیاسی و رسانهای کشور به عنوان افشاگری تلقی شده است که برخی آن را نشانه بازگشت سیاسی روحانی تلقی کردند.
بطور خلاصه می توان گفت سیاست حسن روحانی این است، ضرباتی را که در طول هشت سال ریاست جمهوری خود خورده است را جبران کند و طرحی نو دراندازد. روحانی که پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود مدتی سکوت اختیار کرده بود، اکنون و در آستانه تحولات سیاسی منطقه و جهان، تصمیم به بازگویی این روایت گرفته است. این زمانبندی میتواند حاکی از تلاش او برای بازگشت به صحنه سیاسی کشور یا تأثیرگذاری بر روندهای جاری باشد.
******
پشت صحنه ترور دو قاضی شهید چه بوده است؟
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسه غیرعلنی مجلس ابعاد حادثه ترور دو قاضی گفت: «طبق گزارش ارائه شده، ضارب دو قاضی شهید با منافقین مرتبط بوده است».
احمد نادری اظهار کرد: «صبح امروز در جلسه غیر علنی مجلس، گزارش مشترک کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی و حقوقی و قضایی درباره ترور شهیدان مقیسه و رازینی دو قاضی دیوان عالی بررسی شد».
وی توضیح داد: «رئیس مجلس به دو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و حقوقی و قضایی ماموریتی برای بررسی ابعاد ترور دو قاضی شهید داده بود تا گزارشی از نهادهای نظارتی و امنیتی مرتبط با قوه قضاییه گرفته و به مجلس ارائه کند».
این عضو هیئت رئیسه مجلس بیان کرد: «در این گزارش زمینهها، اهداف و نحوه ترور تشریح شده بود؛ اینکه پشت صحنه اهداف ترور چه بوده و ضارب با چه کسانی و چه سازمانهایی مرتبط بوده است».
نادری گفت: «قرائت این گزارش مفصل ۳۰ دقیقه به طول انجامید و ۵ نفر از نمایندگان به همراه رئیس کمیسیون امنیت ملی به بیان نظرات خود پرداختند».
وی در مورد اینکه پشت صحنه ترور دو قاضی شهید چه بوده است، گفت: «در گزارش اهداف و انگیزههای ترور مشخص شده، از جمله اینکه ضارب مرتبط با سازمانهای خارجی همچون گروهک تروریستی منافقین بوده است».
******
ادعای عضو مجمع تشخیص در خصوص نفوذ انگلیس در صنعت نفت ایران
علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگویی به چند و چون نفوذ انگلیس در صنعت نفت پرداخت.
به گزارش خبرآنلاین، عضو مجمع تشخیص مصلحت تصریح کرد: «به وضوح میتوان گفت که انگلیس در صنعت نفت ایران نفوذ قطعی دارد. عدم توسعه نفت ایران نتیجه سیاستهای این کشور است. من به یقین میگویم که نفوذ انگلیس در این زمینه اجرایی است و نه صرفاً اطلاعاتی. به عبارت دیگر، هر نقشهای که برای توسعه نفت ایران طراحی شود، از سوی آنها مختل خواهد شد. این نفوذ ممکن است به زبانی خیرخواهانه یا متمدنانه بیان شود، اما هدف نهایی آنها تغییرات به نفع خودشان است».
آقامحمدی در ادامه اظهار داشت: «موضوع کلیدی در قرارداد IPC این بود که انگلیس به دنبال تصاحب نفت اهواز بود. آنها میخواستند بر روی منابعی بنشینند که ما ۵۶ درصد از آن بازدهی داشتیم و با این کار به نوعی ادعا کنند که نفت را به دست آوردهاند. ضربهای که در این زمینه به ما وارد شد، ناشی از همین تلاشها بود».
او در پایان تاکید کرد: «استقلال نفت ایران اهمیت زیادی دارد و تنها راه به زانو درآوردن ایران همان روشی است که در زمان مصدق استفاده کردند. اما اکنون شرایط متفاوت است و ما باید مدل خودمان را پیش بگیریم. باید مسیر درست را انتخاب کنیم و مطمئنم که بسیاری از کشورهای غربی پشت دیگران وارد این صحنه خواهند شد. من بیاطلاع نیستم و یقین دارم که هیچ کس از خیر انرژی در ایران نخواهد گذشت».
