به گزارش رکنا، محققان شیوهای نوین برای کاهش سطح جیوه در کنسرو ماهی تن ارائه کردهاند. وجود جیوه در ماهی تن، با وجود تمامی فواید مصرف ماهی، همواره یک نگرانی جدی برای سلامت بوده است.
پژوهشگران دانشگاه علوم کشاورزی سوئد و دانشگاه فناوری چالمرز نشان دادهاند که افزودن آمینواسید سیستئین به کنسرو ماهی میتواند سطح جیوه را تا ۳۵ درصد کاهش دهد.
بر اساس نتایج این تحقیقات، تکههای ماهی تن در محلول آبی دارای سیستئین قرار داده شدند. یافتهها نشان میدهد که هرچه تماس گوشت ماهی با این محلول بیشتر باشد، مقدار بیشتری از جیوه به محلول منتقل خواهد شد.
علت انتخاب سیستئین، تمایل بالای این ماده به پیوند با جیوه است. این ویژگی که باعث تجمع جیوه در بدن ماهیها میشود، حالا برای جدا کردن جیوه از گوشت ماهی بهکار گرفته شده است. شمیسلاو اشتراکوفسکی، شیمیدان از دانشگاه چالمرز، گفت: «ما بر این باور بودیم که این پیوند قوی میتواند بخشی از جیوه موجود در ماهی را جدا کرده و در محلول ذخیره کند؛ اما مدیریت این جیوهی جداشده، به پژوهشهای بیشتری نیاز دارد.»
اگرچه سطح جیوه در اکثر ماهیها معمولاً نگرانکننده نیست و فواید مصرف ماهی بیشتر از خطرات احتمالی آن است، اما برای بانوان باردار و کودکان توصیه میشود که با دقت بیشتری ماهی مصرف کنند. استفاده از این روش میتواند ایمنی مصرف ماهی را بهویژه برای گروههای حساس افزایش دهد.
اشتراکوفسکی ادامه داد: «از نکات ویژه این روش بستهبندی این است که فرایند کاهش جیوه در طی نگهداری محصول روی قفسه اتفاق میافتد و این امر نیاز به اضافه کردن مرحله جدیدی در فرایند تولید را از بین میبرد.»
مطالعات نشان داد که این روش هیچ تغییری در ظاهر، طعم یا بوی ماهی ایجاد نمیکند. همچنین این فرایند کاهش جیوه، بدون نیاز به افزودنیهای اضافی، میتواند تا دو هفته ادامه پیدا کند.
مهدی عبدالهی، دانشمند علوم غذایی دانشگاه چالمرز، در این باره گفت: «تحقیقات ما نشان میدهد که راهکارهای جایگزینی برای مقابله با آلودگی جیوه وجود دارد؛ راهحلهایی فراتر از کاهش مصرف ماهیان آلوده. هدف اصلی ما افزایش ایمنی مواد غذایی، ارتقای بهداشت عمومی و استفاده بهتر از منابع غذایی محدود است.»