به گزارش رکنا، دکتر مجتبی توفیق، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی، در گفتگو با خبرنگار رکنا به تحلیل وضعیت بازار طلا در ماههای آینده پرداخت و تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر قیمتها را بررسی کرد. وی پیشبینی کرد که در صورت نتیجه مثبت مذاکرات، شاهد کاهش مقطعی قیمت طلا خواهیم بود، اما مشکلات اقتصادی داخلی همچنان مهمترین عامل تعیینکننده روند بازار طلا خواهد بود.
دکتر مجتبی توفیق، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، کارشناس مسائل اقتصادی و فعال در حوزه طلا و جواهر، در خصوص شرایط بازار طلا در روزها و ماههای آینده با توجه به تأثیرات مذاکرات، اینگونه اظهار نظر کرد:
«اولاً باید بگویم که معادلات سیاسی در کشور همیشه برای افرادی که مصرفکننده طلا هستند، جذابیت زیادی ندارد. بزرگترین معضل فعلی کشور این است که مردم بیشتر از آنکه به فکر توسعه اقتصادی یا سرمایهگذاری بلندمدت باشند، به حفظ ارزش پول خود فکر میکنند. در چنین شرایطی، آنها به سمت کالاهای لوکسی همچون طلا میروند؛ البته نه طلاهای ساختهشده، بلکه طلاهای آبشده.
وی با اشاره به این مبحث که مهمترین نکته این است که ما باید ابتدا ببینیم دکترین مذاکرات ایران و آمریکا به کدام سمت خواهد رفت. در حال حاضر، وضعیت مذاکرات به گونهای است که قیمتها به پایینترین حد خود رسیده است، اما چرا؟ چون صحبتهایی در جریان است که نشان میدهد ممکن است مذاکرهای انجام شود گفت: سوال این است که نتیجه این مذاکره چه خواهد بود؟ اگر مذاکرات به نتایج مثبت منجر شود، همانند سال ۹۵، قیمتها در کوتاهمدت ریزش خواهند داشت اما نه ریزش زیاد. نکته مهم این است که بودجه کشور برای امسال به گونهای بسته شده که دولت اجازه نمی دهد قیمتها به زیر سطح خاصی کاهش یابند. در نتیجه، پیشبینی من این است که قیمت دلار در نهایت بین ۸۵ تا ۹۰ هزار تومان ثابت خواهد ماند و قیمت طلا نیز ممکن است اصلاحی در محدوده ۶۸۰۰ تا ۷۲۰۰ هزار تومان داشته باشد. در واقع، میتوان بازهای ۴۰۰ هزار تومانی برای طلا در نظر گرفت.
دکتر توفیق تاکید داشت : در حال حاضر، قیمت جهانی طلا در حدود ۳۰۰۰ دلار است و این قیمت بر روی قیمت داخلی طلا تأثیرگذار خواهد بود. در نتیجه، نمیتوان نگران بود که مانند سالهای گذشته، مانند دوران قطعنامهها یا جنگ ایران و عراق، شاهد ریزش شدید قیمت طلا باشیم. اگر بخواهیم فرض کنیم که این ریزش اتفاق بیفتد، باید به تجربیات گذشتهمان از جمله قطعنامهها و برجام در سال ۹۵ توجه کنیم. مشکلات اقتصادی داخلی همچنان با حتی رفع تحریم هم به زودی حل شدنی نیست و تا زمانی که این مسائل حل نشوند، روند افزایش قیمتها ادامه خواهد داشت.
افزود: حال، فرض کنیم مذاکرات بر اساس دکترین ایران انجام نشود، باید بدانید که بازار طلا به سرعت در این شرایط پیش واکنش خواهد داشت و قیمتها به طور ناگهانی افزایش خواهند یافت. به عبارت دیگر، اگر نتیجه مذاکرات منفی باشد، قیمت مثقال طلا میتواند به طور ناگهانی بین ۵ تا ۶ میلیون تومان افزایش پیدا کند و قیمت طلا به حدود ۸ تا ۹ میلیون تومان برسد.
در نهایت، باید یادآور شوم که مردم باید با دقت بیشتری به خرید طلا بپردازند. اخیراً در پلتفرمهای اجتماعی، افرادی که تجربه کافی در این زمینه ندارند، توصیههایی به مردم میکنند که میتواند خطرناک باشد. در اسفندماه، به دلیل تأثیر همین توصیهها، تقاضای زیادی برای طلا ایجاد شد. از خریداران خرد که ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه داشتند تا افرادی که قصد خرید طلای زیادی داشتند، همگی وارد بازار شدند. این افزایش تقاضا باعث کاهش عرضه شد، چرا که طلا کالایی نیست که به سادگی بتوان آن را تولید کرد. باید از معادن استخراج شود، فرآیندهایی طی شود و در نهایت به دست مصرفکننده برسد. همین عوامل باعث میشود که قیمت طلا ناگهان افزایش یابد، همانند آنچه که در شب عید و روزهای اخیر شاهد بودیم. این افزایش قیمت باعث میشود که برخی افراد که نگران قیمتها هستند، تصمیم به فروش بگیرند و این امر خود باعث کاهش قیمتها به طور ناگهانی، حتی تا ۶۰۰ هزار تومان پایینتر شود.»
این تحلیل دکتر توفیق بر اساس وضعیت موجود بازار و تأثیرات احتمالی مذاکرات بین ایران و آمریکا بود.