چین با مجموع تعرفه خالص ۱۰۴درصدی بر کالاهای صادراتی خود به ایالاتمتحده روبهرو خواهدشد؛ این نرخ تعرفه منعکسکننده عوارض ۲۰درصدی قبلی، تعرفه اضافی ۳۴درصدی و افزایش ۵۰درصدی دقیقه آخری است که ترامپ اواخر روز سهشنبه آن را امضا کرد. پس از چین، لسوتو با بیشترین نرخ تعرفه برای یک کشور منفرد در این دور جدید مواجه است و صادرات این کشور آفریقایی به ایالاتمتحده مشمول عوارض ۵۰درصدی خواهد بود.کامبوج نیز با تعرفههای ۴۹درصدی بر واردات از این کشور، در رتبه بعدی قرار دارد، درحالیکه دو همسایه کامبوج در جنوبشرقی آسیا، لائوس و ویتنام، به ترتیب با عوارض ۴۸ و ۴۶درصدی مواجه هستند. شاخصهای بازار سهام آمریکا در پی اعلام تعرفهها توسط ترامپ در دوم آوریل، چهار روز متوالی افت را ثبت کردهاند، اما کاخسفید و ترامپ نگرانیها درباره افت بازار سهام را نادیده گرفتهاند.
ترامپ روز سهشنبه در کاخسفید با اطمینان گفت: «آمریکا خیلی زود دوباره بسیار ثروتمند خواهدشد.» بازارهای آسیایی نیز همزمان با اجراییشدن آخرین تعرفهها، با کاهش مواجه میشدند، بهطوری که شاخص کوپسی کرهجنوبی وارد بازار خرسی شد. بانکمرکزی هند نیز بهمنظور تقویت رشد، پس از اعمال تعرفههای متقابلآمریکا، نرخ سیاستی خود را ۲۵ واحد پایه به ۶درصد کاهش داد، درحالیکه صادرات این کشور به ایالاتمتحده با عوارض ۲۶درصدی مواجه شدهاست.
در واکنش به این تحولات، جیمی دیمون، مدیرعامل جیپی مورگان چیس، در نامه سالانه به سهامداران خواستار حل سریع ابهامات ناشی از تعرفههای دونالد ترامپ شد و نسبت به تجزیه احتمالی «فاجعهبار» اتحادهای اقتصادی بلندمدت آمریکا هشدار داد. دیمون نوشت: «هرچه زودتر این مساله حل شود، بهتر است زیرا برخی از اثرات منفی به مرور زمان بهصورت تجمعی افزایش مییابند و معکوسکردن آنها دشوار خواهد بود.»
او افزود در کوتاهمدت «احتمالا شاهد پیامدهای تورمی، نهتنها بر کالاهای وارداتی بلکه بر قیمتهای داخلی خواهیم بود.» مدیرعامل جیپی مورگان به سوالات متعددی درباره سیاست جدید اشاره کرد، از جمله اقدامات تلافیجویانه احتمالی دیگر کشورها و تاثیر بر سرمایهگذاریها، با اینحال او با لحنی محتاطانه نوشت؛ «البته» برخی دلایل مشروع برای این اقدام وجود دارد و امیدوار است «تاثیر بلندمدت، برخی مزایای مثبت» برای ایالاتمتحده داشتهباشد. دیمون در پایان تاکید کرد: «آمریکا اول خوب است، تا زمانیکه به آمریکا تنها منجر نشود.»
با تهدید دونالد ترامپ مبنیبر افزایش حداقل تعرفه بر کالاهای چینی به ۱۰۴درصد، پکن قصد دارد با یک استراتژی ساده او را زیر سوال ببرد: تلافی، سپس نشستن و انتظار. منابع آگاه میگویند درحالیکه ۷۰ کشوری که هفته گذشته در تعرفههای «روز آزادی» ترامپ هدف قرارگرفتهاند بهدنبال توافق هستند، پکن برعکس عمل کردهاست. بهجای عجله در مذاکرات در سطح بالا، چین قول دادهاست به هر وسیلهای که در دسترس دارد به تلافیجویی ادامه دهد و در عینحال تلاش میکند اقتصاد خود را دربرابر این توفان تجاری مهار کند.
سهام آسیا و اروپا در روز چهارشنبه سقوط کرد و شاخص نیکی ژاپن با کاهش ۳.۹درصدی بهکار خود پایان داد، زیرا آخرین مجموعه تعرفههای ایالاتمتحده از جمله عوارض سنگین ۱۰۴درصدی بر واردات چین به اجرا درآمد. در هند، شاخص سنسکس ۰.۵درصد کاهشیافت و شاخص کوسپی کرهجنوبی ۱.۷درصد افت کرد. در معاملات اولیه اروپا، داکس آلمان ۲.۴درصد، کک۴۰ پاریس ۲.۴درصد و فوتسی۱۰۰ بریتانیا ۲.۲درصد کاهشیافتند. کانادا نیز اعلام کرد تعرفههای تلافیجویانه ۲۵درصدی بر واردات خودرو از ایالاتمتحده که مطابق با توافق تجاری آمریکایشمالی نیستند، اعمال میکند.
همچنین نخستوزیر پاکستان اعلام کرد هیاتی عالیرتبه را برای مذاکره با دولت ترامپ درباره تعرفههای ۲۹درصدی بر واردات پاکستانی به آمریکا اعزام میکند. فرانسه نیز از شرکتهای خود خواست سرمایهگذاری در ایالاتمتحده را «حداقل در طول هفتهها و ماههای اول مذاکرات» درباره تعرفههای تجاری به حالت تعلیق درآورند. سخنگوی دولت فرانسه تاکید کرد: «هیچ چیز در این مرحله قطعی نیست، اما هیچ گزینهای هم کنار گذاشته نشدهاست.» مقامات ژاپنی نیز پس از برگزاری جلسه فوری در واکنش به نوسانات اخیر بازارهای سهام جهانی، اعلام کردند وزارت دارایی با بانک ژاپن و آژانس خدمات مالی توافق کردهاند تا نهایت تلاش خود را برای حفظ ثبات در بازارهای مالی جهانی انجام دهند.