******
پاسخ عراقچی به ادعای آمریکاییها
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه عراقچی پیرامون مذاکرات آتی ایران و آمریکا در عمان گفت: «مذاکرات همانطور که اعلام شد روز شنبه در عمان برگزار خواهد شد و غیرمستقیم خواهد بود. ما شیوه دیگری را برای مذاکره نمیپذیریم. مذاکره شکلش مهم نیست. آنچه که اهمیت دارد موثر بودن یا نبودن و جدی بودن یا نبودن طرفین در مذاکرات است و اراده برای رسیدن به یک راه حل. این هست که ملاک عمل است».
این دیلپمات ایرانی در خصوص مذاکرات غیرمستقیم گفت: «مذاکره غیرمستقیم اصل چیز عجیبی نیست. در تاریخ روابط بینالملل به کرات اتفاق افتاده و کشورهایی هستند که به دلایل تاریخی، خصومتها و هر دلیل دیگری حاضر به ملاقات نیستند. همین الان مذاکره بین روسیه و اوکراین غیرمستقیم و اتفاقا از طریق آمریکا دارد صورت میگیرد. در موضوع ما عمان واسطه است. ما به عمان به خاطر گذشته خوبی که داشتند اطمینان و اعتماد داریم. امیدوایم که با اراده جدی طرف مقابل برای رسیدن به یک راه حل دیپلماتیک مواجه باشیم».
وی در واکنش به ادعای رسانههای آمریکایی که در ابتدا مذاکرات غیرمستقیم است و سپس مستقیم میشود، تاکید کرد: «ما همچنین قراری نگذاشتیم».
عراقچی در خصوص محور مذاکرات و ادعاهای رژیم صهیونیستی گفت: «طبیعی است که هرکسی که ممکن است گمانه زنی و یا آرزوهای خودش را داشته باشد. آنچه که مقامات رژیم صهیونیستی گفتند آرزوهای آنان است که هرگز محقق نخواهد شد».
وی در واکنش به ادعاهایی مبنی بر پیش شرط آمریکا برای مذاکره، تاکید کرد: «هیچ پیش شرطی از نظر ما پذیرفتنی نیست و وجود هم ندارد».
******
گزینههای پزشکیان برای وزارت اقتصاد
سایت فرارو نوشت:
دوازدهم اسفندماه گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی رای اعتماد خود به عبدالناصر همتی را پس گرفتند. سید کامل تقوی نژاد و علی طیب نیا نامهایی بودند که از فردای استیضاح همتی به عنوان گزینههای محتمل جانشینی او مطرح شدند، اما در روزهای گذشته نام سید شمس الدین حسینی هم به این فهرست افزوده شده است. تقوی نژاد دبیر هیات دولت است و همراهیش با محمدرضا عارف در جریان بازدید آخر سال از خزانه داری کل کشور، گمانه زنیها درباره احتمال معرفی او به مجلس را تقویت کرد.
در کنار این دو که همین حالا هم مسئولیتهایی در دولت دارند، از سید شمس الدین حسینی نیز به عنوان گزینه سوم برای وزارت امور اقتصادی و دارایی یاد میشود. هدایت وزارت امور اقتصادی و دارایی در دولت احمدی نژاد و ریاست کمیسیون اقتصادی مجلس در دوره کنونی، مهمترین مناصب اقتصادی حسینی هستند.
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی، در سال ۱۳۸۸ از سوی حسینی به معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد منصوب شده بود و گفته میشود آرامش حاکم بر روابط مجلس و بانک مرکزی مدیون این آشنایی است و همین آشنایی هم میتواند برگ برنده او در کورس رسیدن به وزارت اقتصاد باشد.
معرفی احتمالی شمس الدین حسینی به وزارت اقتصاد اگرچه هموارترین راه گذر از سد مجلس است، اما بی شک به کام هواداران دولت که همین حالا هم منتقد رویکرد وفاقگرایانه او هستند، خوش نخواهد آمد.