گزارش ویژه رویترز از شخصیت عراقچی و ماموریت مهم او برای مذاکره با آمریکا

همشهری آنلاین جمعه 22 فروردین 1404 - 20:09
رویترز در گزارش ویژه ای درباره عباس عراقچی نوشت: عباس عراقچی، دیپلمات کارکشته و ارشد ایران، این آخر هفته با یکی از حساس‌ترین چالش‌های دوران کاری خود روبروست؛ او آماده می‌شود تا مذاکرات با ایالات متحده را برای دستیابی به توافق جدید هسته‌ای و جلوگیری از حمله نظامی علیه جمهوری اسلامی رهبری کند.

به گزارش همشهری آنلاین، در ادامه این گزارش آمده است: حاکمیت ایران با احتیاط به مذاکرات عمان نزدیک می‌شود؛ نسبت به پیشرفت بدبین است و به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، که بارها تهدید به بمباران کرده در صورت عدم حصول توافق، بی‌اعتماد است.

چه مذاکرات به‌صورت مستقیم انجام شود — همان‌طور که ترامپ ادعا می‌کند — یا غیرمستقیم — چنان‌که تهران تأکید دارد — عراقچی قرار است با استیو ویتکوف، نماینده آمریکا روبه‌رو شود؛ یک سرمایه‌دار حوزه املاک که پیش از این هیچ‌گونه تجربه‌ای در سیاست خارجی نداشته، چه رسد به موضوع پیچیده و طولانی‌مدت مناقشه هسته‌ای ایران.

اهمیت این مذاکرات برای عراقچی بسیار بالاست؛ او که از خانواده‌ای بازاری در اصفهان برخاسته، در نوجوانی به انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ پیوست و در جنگ ایران و عراق در دهه ۱۳۶۰ جنگید، پیش از آن‌که وارد عرصه مهم دیپلماسی شود.

اگرچه در تهران خوش‌بینی چندانی نسبت به موفقیت مذاکرات وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد که ساختار سیاسی کشور به توانایی عراقچی در بازی ماهرانه و زیرکانه با برگ‌های ایران اطمینان دارد.

«عراقچی فردی است در جای درست، در زمان درست»، سعید لیلاز، تحلیل‌گر مقیم ایران، چنین می‌گوید.

«او یکی از قدرتمندترین وزرای خارجه در تاریخ جمهوری اسلامی است، با اختیارات کامل از سوی رهبر انقلاب و آگاهی عمیق نسبت به تمام جنبه‌های پرونده هسته‌ای.»

عراقچی سال گذشته توسط رئیس‌جمهور جدید، مسعود پزشکیان، به عنوان وزیر خارجه انتخاب شد. او که فردی خوش‌برخورد و آرام است، شهرت خود را به عنوان یک مذاکره‌کننده سرسخت در مذاکرات منتهی به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ به‌دست آورد.

دیپلمات‌های غربی که در مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی حضور داشتند، او را فردی «جدی، آگاه از نظر فنی و دیپلماتی رک‌گو» توصیف کرده‌اند.

آن توافق که در ازای کاهش تحریم‌ها، برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران را محدود می‌کرد، در سال ۲۰۱۸ توسط دونالد ترامپ در نخستین دوره ریاست‌جمهوری‌اش لغو شد و تحریم‌های حداکثری دوباره اعمال شدند.

عراقچی همچنین مسئول مذاکرات غیرمستقیم (که در نهایت ناموفق بودند) برای احیای توافق هسته‌ای در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن بود.

مدتی بعد، او به عنوان دبیر شورای راهبردی روابط خارجی ایران منصوب شد — نهادی کلیدی که به رهبر عالی انقلاب، آیت‌الله خامنه‌ای، مشاوره می‌دهد؛ جایگاهی که او را وارد حلقه اصلی قدرت نظام کرد.

یک چهره‌ی درونی نظام

عراقچی در سال ۱۳۴۱ در تهران و در خانواده‌ای مذهبی و ثروتمند بازرگان به دنیا آمد. او تنها ۱۷ سال داشت که انقلاب اسلامی در ایران شکل گرفت و نسلی از جوانان را با شور انقلابی پر کرد.

او که تحت تأثیر سرنگونی رژیم سلطنتی تحت حمایت آمریکا و وعده‌ی آینده‌ای نو قرار گرفته بود، به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست و در جنگ ایران و عراق (۱۳۶۰–۱۳۶۷) جنگید.

پس از پایان جنگ، در سال ۱۳۶۸ به وزارت امور خارجه پیوست. از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ سفیر ایران در فنلاند بود و بین سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ نیز در ژاپن خدمت کرد. در سال ۱۳۹۲ به‌عنوان سخنگوی وزارت خارجه منصوب شد.

او دارای مدرک دکترای علوم سیاسی از دانشگاه کنت در بریتانیا است و در همان سال ۱۳۹۲ به سمت معاون وزیر امور خارجه منصوب شد.

رویترز گزارش خود را چنین ادامه داده است: عراقچی که مسلمان متدینی است و به آرمان‌های انقلاب اسلامی اعتقاد راسخ دارد، در دولت‌هایی با رویکردهای مختلف — از عمل‌گرایانه تا تندرو — خدمت کرده است.

در تمام دوران فعالیتش، رابطه ایران با جهان، تا حد زیادی تحت تأثیر برنامه هسته‌ای‌اش بوده — برنامه‌ای که ایران می‌گوید صرفاً برای اهداف غیرنظامی است، اما بسیاری از کشورهای غربی معتقدند هدف آن دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است.

شهرت و اعتبار عراقچی در تهران ممکن است در صورت نیاز به عقب‌نشینی ایران در مذاکرات با آمریکا، سپری در برابر انتقادات داخلی باشد.

با وجود نزدیکی‌اش به رهبر انقلاب، به گفته یکی از مقامات ارشد ایرانی، عراقچی خود را از «نزاع‌های سیاسی و درگیری‌های جناحی» دور نگه داشته است.

«او با رهبر عالی، سپاه پاسداران و همه جناح‌های سیاسی در ایران روابط خوبی دارد.»

عراقچی از ازدواج اول خود دو پسر و یک دختر دارد و از ازدواج دوم خود نیز صاحب یک دختر است.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.