حرکات تندرو‌ها اثری بر دیپلماسی ندارد

فرارو چهارشنبه 20 فروردین 1404 - 15:31
حرکات تندرو‌ها مثل آن چه که در روزنامه آقای شریعتمداری دیدیم از دید من آن اثربخشی‌هایی که برخی معتقدند خواهد داشت را ندارد و بیشتر جنجال رسانه‌ای است تا اقداماتی که بتواند مسیر حرکت دیپلماتیک ایران را تحت تاثیر قرار دهد. حاشیه سازی‌های تندروانه همیشه بوده و قطعا با شروع مذاکرات تندتر و بیشتر هم خواهد شد. اکنون مسئله مهم این است که رهبری با چه نوع مذاکره‌ای موافقت خواهند کرد. حتی هنوز به شکل دقیق مشخص نیست ساز و کار مذاکرات عمان به چه سمتی خواهد بود و آیا واقعا مستقیم است یا غیر مستقیم. ما به انتهای یک خیابان رسیده‌ایم که مسدود و بن بست است و در نتیجه برای دور زدن و عبور از این خیابان به نرمش بیشتری نیاز داریم

فرارو- دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روز دوشنبه ۱۸ فروردین ماه، در جریان دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرد که مذاکرات مستقیم آمریکا و جمهوری اسلامی ایران آغاز شده و روز شنبه ادامه خواهد یافت. این اظهارات در شرایطی منتشر شد که خبر دیدار رسمی وزیر امور خارجه ایران و نماینده آمریکا در امور خاورمیانه در عمان نیز به موازات این سخنان ترامپ رسانه‌ای شد.

به گزارش فرارو، اگرچه رییس‌جمهور آمریکا مدعی شده: «اگر مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران موفقیت‌آمیز نباشد، فکر می‌کنم ایران در خطر بزرگی خواهد بود. خطر بسیار زیاد. چون آنها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند. فرمول پیچیده‌ای نیست؛ ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد.»، اما مقام‌های ایران بار‌ها در خصوص همکاری کامل با آژانس انرژی اتمی و عدم دستیابی به سلاح هسته‌ای توسط ایران تاکید کرده‌اند. با توجه به حساسیت مسئله مذاکرات پیش رو، فرارو در گفت‌و‌گو با علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل به بررسی این موضوعات پرداخته است:

شرایط کشور حساس است وقتی برای توسعه تنش‌ها نداریم

علی بیگدلی به فرارو گفت: «این نکته بسیار مثبتی است که وزیر امور خارجه کشورمان قرار است مذاکرات بین ایران و ایالات متحده را هدایت کند. این مهم نیست که طرف مقابل نماینده آمریکا در امور خاورمیانه (ویتکاف) را برای انجام مذاکرات انتخاب کرده است. نکته مهم این است که آقای عراقچی در این مذاکرات حضور دارند و اهمیت این مذاکرات از سوی ایران مورد توجه قرار گرفته است. نگاهی به بیانیه کاخ سفید درباره مذاکرات، نشان می‌دهد هدف ایالات متحده روی مذاکرات مستقیم تنظیم شده است. باید دقت داشته باشیم که مذاکرات این بار با دفعات گذشته بسیار متفاوت است. ما به انتهای بن بست رسیده‌ایم و ناچاریم، سیاستی انعطاف پذیر را در پیش بگیریم و دست از سیاست‌های نامنعطف برداریم. آن چه از سوی مقامات رسمی به شکل تند مطرح می‌شود بیشتر برای آرام کردن فضای داخلی است، اما معتقدم که همه مقامات کشور، غیر از مذاکره مستقیم و رسیدن به یک نتیجه مطلوب به گزینه‌های دیگری هم فکر می‌کنند.»

وی افزود: «مردم زیر بار فشار اقتصادی قرار دارند و تنگنا‌های معیشتی نیز از حد عادی خارج شده است. ما در شرایط بسیار ناگواری قرار داریم و جامعه توان تحمل بار معیشتی موجود را ندارد. از طرف دیگر باید توجه کنیم که بازو‌های خود را در منطقه از دست داده‌ایم و به همین دلیل است که امیدواریم سفر آقای عراقچی حتما به نتیجه برسد چرا که شرایط امروز ایران بسیار حساس است و دیگر وقتی برای توسعه تنش‌ها و در نتیجه افزایش فشار اقتصادی نداریم.»

جنگی رخ نمی‌دهد اگر در مسائل هسته‌ای کمی نرمش داشته باشیم

این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در ادامه گفت: «مدت هاست که ترامپ روی ۳ محور اصلی مانور می‌دهد: مسئله هسته‌ای، مسئله موشک‌ها و مسئله دخالت ایران در مسائل منطقه‌ای. در حال حاضر ما دخالت آنچنانی در منطقه نداریم و حتی به طور رسمی اعلام کرده‌ایم که از حوثی‌ها حمایت نمی‌کنیم. در مورد موشک‌ها نیز قطعا می‌توانیم به یک توافق برسیم. مشکل اکنون بیشتر درباره مسائل هسته‌ای است. طبیعتا نمی‌توان انتظار داشت ایران تاسیسات هسته‌ای خود را به طور کامل جمع کند. اما حدس می‌زنم ایران و ایالات متحده بتوانند در این زمینه نیز با توجه به اهمیت دستیابی به توافق، به یک جمع بندی قابل قبول برسند. به عنوان یک تحلیلگر سیاسی موافق نیستم همه تجهیزات ما در حوزه هسته‌ای جمع شود، بلکه باید به یک توافق جامع و مبتنی بر منطق برسیم، اگر غیر از این باشد، بار دیگر، همان مشکلات سال ۲۰۱۵ و برجام رخ خواهد داد.»

وی افزود: «نتانیاهو گفت اگر به ایران فرصت دهیم که ۴۷ درصد غنی سازی را داشته باشد، در شرایطی دیگر دوباره به افزایش غنی سازی بر می‌گردد. من معتقدم عمده تلاش‌ها برای درگیری و تنش از سوی نتانیاهو است. ترامپ به هیچ وجه حاضر نیست با ایران وارد جنگ شود، شرایط داخلی آمریکا و شرایط منطقه‌ای ما به هیچ وجه اجازه جنگ را نمی‌دهد. هنوز هم معتقدم جنگی اتفاق نمی‌افتد، مشروط بر آن که در مسائل هسته‌ای، نرمش بیشتری نشان دهیم.»

حرکات تندرو‌ها اثری بر دیپلماسی کشور ندارد

این استاد دانشگاه در ادامه تاکید کرد: «حرکات تندرو‌ها مثل آن چه که در روزنامه آقای شریعتمداری دیدیم از دید من آن اثربخشی‌هایی که برخی معتقدند خواهد داشت را ندارد و بیشتر جنجال رسانه‌ای است تا اقداماتی که بتواند مسیر حرکت دیپلماتیک ایران را تحت تاثیر قرار دهد. حاشیه سازی‌های تندروانه همیشه بوده و قطعا با شروع مذاکرات تندتر و بیشتر هم خواهد شد. اکنون مسئله مهم این است که رهبری با چه نوع مذاکره‌ای موافقت خواهند کرد. حتی هنوز به شکل دقیق مشخص نیست ساز و کار مذاکرات عمان به چه سمتی خواهد بود و آیا واقعا مستقیم است یا غیر مستقیم. ما به انتهای یک خیابان رسیده‌ایم که مسدود و بن بست است و در نتیجه برای دور زدن و عبور از این خیابان به نرمش بیشتری نیاز داریم.»

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.