حمیدرضا آصفی، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه، گفت: بین ما و آمریکا بیاعتمادیهای زیادی وجود دارد و مقصر هم آمریکاست، زیرا به وعدههایی که میدهد پایبند نیست. حتی در مورد برجام هم درست است که ترامپ از آن خارج شد، اما در دو سالی که اوباما داخل برجام بود هم هیچ همکاری خاصی با ایران نکرد. اکنون ترامپ میگوید من تنها میخواهم ایران سلاح هستهای نداشته باشم. خب! این که همین حالا هم محققشده است و از طریق مراجع رسمی و بینالمللی هم کاملا قابل ارزیابی است. باید ببینیم آیا آمریکاییها پایبند به این گفته خود میمانند یا در طول مذاکرات، صحبتهای دیگری را مطرح میکنند.
به گزارش جماران، حمیدرضا آصفی با اشاره به سفر ویتکاف به روسیه و دیدار با پوتین در آستانه آغاز مذاکرات عمان، اظهار کرد: با توجه به اینکه ویتکاف نماینده آمریکا در مناقشه اوکراین هم هست، احتمالا حالا که برای مذاکرات عمان تا اینجا آمده است، یک سر به مسکو هم رفته تا گفتوگوهایی را که پیشتر با پوتین در مورد اوکراین داشته را دنبال کند. به هر حال ترامپ در آغاز دولت خود، وعده حل مناقشه اوکراین را داده بود که هنوز به توفیقی نرسیده است. البته ترامپ قولهای بسیاری را در زمینههای مختلف داده بود که تقریبا در اجرای تمام آنها ناکام مانده است و طی این ۸۰ روز از آغاز دولتش، اوضاع جهان بهتر که نشده، پیچیدهتر هم شده، زیرا ترامپ نسبت به جهان سیاست بیاطلاع است.
وی با بیان اینکه ممکن است در کنار گفتوگو برای حل مناقشه اوکراین، صحبتهایی در مورد ایران نیز در دیدار ویتکاف و پوتین مطرح شده باشد، افزود: البته گفتوگوهای ما با آمریکا، صرفا به خودمان مربوط میشود، نه کسی دیگر. ضمن اینکه روسیه نیز در مواضع علنی و رسمی خود اعلام کرده که از گفتوگوها بین ایران و آمریکا استقبال میکند. روسیه قصد سنگاندازی در مذاکرات را ندارد، زیرا میداند که جمهوری اسلامی صرفا بر اساس منافع خود تصمیم میگیرد و به علاوه، شرایط آرام در منطقه به نفع تمام کشورها از جمله روسیه است.
سخنگوی اسبق وزارت خارجه ادامه داد: لذا فکر نمیکنم روسیه قصد کارشکنی در مذاکرات ایران و آمریکا را داشته باشد و برعکس معتقدم اگر صحبتی در مورد ایران مطرح شود، روسیه همان مواضع علنی خود در نقد خروج آمریکا از برجام و صلحآمیز بودن فعالیت هستهای ایران را در گفتوگوهای غیررسمی خود نیز مطرح میکند. به طور کلی هم در چند سال اخیر، روسیه در قبال ایران کارشکنی خاصی که نمود بیرونی داشته باشد، انجام نداده است.
آصفی با اشاره به مخالفت رژیم صهیونیستی با مذاکره ایران و آمریکا، بیان کرد: اسرائیل میخواهد فشارها بر جمهوری اسلامی افزایش یابد، زیرا معتقد است در این شرایط، راحتتر میتواند جنایات خود را انجام دهد. به هر حال رژیم صهیونیستی تنها به فلسطین، لبنان و سوریه اکتفا نمیکند و تعدادی از دیگر کشورهای عربی نیز طعمههای بعدی این رژیم هستند؛ لذا نتانیاهو تلاش خود را میکند تا هر تلاشی که ممکن است را برای شکست مذاکرات ایران و آمریکا انجام دهد.
وی اضافه کرد:، اما سایر کشورهای منطقه تمایل به ایجاد آرامش در خاورمیانه دارند، زیرا میخواهند به توسعه، پیشرفت اقتصادی و رفاه مردم خود برسند و ناامنی و درگیری در منطقه، به برنامههای این کشورها صدمه میزند. کما اینکه کشورهای عربی اعلام کردهاند که اجازه نمیدهند آمریکا از سرزمین آنها برای حمله به ایران استفاده کند. بنابراین، تمام کشورهای منطقه و خارج از آن مانند چین و روسیه، خواهان ایجاد شرایطی عادی در خاورمیانه هستند، زیرا درگیری در این منطقه، تمام کشورها را تحت تأثیر قرار میدهد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در خصوص پیشبینی خود از نتیجه مذاکرات امروز، عنوان کرد: بین ما و آمریکا بیاعتمادیهای زیادی وجود دارد و مقصر هم آمریکاست، زیرا به وعدههایی که میدهد پایبند نیست. حتی در مورد برجام هم درست است که ترامپ از آن خارج شد، اما در دو سالی که اوباما داخل برجام بود هم هیچ همکاری خاصی با ایران نکرد. اکنون ترامپ میگوید من تنها میخواهم ایران سلاح هستهای نداشته باشم. خب! این که همین حالا هم محققشده است و از طریق مراجع رسمی و بینالمللی هم کاملا قابل ارزیابی است. باید ببینیم آیا آمریکاییها پایبند به این گفته خود میمانند یا در طول مذاکرات، صحبتهای دیگری را مطرح میکنند.
آصفی با بیان اینکه اظهارات بسیار خوشبینانه و اظهارات بسیار بدبینانه در داخل، دو آفت برای مذاکرات هستند، گفت: هر دوی این مدل اظهارات، تأثیر منفی روی تیم مذاکرهکننده ایران میگذارد. باید اجازه دهیم این تیم که نماینده نظام است، کار خود را به پیش ببرد. بهتر است تنها کسانی در مورد مذاکرات اظهارنظر کنند که هم در عرصه دیپلماسی سابقه داشته باشند، هم دارای تجربه مذاکره باشند و هم ایران و دنیا را بشناسند. متأسفانه برخی از اظهارات به قدری ناپخته است که آدم تعجب میکند.
وی بیان کرد: به نظر مذاکرات امروز، برای ما یک ارزیابی از طرف مقابل است که ببینیم چه قدر صداقت و علاقه برای رسیدن به نتیجه دارد. کما اینکه آمریکا نیز میخواهد امروز به همین ارزیابی برسد. البته که ما پیشتر هم به کرات اعلام کردهایم که در مذاکره جدی و خواهان حصول نتیجه هستیم. امام (ره) پس از پذیرش قطعنامه گفتند ما همان طور که در جنگ جدی بودیم، در صلح هم جدی هستیم. امروز نیز باید گفت ما همان طور که در مورد اصول خود جدی هستیم، برای رسیدن به یک تفاهم نیز جدیت داریم. امیدواریم آمریکاییها این را درک و طوری عمل کنند که از شدت بدبینی ما کاسته شود.
سخنگوی وزارت خارجه در دولت خاتمی با اشاره به ابراز تمایل ایران برای همکاری اقتصادی با آمریکا در صورت حصول توافق، گفت: این یک زمینه خوبی برای همکاری است، اما ارقامی مانند هزار میلیارد دلار که مطرح شده، خیلی عجیب و غریب و نجومی است. پس از امضای توافق، آمریکا نیز مانند سایر کشورها میتواند در ایران سرمایهگذاری کند، اما باید در ارائه ارقام دقت داشته باشیم و با منطق ریاضی حرف بزنیم.