سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
ورود سرویسهای اطلاعاتی ایران به مسئله درمان و دارو
سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفته است: ما اعتقاد داریم که اگر امسال به موضوع تأمین ارز دارو و تجهیزات پزشکی توجه نشود، مردم توانایی درمان را نخواهند داشت.
او با تأکید بر مشکل بزرگ هزینه بالای دارو برای مردم تصریح کرد: وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه در جلسه کمیسیون بهداشت و درمان متعهد شدند که به بحث نظارت بر ارز دارو، تجهیزات پزشکی و همچنین مافیای دارو ورود داشته باشند.
اسحاقی همچنین در خصوص فروش داروهای سرطانی توسط برخی از مراکز بهداشتی و درمانی نیز گفت: یکی از مشکلاتی که داشتیم این است که از نظر کیفی نظارتی بر بیمارستانها نداریم؛ فقط تختها را اضافه میکنیم. به همین دلیل، کمیسیون بهداشت و درمان وزارت بهداشت را مکلف کردیم که با کمک منابع مراجع اطلاعاتی مانند اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات و سازمان بازرسی کل کشور، ورود کند. [۱]
*ورود ویژه و کلان نهادهای امنیتی کشور به مسئله دارو و درمان را باید پاس داشت زیرا اساسا شأن نهادهای اطلاعاتی در حکومت اسلامی؛ تسهیل زندگی برای مردم در همه ابعاد است.
در واقع، کوته نگری است اگر کسی فکر کند کار این نهادها و مسئولیتشان منحصر در چند پروژه اطلاعاتی و مقولات جاسوسی و ناامنی است.
از طرفی پر واضح است اکنون که مردم در جریان اخبار مربوط به ورود این نهادها به مسئله درمان و دارو قرار گرفته اند؛ طبعا انتظارات ویژه ای نیز در جامعه شکل می گیرد مبنی بر اینکه مشکلات دارو و درمان در ابعاد مختلفش باید مرتفع شود زیرا اکنون کسانی به مسئله ورود کرده اند که در ذهن ایرانی نماد نجابت و اقتدار و عقلانیت هستند.
در اینجا یک سوال تحلیلی نیز خودنمایی می کند و آن اینکه با ورود جدی نهادهای امنیتی به مسئله درمان و دارو آیا سفارش حاکمیتی رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه یک فرد بیمار؛ غیر از رنج بیماری هیچ رنج دیگری در بحث هزینه های درمان نباید تحمل کند؛ عملی خواهد شد یا خیر؟
***
تورم اقتصاد ایران ۱۰ درصد کاهش یافت
دستاورد مهم ایران قبل از مذاکره با آمریکا
نرخ تورم سالانه، یک شاخص مادر در عرصه اقتصاد و حکمرانی است که کاهش یا افزایش آن میزان بهبودها و مشکلات یک کشور را علنا روایت می کند.
اقتصاد ایران اگرچه طی سال های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲؛ نرخ تورم ۸۰ سال گذشته را شکست و هر سه سال تورمی بیش از ۴۰ درصد را تجربه کرد اما در سال گذشته یا همان سال ۱۴۰۳ توانست با تدابیر حاکمیت و دولت و همراهی مردم؛ بر آن رکورد تلخ چیره شود و از نرخ تورم بکاهد.
بنا به گزارش رسانه ها به نقل از مرکز آمار ایران -که مرجع رسمی اعلام نرخ تورم در ایران است- نرخ تورم سالانه ایران که در سال ۱۴۰۲ و برای سومین سال بیش از ۴۰ درصد بود اما در پایان سال گذشته به رقم ۳۲.۵ درصد رسید. [۲]
کاهشی در حدود ۱۰ درصد که باید به دو نتیجه واضح آن توجه کرد. اول کم شدن ۱۰ درصدی سرعت افزایش قیمتها و کشیده شدن ترمز گرانی و دوم طلیعه ای برای ورود اقتصاد ایران به کانال تورم ۲۰ درصدی در سال جدید.
اما این کاهش تورم چگونه رخ داد و چرا آنطور که باید مورد توجه نیست؟
*در پاسخ به سوال اول و اینکه این کاهش تورم چگونه رخ داد؛ باید به رفتار مهم دولت در کاهش درآمدهای مالیاتی خود در لایحه بودجه ۱۴۰۴ اشاره کرد. افزایش درآمدهای مالیاتی دولت که در سال های گذشته به صورت مداوم صعودی بود لکن در بودجه امسال -که مباحث و ارائه آن از ماه هایی ابتدایی سال گذشته آغاز گردید- وارد کانال کاهش شد که طبعا اقتصاد کشور در گام اول فرکانس های آنرا دریافت کند و از میزان تورم خود کاست.
منطقی تر شدن رفتارهای اقتصادی دولت، نظارت های قانونی مجلس و قوانین و تصمیمات خوبی که در جهت حمایت از معیشت مردم به تصویب رسیدند و اجرا شدند؛ از دیگر دلایل کاهش تورم در سال جاری است.
