به گزارش خبرآنلاین به نقل از شفقنا، شبکه عبریزبان «کان» گزارش داد که اخیراً پیشنویسهایی میان اسرائیل و مصر مبادله شده است که به پیشنهاد مصری درباره توافق تبادل اسرا مربوط میشود. این پیشنهاد تلاش دارد بین دو طرح پیشین که استیو ویتکوف توسط نماینده ویژه آمریکا، طی ماههای گذشته ارائه شده بود، نوعی سازگاری ایجاد کند.
احتمال دستیابی به پیشرفت در روزهای آینده افزایش یافته و همین امر ، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را واداشته تا در روزهای اخیر نشستهایی با نهادهای امنیتی و تیم مذاکرات برگزار کند تا وضعیت را ارزیابی نمایند.
در همین زمینه، شبکه ۱۲ اسرائیل اعلام کرد: خانوادههای اسرا اطلاع یافتهاند که «پیشرفت قابل توجهی» در روند مذاکرات حاصل شده است و احتمال دستیابی به گشایش در روزهای آتی وجود دارد.
بر اساس گزارش رسانههای عبری، در پیشنهاد جدید مصر آمده است که مقاومت در غزه هشت اسیر زنده اسرائیلی را آزاد کند، در مقابل آتشبس بهمدت ۵۰ روز برقرار شود و کمکهای انسانی به نوار غزه وارد گردد. همچنین قرار است مذاکرات «مرحله دوم» که به توقف کامل جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی مربوط میشود، آغاز گردد.
در حالیکه پایگاه خبری «واللا» از «نزدیکی قابل توجه» مواضع قاهره و تلآویو درباره جزئیات این توافق خبر داده و از تعهد آمریکا به حماس برای سوق دادن مذاکرات بهسمت پایان جنگ سخن گفته، همین پایگاه به نقل از مقامات آورده است که در صورت اجرای توافق، واشنگتن بیانیهای علنی صادر خواهد کرد که تعهدش به این مسیر را تأیید میکند.
در مقابل اما، منابعی در جنبش حماس دریافت هرگونه پیشنهاد جدید را تکذیب کرده و تأکید کردهاند که این جنبش پیشتر با آخرین پیشنهاد دریافتی از سوی میانجیها موافقت کرده و آن را پیش از عید فطر بهصورت رسمی اعلام کرده است. این منابع در گفتگو با رسانهها گفتهاند که حماس همچنان به هر ابتکار جدیدی که منجر به آتشبس و خروج اشغالگران از غزه شود، نگاه مثبتی دارد.
در پسِ این فضای خوشبینی در رسانههای عبری، یک عامل کلیدی به چشم میخورد: فشار آشکار آمریکا برای دستیابی به توافق. این مسئله در اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نمود یافت. او دو شب پیش اعلام کرد که «پیشرفتهایی» در پرونده بازگرداندن اسرا از غزه حاصل شده و کشورش «در حال تماس با اسرائیل و حماس» است.
بهباور تحلیلگران، این رویکرد آمریکا که در سفر اخیر نتانیاهو به واشنگتن نیز به او منتقل شده، بخشی از یک برنامه جامع منطقهای است که خطوط کلی آن تحت تأثیر مجموعهای از عوامل قرار دارد؛ از جمله آغاز گفتگوهای ایران و آمریکا در عمان، تشدید تنش در جنگ تجاری با چین، و سفر قریبالوقوع ترامپ به منطقه که کشورهای عربی، بهویژه عربستان سعودی را شامل میشود. تحلیلگران بر این باورند که ترامپ بهدنبال دستیابی به آتشبس در غزه پیش از سفرش به ریاض است؛ مسیری که میتواند زمینهساز «توافقی بزرگ» باشد که از غزه آغاز شده، به ایران برسد و در نهایت به عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی منتهی گردد.
در همین چارچوب، روزنامه «اسرائیل هیوم» به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت: «فضای خوشبینی در واشنگتن» بر مبنای آنچه وی «انعطافپذیری جنبش حماس» در خصوص اهداف مذاکرات و شمار اسرایی که ممکن است آزاد شوند، توصیف کرد، شکل گرفته است. این مقام همچنین اظهار داشت که توافق در حال بررسی، «مرحله نخست» در مسیر آن چیزی است که آن را «توافق بزرگ» برای بازآرایی منطقه مینامند.
311311