همشهری آنلاین- علیالله سلیمی: اوقات فراغت روزهای پایانی هفته فرصتی برای انجام آن دسته از کارها و دغدغههایی است که معمولا در طول هفته فرصت چندانی برای انجام آنها فراهم نشده است. از جمله این دغدغهها، مطالعه و کتابخوانی است که روزهای پنجشنبه و جمعه از بهترین زمانها برای پرداختن به مسئله است. برای این منظور، دو کتاب خواندنی ادبی برای مطالعه در پایان این هفته معرفی میشود.
- شکارچیان ماه
کتاب«شکارچیان ماه» نوشته محمدرضا بایرامی، روایتی از دوران جنگ ایران و عراق از منظر نگهبان یک شرکت تعطیلشده در اطراف هور است که فضای مربوط به سالهای پس از جنگ را روایت و در لابه لای قصه، وقایع دوران جنگ هم بازگو میشود. شخصیت اصلی که صابر سلوکی نام دارد، اهل محله نازیآباد تهران و اصالتاً اهل شهرستان تاکستان از توابع استان قزوین است. در سالهای ابتدایی جنگ پشتکنکوری بوده و یکی از دوستانش به نام یوسف به جبهه میرود؛ اما خیلی زود خبر شهادتش میرسد و این موضوع بر صابر تأثیر زیادی میگذارد. او در هنگام نگهبانی از یک شرکت تعطیلشده در اطراف هور، وضعیت آن منطقه در دوران جنگ را روایت میکند.
داستان در قالب سومشخص است و بخش زیادی از آن مربوط به فضای ذهنی و افکار صابر است. محمدرضا بایرامی که از نویسندگان صاحبسبک و پیشکسوت ادبیات دفاع مقدس است، در رمان جدید خود؛ «شکارچیان ماه» به سراغ رزمندهای رفته است که بهرغم پایان نبردها و گذشت چند دهه از پایان جنگ تحمیلی، هنوز دل در گرو آن ایام دارد و پیوند خاطراتش او را به جایی کشانده است که روزگاری محل حماسههای رزمندگان در دوران دفاع مقدس بوده است.
صابر ذهن چند پارهای دارد؛ از یک سو آمده است به عنوان نگهبان یک مکان دور افتاده انجام وظیفه کند و از سوی دیگر، نشانههایی در آن مکان دور افتاده میبیند و حوادث و اتفاقهایی از گذشته در ذهنش تداعی میشود که او را از زمان و مکان فعلی جدا میکند و به زمانهای دور در گذشتههای نه چندان دور میبرد که همراه سایر دوستان رزمنده در عملیاتهای نظامی آن دوران حضور و نقش مؤثری داشتهاند. منطقه هور که حالا بر اثر اتفاقها و بحرانهای زیست محیطی به یک منطقه خشک و بدون آب و علف تبدیل شده، در ذهن و خاطرات صابر، جایی است که زمانی مملو از آب و نیزارهای وسیعی بوده و رزمندگان دوران دفاع مقدس برخی فعالیتهای اطلاعاتی- نظامی و حتی عملیاتهای جنگی را در میان نیزارهای این منطقه به انجام رساندهاند.
- نیست
کتاب «نیست» جدیدترین مجموعه شعر فاضل نظری، شاعر نامآشنای معاصر است که اخیرا منتشر شده و در مدت یکماه به چاپ ششم رسیده است. اثر منظوم، هشتمین کتاب شعر فاضل نظری محسوب میشود که مانند آثار قبلی شاعر مورد استقبال مخاطبان آثارش قرار گرفته است. این مجموعه شعر، شامل ۴۱ غزل از تازهترین سرودههای این هنرمند با مضامین عاشقانه و اجتماعی است. در کتاب «نیست»، شاعر با تکیه بر بیان موجز، زبان آهنگین و تصاویر بدیع، مفاهیم والایی از عشق، رنج، فراق و امید را به تصویر کشیده است. اشعار فاضل نظری در این مجموعه همانند آثار قبلیاش، از پیچیدگیها دور نگه داشته شده و نیازی به شرح و بسط اضافی ندارند؛ ویژگیای که سبب محبوبیت اشعار او میان مخاطبان شده است.
در یکی از غزلهای کتاب «نیست» میخوانیم: «اوقات تلخ و وضع خراب و هوا پس است/ من تاب قهر یار ندارم بگو بس است/ رعنا بُتی که آب و گل آفرینشش/ از چشمهای مبارک و خاکی مقدس است/ ای جان بر لب آمده لبهای دوست را/ آرامتر ببوس که این غنچه نورس است/ آشفتهخاطرش مکن ای پیک و بازگرد/ حتی مگو که نامه به خط فلانکس است/ زندانی امیدم و میدانم این قفس/ هر قدر هم بزرگ شود باز محبس است/ لازم نبود نام خودت را بیاوری/ فاضل همین که شعر تو را بشنود بس است»
اکثر اشعار فاضل نظری مخاطبانی در هر دو گروه عام و خاص دارد و سرودههایش در بین اقشار مختلف مردم محبوب است. تمایل به کوتاهسرایی سبب بیشتر خواندهشدن شعرهایش شده و این امر بر میزان محبوبیت آثارش افزوده است. پیش از این، هفت عنوان کتاب با نامهای «گریههای امپراتور» (۱۳۸۳)، «اقلیت» (۱۳۸۵)، «آنها» (۱۳۸۸)، «ضد» (۱۳۹۲)، «کتاب» (۱۳۹۵)، «اکنون» (۱۳۹۷) و «وجود» (۱۴۰۰) از این شاعر منتشر شده است. کتاب جدید«نیست» در ۸۸ صفحه و بهای ۱۷۵ هزار تومان از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.