محافل تحلیلی که در اواسط سال گذشته پیش بینی کرده بودند نرخ تورم به شدت کاهش خواهد یافت؛ هم اکنون و با اعلام رسمی کاهش تورم از سوی مرکز آمار؛ اینطور پیش بینی می کنند که نرخ تورم ۱۴۰۴ نیز کاهش خواهد یافت و در صورت ادامه تدابیر و خردمندی های اجرایی و قانونی دولت؛ ایران خواهد توانست در پایان امسال نرخ تورمی را در کانال ۲۰ درصد و حتی کمتر تجربه کند.
یکی از شروط مهم این قضیه نیز ادامه سیاست خردمندانه دولت در کاهش درآمدهای مالیاتی خود برای لایحه بودجه ۱۴۰۵ است.
در این وادی دقت شود که مقولاتی مثل تورم نقطه به نقطه یا ماهانه چندان قابل اتکا نیستند و همه تلاش ها باید معطوف به نرخ تورم سالانه باشد.
و اما چرا این خبر آنطور که باید مورد توجه نیست؟
در پاسخ به سوال دوم باید به مولفه های مختلفی از جمله سیاه نمایی های اقتصادی، نان خوردن برخی از شغل نق زدن، عوامزدگی برخی از خواص کشور و ندیدن مثبتات اقتصادی از سوی آنها و نبود عزمی فراگیر برای بیان مثبتات کشور اشاره کرد.
دقت شود که ما حتی اگر به نرخ تورم تک رقمی هم برسیم و در بهشت نیز زندگی کنیم اما همچنان شاهد تأثیرات سوء این مولفه ها باشیم آنگاه جامعه به تصور زیست جهنمی خواهد رسید و در این شرایط نیز هیچ تدبیری برای بهینه سازی اقتصاد نخواهد توانست ذهن تخریب شده جامعه را بازسازی کند.
در ذکر یک شاهد مثال پیرامون بلای سیاه نمایی در ایران می توان به رکوردشکنی فروش و افزایش مخاطب صنعت سینمای کشورمان در نوروز امسال اشاره کرد که نشانه ای است از افزایش امید و رفاه مردم اما این آمار به راحتی در برخی رسانه ها مورد انکار قرار گرفت و آنها حتی درباره دلائل کاهش فروش سینما در نوروز امسال نیز رپورتاژهای خبری مختلفی منتشر کردند!
کاهش نزدیک به ۱۰ درصدی تورم در اقتصاد ایران؛ رخداد بسیار مبارکی است که ما قبل از آغاز مذاکره با آمریکا آنرا به دست آورده ایم. این آورده ملی می تواند در منطقی سازی نگاه عمومی به مذاکرات بین ایران و آمریکا نیز نقش مهمی را ایفا کند.
***
حرف حقی که خداداد عزیزی زد!
خداداد عزیزی، چهره ملی فوتبال کشورمان و مدیر تیم تراکتورسازی تبریز پس از تساوی ۲ بر ۲ در مقابل چادرملو اردکان گفت: تعداد قابل توجهی از تماشاگران، قبل از بازی شروع به فحاشی به برخی بازیکنان کردند و در آخر بازی حتی به داور هم فحش دادند.
به گزارش ایرنا، او افزوده است: از رییس فدراسیون فوتبال و وزیر ورزش و جوانان انتظار داریم نسبت به -اتفاقات- ورزشگاهها اهتمام بیشتری داشته باشند.
عزیزی تصریح کرد: این درست نیست که بازیکنان ۹۰ دقیقه فحاشی نسبت به خود را در طول بازی تحمل کنند و مسئولان اگر نمیتوانند این فضا را مدیریت کنند، ورزشگاهها را تخته کنند. [۳]
*رفتار تماشاگران در استادیوم های ورزشی یکی از نشانه های مهمی است که می تواند بیانگر سطح فرهنگی و اصالت باشد.
اگرچه عمده تماشاگران ورزشی در ایران به رعایت ادب و هیجان شناخته می شوند لکن گریزی هم از رفتار "تماشاگرنمایان" نیست. در عین حال می دانیم که در کشورهای خارجی تنبیهات و جریمه های سختی برای رفتارهای اینان در نظر گرفته می شود. جریمه ها و تنبیهاتی که البته در فوتبال ایران و سایر ورزشهایی که در کشورمان تماشاگرهای زیادی دارند؛ خبر چندانی از آنها نمی شنویم!
شاید پر بیراه نباشد اگر بگوییم مهمترین وظیفه مسئولان ورزشی کشورمان؛ کنترل فضاهای ورزشگاهی از لحاظ اخلاق و رفتارهای دون شأن است زیرا ورزشگاه در وهله اول یک کانون تربیتی بویژه برای نسل جوان و نوجوان است و مشهور شدن آن به رفتارهای نامودبانه و خشن؛ تأثیرات بد بینا نسلی خواهد داشت.
***
1_https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1620354
2_khabaronline.ir/xnmPK
3_https://irna.ir/xjTjfM