به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، «علیرضا ذکاوتی قراگزلو» نویسنده و مترجم چیره دست همدانی در سال ۱۳۲۲ در محله ورمزیار همدان و در یک خانواده فاضل و اهل کتاب دیده به جهان گشود.
او از کودکی با کتاب و اندیشه انیس و مونس میشود و با توجه به نگاهی که پدرش به علم، ادب و عرفان داشت و از همان روزگار شروع به آموختن میکند.
به گفته "عاطفه زارعی" مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور، استاد ذکاوتی از محققان برجسته در حوزه ادبیات و عرفان ایرانی-اسلامی بود و در این زمینه کتابها و مقالات فراوانی نوشت.
حدود ۴۰ کتاب تألیفی و ترجمه این استاد از جمله تشیع و تصوف، العصر الجاهلی (تاریخ ادبی عرب)، آیین رهروی (بازنویسی فرائدالسلوک)، بدیعالزمان همدانی و مقامات نویسی، ترجمه تلبیس ابلیس بنجوزی، تحریر و تلخیص محبوب القلوب فراهی، جنبش نقطویه، عرفیانیات، ابحاث عشره (تصحیح)، سیر تاریخی نقد ملاصدرا، قرآنیات، بازشناسی و نقد تصوف در کارنامه علمی و ادبی او ثبت شده است.
استاد ذکاوتی در ادبیات فارسی و عربی، عرفان اسلامی، عقاید و مذاهب و تاریخ اجتماعی ایران بعد از اسلام مطالعات پیوسته و گسترده داشت و در هر دو رشته ادبیات ابداعی و ادبیات تحقیقی و نیز ترجمه از عربی به فارسی آثار متعددی پدید آورد.
استاد ذکاوتی به خاطر چاپ مقالات متعدد در نقد کتاب در مجلات وزین کشور در سال ۱۳۷۷ به عنوان «منتقد نمونه» و در سال ۱۳۸۵ به عنوان منتقد پیشکسوت موفق به دریافت جایزه شد.
او که جزو هیات مؤلفان دائرةالمعارف تشیع بود، با بنیاد دائرةالمعارف اسلامی و مرکز نشر دانشگاهی نیز برای ویرایش کتاب و مقالات همکاری مستمر داشت.
همچنین به مدت ۱۰ سال داور کتاب سال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.